Nyligen fick hornstyrkan göra sin första insats med skärsläckaren när ett torp rökfylldes efter glödbrand bakom en öppen spis.
Nyligen fick ett nytt släckredskap i Kinda premiäranvändas när ett torp rökfylldes på natten. Tur i oturen var att en pappa och hans nioåriga dotter vaknade och kom ut oskadda tillsammans med katten Snuco, när hela torpet var fyllt av brandrök.
Det var en glödbrand i timmerväggen bakom den öppna spisen som var orsaken. Nu skulle nya skärsläckaren provas som brandmännen i Horn fått utbildning på. Efter några insatser med den och kontroll med värmekamera, så var glödbranden släckt. När räddningstjänsten Horn fick en ”ny” begagnad förstabil så ingick det en skärsläckare i bilens utrustning.
– Det är enda stationen i Kinda som har det för närvarade, säger räddningschef Tomas Blixt. Det är ett ganska dyrt redskap men väldigt bra i vissa situationer. De andra stationerna kan få det i framtiden, om vi hittar något begagnat som redan sitter i bilarna när vi byter.
Det är en svensk uppfinning från Kungsbacka som spridit sig till världens brandförsvar. Det är både ett skärverktyg och brandspruta. Med det nya verktyget behöver inte brandmännen bryta sig in för att bekämpa elden. De kan släcka utifrån.
En vattenstråle med skärpulver med små järnkulor slår hål i en vägg eller dörr av metall, trä eller betong. Därefter sprider vatten under tryck en vattendimma bland brandgaserna. Vattnet sänker snabbt och effektivt temperaturen i rummet. Sedan kan dörrarna öppnas utan risk för rökgasexplosioner.
Fördelarna är många: Färre rökdykare behövs, risken för vattenskador minskar, chansen att rädda liv kan öka.
Slangen når 90 meter bort från räddningsbilen och med ett annat munstycke kan den även användas för att släcka bränder i t ex bilar och gräs.
Det är krav på en viss typ av skyddsutrustning för den som använder skärsläckaren. Har man inte det så krävs det 10 meters skyddsavstånd runtom. Om möjligt ska man kontrollera om det finns någon person på andra sidan väggen. Går inte det så får man skjuta långt upp i takhöjd för att minimera att skada någon.
– Vi tror att vi i framtiden kommer att ha stor nytta av vårt släckredskap, avslutar Tomas Blixt.
Text/foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo
Lämna ett svar