50 000 till Björkfors

Det är inte utan stolthet och en stor tank med ödmjukhet som Siewert Jonsson berättar om nostalgimacken i Björkfors, och visar upp den för 20:e året i rad. Jo du läste rätt, det är hela 20 år sedan, som macken där du inte kan tanka, invigdes 2001 av Torbjörn Gustavsson men som bemannats sommartid oavlönat av eldsjälen Siewert.

– Vem kunde ana att intresset för gamla bensinmackar skulle vara så stort som det faktiskt är utbrister Siewert.
Han har med sig en trave med gästböcker som vid en första anblick påminner om regeringens budgetförslag.
– Detta är, ska jag säga dig, en riktig skatt. Det är gästböcker som en del av alla som stannat till här har skrivit personliga hälsningar till BP macken.
Den nådiga luntan innehåller åtskilliga tusen och åter tusen långväga som hemestrande personer som stannat till genom åren, eller som varit på plats i samband med några av alla de event som arrangerats i Björkfors, allt från Veteranbilsrally till musikkvällar.
– Räknar jag ihop allt som allt så har vi nog haft runt 50 000 besökare hit till Björkfors och det är ju en helt fantastisk siffra.

Träffade Kersti
Siewert berättar hjärtligt om hur han träffade sin fru Kersti för drygt 50 år sedan och hur de tillsammans byggt upp nostalgimacken och allt de har fått vara med om tack vare den.
– Vi har haft med delar av macken på den årliga bilmässan i Jönköping och fått mycket positiv respons av besökare. Tack vare det stora intresset för den mer eller mindre kompletta macken så har vi även fått förmånen att bli inbjuda till mässor i Finland för att ta några exempel.
Förra året invigde vi denna röda telefonkiosk. Det stod tidigare här nere i samhället men flyttades upp hit under förra året.

Original
Själva byggnaden, alltså macken, är uppbyggd efter originalritningar från den tiden då manuella BP bensinstationer fanns runt om i landet, under tidsperioden 1955–1983.
Nu är den lilla stationen fylld till bristningsgränsen med tidstypiska affischer, klassiska emaljskyltar, bränslepumpar och annat.
– Mina svärföräldrar fick aldrig uppleva när detta invigdes, men jag tror att de hade tyckt om det säger en märkbart rörd Siewert.
Det är väl en och annan som försökt att tanka här men då hänvisar jag dem till stationen längre ner. Vi säljer heller inget kaffe och fikabröd till spontanbesökare utan hälsar dem välkomna till fantastiska Valö som ligger ett stenkast bort. Det är tråkigt när en del saker läggs ner så här på landsbygden, men desto roligare att det finns en del att göra här. Du kan bo över på vandrarhemmet, köpa konst av Madeleine på Björkfors Arthouse, eller gott till grillen från Basunda Gård. Bli lite nostalgisk här på macken och ta dig en rejäl räksmörgås på Valö. Så här finns det att göra för den som vill upptäcka en del av vackra Sverige.

Är det någon pryl som du saknar för att få macken komplett?
– Nja inte så direkt, tycker nog att vi har det mesta. Är det så att jag får fatt på dubbletter av saker som tillhör BP så försöker jag sälja det till andra nostalgimackar. Det är roligt om man kan hjälpas åt.

Vad ser du fram emot denna sommar?
– Att fler kan ge sig ut på lite dagsturer om det är så att restriktionerna tillåter vilket vi får hoppas på. Vi siktar även på någon form av 20-årsfirande i september, men vi får se vad det blir och i vilka former.
Jag kommer att vara här till och från och vill man att jag öppnar upp macken, ja då är det bara att ringa.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *