Torsten Sandén, Sven Molander och Torbjörn Westerling vid bryggan i Horn som till våren kommer att ha punktbelysning.
Mitt under mörkaste årstiden planeras det för fullt i södra delen av Kinda, det vill säga Horn. Bryggor i hamnen får belysning, nya odlingslådor för Kisa-Mors medicinalväxter och kryddväxter får belysning.
Vi träffade Sven Molander, Torsten Sandén och Tor-björn Westerling, en trio som tillsammans med andra bybor verkligen satsar och gör det man kan för att alla som bor eller besöker trakten ska känna sig välkomna och få trevliga upplevelser när man är på plats.
Sven är ordförande för Södra Kinda Hemträdgårdsförening, Torbjörn hamnchef för Södra Kinda Båtklubb, Horns Hamn, och Torsten kassör i båtklubben och vice ordförande i Hemträdgårdsföreningen.
Vi träffades nere vid hamnen och servicebyggnaden som allt oftare går under namnet klubbstugan.
– Tänk vilket lyft denna byggnad har varit och är för verksamheten, här kan man träffas och ha möten, de som kommer hit med båt eller husbil har tillgång till dusch, toalett och kök öppet från tidig vår till sen höst.
Ställplatserna med el som bekostats av kommunen genom ett projekt blev lagom klart till året då vi alla Hemestrade, säger Torbjörn.
– Tittar vi på siffrorna så har vi haft betydligt fler som kommit hit och man har stannat längre än tidigare. Många av de som nyttjat ställplatser med sina husbilar har oftast haft båt tidigare. Man kanske inte riktigt orkar med båtlivet på grund av ålder men man vill uppleva känslan att vara nära vattnet och hamnen, se och uppleva båtlivet men då från land, säger Torsten.
BELYSNING TILL VÅREN
Vi går ut på en av bryggorna då Torbjörn berättar att här längs flytbryggorna kommer det att finnas belysning till våren.
– Tidigare har vi haft en stor bygglampa på gaveln på klubbstugan, och det har väl inte varit helt optimalt. Vi sökte pengar och fick beviljat av banken till belysning och det kommer att räcka till bryggorna och även lite på land. Så när man har lagt till här vid bryggan och ska ta sig till klubbstugan så kommer de låga med mycket effektiva punktbelysningen vara på plats berättar Torbjörn.
Trion betonar under hela intervjun alla som på ett eller annat sätt arbetar ideellt, ställer upp i tid och otid när saker och ting ska göras.
– Samma ideella krafter som finns här har vi på Kisa-Mors Lustgård, här uppe vid kyrkan. En plats som haft många besökare under hela sommaren säger Sven.
KISA-MORS TRÄDGÅRD
Vi sätter oss i våra bilar och åker upp till Kisa-Mors trädgård. När vi kommer fram så slås jag av hur grönt och fint det är trots att det inte är många dagar kvar till julafton.
– Det finns en del vintergrönt här som du ser men även flera lådor där vi klippt ner växterna för vintervila. I mitten av trädgården finns flera sexkantiga odlingslådor säger Sven och pekar mot det stora och fina paradisäppelträdet..
Dessa odlingslådor byts ut till nya fina tillsammans med belysning, något som finansierats genom att vi fått ett ja på vår ansökan om bidrag hos Kinda-Ydre Sparbank.
Är dessa bidrag viktiga frågar vi och Torbjörn svarar.
– Ja det kan ju vem som förstå att det är. Banken har under flera år gjort extraordinära insatser. Dels har man tidigare under många år kunnat söka pengar. Men när de fyllde 150 år då hade de en jubileumsfond med fem miljoner som man delade ut, istället för runt miljonen. Nu under pandemin har de satt in den där idéfonden som extra medel att dela ut. Man får säga vad man vill, men det är inte bara löst prat om vad de gör, de går från ord till handling.
Sven berättar att man har flera aktiviteter inplanerade fram till sommaren nästa år.
– Vi får se hur det blir, om vi kan genomföra aktiviteter med flera personer som deltar, men om det går så blir det hamling av träd i Lustgården, hasselstaket ska bytas ut och inredning ska till i de nya odlingslådorna. Men som sagt hur många vi kan och får vara här det vet vi inte ännu.
Torsten, hur ser intresset ut för respektive föreningar?
– Det ser bra ut men nya medlemmar är alltid välkomna, ju fler vi blir desto roligare blir det!
Vi kikar runt i trädgården som förutom blommor och växter innefattas av smala och välskötta grusgångar, en gedigen stensatt jordkällare och mot kyrkan ser vi en trappa med räcke.
– Detta är en lite stig som förbinder kyrkan med denna trädgård berättar Torsten. Vi såg att många, innan stigen fanns för cirka fem år sedan, tråcklade sig igenom buskar och snår för att ta sig mellan dessa två platser. Vi kände att vi ville underlätta och sagt och gjort. Vi och kyrkan pratade ihop oss och buskar och annat röjdes bort och trappsteg och räcke anlades. Denna mycket enkla med mycket uppskattade lilla slinga har använts flitigt sedan den var klar.
En viktig sak som vi vill att du skriver, tänk så bra det blir på en plats när det finns flera saker att göra. Dessa två föreningar är två exempel, men det finns så mycket mer. Genom att hjälpas åt och lyfta varandra så blir allt bättre. Belysningen gör det trevligare att besöka de båda platserna och kanske bidrar till att vi går ut och går lite oftare.
Text och foto: Gunilla C Johansson
Lämna ett svar