Studera på folkhögskola

Nu är tiden inne för den som vill studera i höst.
Det vill säga tiden är inne för att skicka in ansökan.

Vi stämde möte med två av lärarna på allmän kurs, Jan Hultman och Mats Holm på Liljeholmen Folkhögskola för att få veta lite mer om allmän kurs.
– På allmän kurs går elever som vill gå en högskoleförberedande examen eller yrkesexamen men vill göra det på en folkhögskola. När man fått den grundläggande behörigheten så ges eleven möjlighet till vidare studier som högskola eller universitet, säger Mats Holm.
Varför väljer man då att studera på folkhögskola?
– Det finns lika många anledningar till det som vi har elever säger Jan och fortsätter. Det handlar mycket om en andra chans. För en del är vi ett val för att kunna få fler ansökningsvägar till högskola. Dels har man sin gymnasieexamen och dessutom behörighet att söka vidare genom studier på folkhögskola. Det kan även handla om att man inte fullföljt sina studier på gymnasiet av någon anledning.

Duon berättar om hur man arbetar i grupper med få elever i varje grupp och där elever och lärare jobbar nära varandra samt med individuella studieplaner. Alla elever arbetar utefter sina mål och sina förutsättningar. Det gör att våra elever går ut skolan med behörighet att
studera vidare.
– Vi har en fantastisk studiemiljö här på Liljeholmen och i denna lite annorlunda miljö är det svårt att inte finna trivsel säger duon som båda bor och arbetar i Kinda.

Tre elever på allmän kurs tycker till:
Marcus Almroth, Rimforsa
– Jag går här för att jag vill studera vidare. Blev skoltrött på gymnasiet och efter att jag fick praktik på en förskola så vill jag studera till F-lärare, det vill säga Förskolelärare, pedagog eller ledare. Trodde nog aldrig att jag skulle välja denna banan i livet, men tänk vad en praktikplats kan förändra livet. Gillar skolan, alla blir sedda och alla får hjälp med
studier. Fritidsintresse: Motorintresserad

Semhar Okube, Kisa
– Bott i Kisa i tre år och vill komplettera mina tidigare studier för att kunna söka vidare till högskola. Vill studera till sjuksköterska. Är glad över hjälp med studieteknik och tacksam över den trivsamma studiemiljö som finns här Fritidsintresse: Att ge mig ut och cykla.

Daniel Willner, Linköping
– Första terminen bodde jag här på skolan, men nu pendlar jag från Linköping genom att åka buss. Fungerar bra. Jag kompletterar mina studier för att kunna plugga vidare. Jag hade en tuff period i skolan som tog tid och kraft från mina gymnasiestudier. Nu ser jag framåt
och hoppas att få arbeta med samhällsbyggande frågor.
Fritidsintresse: Skogen och naturen.

Rektorn har ordet:
Daniel du har varit rektor här i 10 år, hur ser du på tiden som varit och tiden som kommer.
– Vi är i ständig förändring. Inget är statiskt. Program och kurser har varierat genom tid och det ser jag som positivt och som ett tecken att vi följer med tiden. Vi har dock grundkonceptet klart för oss med tre inriktningar, allmän linje, teologiska kurser och estetisk utbildning Därutöver har vi kortkurser med varierat utbud.

Verksamheten bygger på, en kristen grundsyn. Det som är extra synligt är exempelvis bönegrupp och nattvard som vi har här på skolan. Dessa aktiviteter är helt frivilliga och där deltar man bara om man själv vill. Det finns alltså inget krav från skolan att man måste vara troende kristen.
Liljeholmen är beläget i den norra änden av Åsunden och sedan 1952 har man bedrivit utbildningsverksamhet.

Hur ser du på framtiden?
– Den ser vi på med tillförsikt. Vi hoppas och tror att elever och lärare trivs hos oss och att vi fortsätter arbetet med att öka tillgängligheten för vidare studier för så många vi bara kan. Viktigt med alternativ för den som vill studera vidare.
Hur fortskrider arbetet med att Liljeholmen erbjuder tillfälligt asylboende för nyanlända?
– Det går enligt planerna. Vi har haft ett 10-tal bäddar för internatelever som inte används som vi nu erbjuder som tillfälligt asylboende. Vi har även lyckats tillskapa ytterligare sängplatser i en av våra byggnader, så vi erbjuder totalt cirka 40 platser. För att detta ska fungera så bra som möjligt har vi anställt personal som finns till för de asylboende så att mat, logi, aktiviteter och stöd blir så bra som det bara kan för de boende. Vi upplever det som positivt att vår ordinarie verksamhet integreras på ett naturligt sätt.
Daniel trivs bra i sin roll som rektor på verksamheten och att arbeta med pedagogiska frågor.
– Gillar den flexibilitet som vi har inom verksamheten och de möjligheter som detta skapar. Vi uppmuntrar verkligen till studier, för oaktat vad man ska studera vidare till så bygger man en bra grund att stå på med att studera hos oss.

Vad gör du då på din fritid?
– Tränar en hel del. Har genomfört tre Ironman och laddar inför den 4:e i sommar. På somrarna under några veckor så kör jag långtradare, uppskattar variation i livet.

Vi tackar lärare, elever och ledning för ett trevligt besök och för det goda kaffet!
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: