Inspirationskälla

Ibland kan det vara svårt att sitta still, svårt att känna ro. Ibland kan man känna att man tappat inspirationen eller ibland kanske man bara vill njuta av livet. Vill vara själv en stund eller umgås med vänner. Oavsett vilket så har Valö svaret på dessa tankar.

När vi var på besök så var det en strid ström med gäster som be-ställde allt från glass med smaker som himmelsk röra till en stor räkmacka och nygrillad hamburgare. En farfar kom förbi med sina barnbarn, som precis varit och badat, för att köpa sig varsin kulglass. Ett sällskap med 12 glada damer satt och pratade över en bit mat. Ett ungt par med sin relativt nyfödda bebis var och fikade denna dag.
Susanne Jonsson som driver restaurangen på Valö mitt i Björkfors arrenderar anläggningen av Björkfors GOIF. Detta under en treårs-period.
– Jag vet att det tar tid att bygga upp en verksamhet och sätta sin prägel på den. Därför känns det bra att vi har ett treårsavtal som gör att man vågar satsa lite mer som företagare.
Susanne vet vad hon pratar om. Hon har drivit företag sedan hon var 22 år och lärt sig mycket om företagande under resan fram till i dag.
– Klart att det är mycket slit och långa dagar, men givetvis så kan jag ta det lite lugnare på vintern. Men från att vi öppnar upp i maj och håller öppet till början på september, då är det fullt upp.

Susanne jobbar ensam när vi var på besök.
– Ja det blir så men nu har besökarna under helgerna dragit i gång så då är vi upp emot 7-8 personer när vi är som mest och under hög-säsong. Ungdomarna som jobbar här kommer från trakten och de har redan visat att de går att lita på och gör ett kanonbra jobb här på Valö.
Intervjun avbryts flera gånger, då nya gäster kommer eller att man vill beställa lite glass och dryck.
Medan Susanne tar hand om sina kunder så tittar vi ut över sjön och ser hur fint den ramas in av skog och bebyggelse. Badplatsen har besök av badsugna barn där badbollar är i luften, en mamma sitter på en filt och fler familjer är på väg till stranden.

Susanne är tillbaka och vi fortsätter intervjun
Men vad var det som gjorde att du beslutade dig för att kontakta Björkfors GOIF för att driva restaurangen.
– Det är nog platsen i sig och historien kring denna. Valö fyller ju 60 år i år och det känns som en plats som betytt mycket för många. Då känner jag att jag vill erbjuda en restaurang som serverar kanske inte så många torrkakor, utan snarare lite matigare godsaker och matigare smörgåsar och mat.
Att servera en smörgås eller hamburgare med lyxig vit saltgurka från Kindagurka eller hamburgare med kött från Basunda, sylt från Hargodlarna och ostkaka från Fresons, det gör att man kan stå för det man serverar. Jag har alltid varit noga med att det jag serverar ska hålla hög kvalitet, men att det inte får kosta skjortan.
Man ska kunna unna sig att gå ut och äta och fika utan att det blir tomt i plånboken, och samtidigt kunna komma hit och återuppliva minnen. Vi har gäster som genom åren aktivt valt att man en gång om året åker till Valö, för det har man alltid gjort.
Susanne berättar hur hon försökt att varva traditionella rätter på Valö med sin egen prägel och egna idéer på en varierad sommarmeny, som håller från maj till september.
– Det är en tjusning med denna bransch. Att kunna tillåta sig själv att vara traditionell men ändå med lite nya influenser. Alla ska känna sig varmt välkomna till oss, vare sig man beställer en slät kopp kaffe eller från hela menyn.

Under hela sommaren står Valö uppdukat och öppet kl 9-21. Men…
… – Just det, är det riktigt oväder med riklig nederbörd, då håller vi stängt. Vi är väderberoende som anläggningen ser ut i dag och detta är ett besöksmål som gör sig bäst vid uppehållsväder.
Susanne gillar livet som entreprenör och är glad över att hon för drygt ett år sedan råkade se en liten tidningsannons om att klubben sökte företag att driva restaurangen.

Så tänk på det som slump eller ej, men vi är många som är glada över att Valö ännu en sommar bjuder upp till dans, mat och gemenskap!

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: