20 år med familjen Eriksson

Mitt ibland villabebyggelse, alléer och odlingslandskap strax intill Åsunden reser sig det varmt gulmålade och slottsliknande Rimforsa Strand. En anläggning som  genom åren huserat allt från blivande hus mödrar, konferensgäster till brudpar.

Mycket är sig likt från byggåret 1911 men där de senaste 20 åren står för de största förändringarna, i huvudsak interiört.
Fram till i dag har familjen Eriksson investerat närmare 18 miljoner i ny-, om- och tillbyggnationer. Leif, Inga-Lill, Camilla och Veronica Eriksson är kvartetten som i två konstellationer äger och driftar fastigheterna och verksamheten där målbilden är glasklar, en anläggning där alla gäster ska känna sig väntade.
Vi träffade Leif, far till Camilla och Veronica, tillsammans med Camilla över en lunch. Samtliga bord var uppdukade, värmeljusen tända, och doften av rotmos och rimmat kött sprider sig i matsalen.

Vi sätter oss vid ett fönsterbord där en närmare två timmar lång intervju tar vid.

Leif, hur tänkte du och Inga-Lill för tjugo år sedan när ni bestämde er för att köpa denna anläggning?
– Ja, det skulle jag också vilja veta säger Camilla och skrattar.
– Vi tänkte att det skulle vara en förbaskat rolig utmaning svarar Leif med glimten i ögat. Att få bygga upp något där gästerna får uppleva familjärt bemötande med hög service. Jag var då 52 år och arbetade med marknad och kommunikation på HSB och min fru Inga-Lill var för tillfället arbetslös. Veronica som redan då hade en bakgrund inom branschen nappade på idén, likaså du Camilla och på den vägen är det. Vi kände alla att det vore spännande att göra något tillsammans hela familjen.Tittar man i backspegeln så har vi väl gjort ett och annat rätt. Vi är väl alla av det virket att vi vill jobba och skapa. Vi tog tidigt ett strategiskt beslut att ta in extern expertis och få in styrelsemedlemmar som ger flera dimensioner på olika beslut och vägval.

Hur blev starten?
– Ja du, vi tog fram en femårsplan där vi redan efter två år hade nått målen. Vi fick sätta nya mål och tog en rad nya beslut. Några av de viktigaste var att reinvestera avkastningen i fastigheten och försöka hålla nere upplåningen. Av de närmare 18 miljoner som hittills investerats har vi finansierat drygt hälften med eget kapital. Att tänka långsiktigt på alla satsningar som vi gör har varit en annan viktig del, och att arbeta utifrån treårsplaner ett ytterligare exempel.

För nio år sedan tog Camilla och Veronica över själva verksamheten och du och Inga-Lill fastighetsbolaget.
– Ja det stämmer, och det är ju så att vi var tidigt ute med att tänka generationsskifte. Man behöver inte vara matematiker för att räkna ut att jag är 72 år i år och man ska göra saker och ting när det fungerar som bäst. Ännu hänger jag med och tycker att detta är det bästa som hänt i mitt liv.

Är du stolt över era döttrar frågar vi och ser att Leif blir rörd och med lite känsloladdad röst svarar:
– Ja det är klart att jag är stolt, jag är stolt varje dag när jag ser deras engagemang och vilja att lyckas. Vi kunde väl aldrig tro eller vågat drömma om att vi skulle vara där vi är i dag. Jag är stolt över alla som arbetar här och allas inställning till sina arbetsuppgifter. Man brukar säga familjen om alla oss som jobbar här och det är nog så det är. Imponerad är nog rätta ordet på mina känslor säger Leif och tillägger, Rimforsa Strand är allas vår gemensamma baby.

Milstolpar
Leif och Camilla berättar om en rad milstolpar under de 20 år som passerat. Hur den orange heltäckningsmattan på entréplanet ersattes med parkettgolv. Förvandlingen och uppgraderingen av hotellrummen, när det stora köket revs ut och ett nytt kök var på plats på fyra veckor. Arbetet med att öka tillgängligheten till anläggningen med att bygga en hiss, även den med mycket pressat tidsschema. Eller när man beslutade sig för att bygga den mycket välbesökta strandbastun med sedumtak.
– Som sagt, mycket har investerats i anläggningen och det som gör detta möjligt är att vi lyckats med återkommande och nya gäster som pratar gott om oss, som uppskattar sjönära läget, servicen och atmosfären säger Leif.

Har ni någon speciell händelse som ni vill dela med er av?
– Ja, det måste nog vara när vi hade FMV (Försvarets materielverk) som konferensgäster det året stormen Pär drog fram, som såg till att vi var strömlösa under hela tre dygn. Då var goda råd dyra. Vi hade ett elaggregat men inte tillräckligt stort för att klara ett längre avbrott. Vi lyckades jaga rätt på ett stort elaggregat. Med hjälp av en elektriker som snabbt var på plats, kunde strömmen kopplas om från köket till konferenslokalen när lunchen var klar. Minns att de var imponerade av allas handlingskraft för att ge fortsatt god service trots utmaningarna.

Ni har satsat på närodlat så långt ni kan, hållbarhet på olika plan och vidareutbildningar samt en rad olika aktiviteter som tar er framåt. Hur ser ni på nästa 3-årsplan?
– Den startar 2020 där fokus är att finslipa vidare på det vi gör i dag för att bli ännu bättre. Vi hoppas och tror att besöksnäringen stärks upp, att vi tillsammans med kommunen och andra aktörer i Kinda med omnejd jobbar med gemensamma mål. När man kommer till Kinda så bjuder naturen in till mycket. Det finns stor potential att utveckla besöksnäringen för att ta hand om besökare så att de lockas att stanna ytterligare gästnätter i Kinda.

Vad är det bästa med Rimforsa Strand och jobbet Camilla?
– Det är att få ta hand om våra gäster. Att kunna skapa och leverera det kunderna efterfrågar. Tittar vi på de olika branscher som personer som kommer till oss representerar så är den hur bred som helst. Vi lär oss så mycket om saker vi inte ens visste fanns genom våra gäster.  Tänk att få lov att vara en del av denna mötesplats.

Så det goda värdskapet som är ett av era värdeord genomsyrar allt ni gör?
– Ja, det och orden gemenskap och tillsammans. När man har roligt tillsammans så löser man mycket saker på ett bra sätt och man vill än mer. Det goda värdskapet är något som Veronica jobbar extra intensivt med inte minst i dag då hon är på möte om ett projekt som handlar om utveckling av besöksnäringen kopplat till Kinda Kanal och Kinda. Veronica är engagerade i flera nätverk, lokala som nationella som handlar om just besöksnäringen. Vi behöver alla varandra på ett eller annat sätt avslutar Camilla.

Vi tackar för en mycket trevlig intervju och tar på oss jackan och går ut i det gråmulna vädret. På väg till parkeringen så vänder jag mig om när jag gått halvvägs. Tittar på huset där det ryktas att det spökar. Kikar om jag ser någon skugga som liknar en människa. Nej, ser inte något denna gång, så det är nog bara gammal sägen. Men då, plötsligt, utan förvarning så kommer en vindpust, från ingenstans, som försvinner lika snabbt som den dök upp…. Jodå, man kan inte veta allt.
Men en sak är säker, även om det är mulet väder i dag så strålar det om Rimforsa Strand, som aldrig förr.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *