Banken 150 år

På den lilla gångbron mitt i Kinda står Martina Isaxon marknadsansvarig och Johan Widerström VD, båda Kinda–Ydre Sparbank. En plats som kan symbolisera en hel del. Det har runnit mycket vatten under bron i Kinda. Mycket har hänt i bankens mångåriga historia. Banken fyller, som de flesta av våra läsare redan vet, 150 år.

Det som har bestått över tid är engagemanget för trakten från såväl banken, företag, föreningar och kommuninvånare om än personerna av naturliga skäl har varierat över tid.
Banken har under de 150 åren, allt sedan starten, varit en av grundpelarna i trakten. Visserligen har strukturen och kontorens placeringar varierat men Kinda-Ydre Sparbank står stadigt på jorden och tack vare alla sina kunder så borgar det för en ljus framtid.
Martina som är uppvuxen och boende i Kinda med sin familj, tillika marknadsansvarig på Kinda-Ydre Sparbank, berättar om olika aktiviteter som hänt under jubileumsåret och lite om kommande aktiviteter under hösten. Det som sticker ut mest och det som de flesta pratar om är den jubileumsfond med hela fem miljoner kronor i potten. Banken har tidigare i år beviljat ansökningar till föreningar där ett av kriterierna är samhällsnytta.
– Vi kunde nog inte föreställa oss att det skulle komma in så många ansökningar som det faktiskt gjorde. Summerar man beloppet på samtliga ansökningar så landade vi på 19 miljoner kronor säger Martina.
– Man kan se på antalet ansökningar på flera sätt. Ett sätt är att det visar på ett stort engagemang för bygden. Det är mycket man vill göra för alla invånare som bor och verkar i Kinda menar Johan Widerström och berättar vidare. Man kan även se det som att entreprenörsandan är stark i bygden och där flera av projekten säkerligen ökar attraktiviteten för att bo, leva, arbeta och besöka Kinda.
På frågan om vilket projekt som är favoriten svarar Johan:
– Svår fråga som inte går att svara på för alla projekten är bra på sitt sätt. Det som däremot är extra positivt är, att tittar man på kartan och ser var de beviljade projekten är lokaliserade så finner man att de utspridda över hela trakten.

Nu närmar sig den stora Sparbanksfesten, vad kan man förvänta sig där?
– Vi kommer att hålla till i Kisa Folkets Park där vi inleder med Östergötlands största barnkalas kl 11. Till det stora barnkalaset är det fri entré, men glöm inte att hämta ut gratisbiljetten i god tid innan aktiviteten. Vi hoppas att så många som möjligt kommer då det finns massor av aktiviteter och gratis pannkakor till barnen. Att Mojje och Panetoz intar scenen under eftermiddagen tror vi är höjdpunkterna för den lite yngre publiken berättar Martina.
Alla som köpt biljetter till kvällens aktiviteter i Folkets Park kommer att få se och lyssna till David Lindgren, TimeMachine och Panetoz. Det kommer även att finnas servering i Parken. Denna lineup av artister tillsammans med alla som kommer denna kväll hoppas man ger en stämning likt en traditionell danskväll i Folkets Park, där man umgås, dansar och har trevligt tillsammans.

Banken idag
Under vårt möte så kommer vi bland annat in på hur det ser ut för banken i dag när det gäller tjänster och kunder till banken. Vi kom även in på det hedersomnämnande som banken fick av Företagarna i Kinda där bland annat följande gick att läsa.
”Banken har i dag kontor i Österbymo, Horn, Kisa och Rimforsa. Eilert Andersson styrelseordförande och Johan Widerström VD, leder verksamheten tillsammans med ett 30-tal medarbetare. Tack vare sparbanksidén har många ideella föreningar och andra fått ekonomiskt stöd som betytt mycket för en levande bygd. Den snabba teknikutvecklingen påverkar alla människor och verksamheter, men den grundläggande sparbanksidén med sparande och kontroll över sin ekonomi är lika aktuell nu som för 150 år sedan”

Hur gick tankarna när ni blev uppvaktade och fick detta hedersomnämnande?
– Vi blev mycket glada och ser det som en bekräftelse på att vårt engagemang för bygden och dess utveckling uppskattas och är av betydelse.
Ett annat tydligt kvitto på kundernas och bygdens förtroende är att vi fått fler kunder och ökad volymtillväxt dvs. kunderna ökar sin in- och utlåning hos oss. Som bank gäller det att vara i ständig rörelse och möta upp morgondagens behov. I dag har vi en omfattande bredd på verksamheten där bland annat försäkringstjänster har ökat. Detta tillsammans med jurist- och fastighetsmäklare som finns i samma hus så har vi helhetslösningar för våra kunder. Att som bank få fler kunder och ökade volymer, ja det går inte att få tydligare signaler på att man tycker att vi är en bank att räkna med i minst 150 år till avslutar Johan.

Gunilla C Johansson


av