Foto: www.top-catch.se
Runt om i kommunen finns det fantastiska möjligheter att locka till storhugg. Gäddan gömmer sig både ute på djupt vatten men jagar lika väl i mörkaste vass.
Det är dags för numrets fiskereportage och vi på magasinet Innehåll tar återigen hjälp av
fiskeguide Henrik Karlsson som driver bolaget Top-Catch för nödvändiga tips för att locka storgäddan till hugg.
– Runt om i Kinda finns det fantastiska fiskeplatser, sjöarna är många till antal och samtliga håller huggvillig gädda. Det gäller bara att träffa på dem med rätt byte och vid rätt tidpunkt för att få uppleva det där explosiva
hugget.
Ro drag är en given succé i ett nytt vatten
Så hur ska man tänka under en sommartripp med familjen när man har ett par timmar över för en stunds gäddfiske? Det känns som en riktig djungel när man kliver in i en fiskebutik som exempelvis Upplev i Linköping.
– Så är det oavsett butik. Utbudet är enormt och det är lätt att drunkna i allt som det finns att välja på. Men jag ska försöka hjälpa till med tipsen för att ha det mesta du behöver. Först och främst, ett spö med en bra rulle. Det finns bra paket där allt ingår för strax under 1000 kronor. Sikta där någonstans när det gäller en bra utrustning som håller även för större gädda. Det går att hitta utrustning mycket billigare men undvik gärna dem. Så mellan 700 upp till 1000 kronor klarar du av att införskaffa ett bra nybörjarkit för. När du eller familjen är framme vid vattendraget så är det absolut bästa tipset att ro drag. Det är det absolut bästa sättet att lära sig ett nytt vatten på. Det förutsätter såklart att det finns tillgång till en båt. Saknas båten så börja fiska av
kanterna, direkt utanför vassen, gäddorna står lika väl grunt som rakt ut på de djupare
partierna.
Dyraste betena är inte alltid de bästa
När jag står där inne i butiken och ser vägg efter vägg med färgglada drag är det lätt att få en släng av ADHD, valen blir så många. Hur ska jag tänka när det gäller att inhandla mina första drag?
– Satsa på säkra kort och våga fråga perso-nalen. De är där för din skull och ingen fråga är för dum. Det finns beten som kostar flera hundra men de är dels kanske inte de som passar dig som nybörjare bäst. Tänk i stället kring vad du fiskade med som liten med farfar eller morfar, farmor eller mormor. Förmodligen minns du reflexspinnare, sked-drag av märket Atom eller en Wobbler från ABU? De funkar garanterat än idag! Komplettera kanske med ett Westin Platypus, ett Westin Rawbite då gäddor gillar när det låter lite från draget. Lägg ett Rapala Namko i korgen och ett spinnerbait tillsammans med en McHybrid. Toppa med lite jiggar av större modell, alltså gummibeten och avsluta med ett paket tafsar för att skydda linan mot gäddans tänder som är sylvassa.
Gräs på kroken, då är ni på rätt ställe!
– En del av mina kunder blir ofta förbaskade över att de får gräs på kroken stup i kvarten. Men då är de på alldeles rätt ställe. Det är exakt där gäddorna gömmer sig för att lur-passa på sitt byte. Jag brukar tipsa om att fiska tidig morgon eller sen kväll och fler och fler har börjat testa nattfiske men det är inget för nybörjaren eller barnfamiljen kanske. Ett
riktigt bra tips är att använda sig av vevstopp oavsett vad du fiskar med för beten. Kasta fem kast med ganska slö invevningshastighet. Öka sedan succesivt och avsluta med fem kast med supersnabb invevningshastighet. Ibland följer gäddan efter ett bete som vevas in sakta men de hugger inte. Då kan en snabb vevhastighet vara avgörande för det attraherar fisken till ett snabbt beslut. Händer det inget trots olika hastigheter kan förflytta dig till nästa ställe. Mitt sista tips är att införskaffa en präst, en liten klubba med metallklump. Den ska användas av varje fiskare för att minska lidandet för fisken när ett beslut finns om att den ska följa med hem som matfisk. Ingen gren, sten eller kniv genom huvudet utan ett snabbt slag eller flera för att så humant som möjligt avliva fisken. Ska vi fiska ska vi göra det med respekt för det vi fångar och då ska de slippa att lida när de väl ligger i håven eller i båten.
Skitfiske på er!
Lämna ett svar