Gör din egen JULBOCK

Bocken står så grön och grann utanför stugan. Ännu hinner du göra din egen julbock som välkomnar gästerna i advent. Av Roger Nyström

En julbock av granris sprider julstämning vid entrén. Den är inte svår att tillverka och behöver inte kosta något särskilt heller. De flesta hus-ägare har lite spillvirke som ligger och skräpar i en bra-att-ha-hög.

Stommen består av av en bit regel. Några plankbitar och läkt kompletterar kroppen. Grov ståltråd, eller gängstång, som bockats ger stadga åt hornen. Eftersom allt täcks av granris gör det inget om stommen är lite ful så länge den får en bra form. Det är inte jätteviktigt med måtten, men man får använda sitt konstnärliga sinne för att få till fina proportioner.
Granris har inte alla tillgång till. Det är förstås inte tillåtet att skära ris i skogen utan lov. Har du tur så har någon skogsägare fällt lite granar i närheten och då brukar det inte vara så svårt att få lov att ta några granruskor.

  1. Ta en grov regel ca 40 cm lång som kropp. Snedsåga ändarna så blir det lättare att få lagom lutning på halsen.
  2. Såga till fyra ben av lite klenare virke, typ takläkt. Lägg några klossar emellan för att få lite volym på kroppen. Spika eller skruva fast benen så de pekar lite snett utåt. Avsluta med ett par brädbitar på sidorna.
  3. Såga till en bräda som hals och ett par bitar som formar huvudet.
  4. Hornen är gängstång som skruvats fast med muttrar, men det går lika bra med kraftig ståltråd. Det viktigaste är att det går att forma till hornens böjning.
  5. Klä hela bocken med granris som lindas fast med grön ståltråd för växtuppbindning. Börja gärna med benen och arbeta uppåt kroppen för att få en ”päls”. Dekorera bocken med en fin rosett och låt honom välkomna julens gäster.

Publicerat

i

av

Etiketter: