Banken med hjärtat i bygden

– Det man tänkte och gjorde då, tänker man och gör även i dag, 150 år senare. Det gäller att ta till sig och förstå samhällsförändringar för att vi som bank ska finnas på rätt arena med rätt förutsättningar. Som bank är vi en viktig medspelare i ett samhälles utveckling och en viktig framgångsfaktor. Lokala engagemang och personliga kontakter med våra kunder är Kinda-Ydre Sparbanks signum.

– Inget kan ersätta den personliga kontakten även om vi satsar mycket på teknologi för att förenkla. Vi är och har alltid varit en bank för alla och vi vill hjälpa våra kunder till en bättre ekonomi.
Där har du sammanfattningen på bankens 150 år enligt Kinda Ydre Sparbanks VD Johan Widerström 51 år, VD sedan 2012.

Vi på Innehåll stämde möte med Johan för att få en personlig bild av bankens historia och inte minst framtidsvisionerna för den lokala banken. Banklokalerna är stora och luftiga och man kan riktigt känna att det ges utrymme för det personliga mötet. Vi sätter oss vid det avlånga bordet på Johans rum över en kopp kaffe och börjar samtalet. Johan som är en inlyssnande, lyhörd och öppen person ser möjligheter framför hinder. De personer som vi varit i kontakt med speglar en bank där man lyssnar.
– Roligt att du säger så, det är ju så vi vill att våra kunder ska känna, att vi är en ekonomisk samarbetspartner, eller om man så vill olja i maskineriet. Våra kunder har motorn och i bland behöver man olja med hög viskositet, det vill säga kunna klara upp och nedgångar i olika temperatur, och det är där vi kommer in. Att vara en del i våra kunders ekonomi är något vi jobbat med under våra 150 år.

Banken för alla startade 1866 gick startskottet för Sparbanken. Då under denna tids-period i Svensk historia så var banker något för de bättre bemedlade, och långt ifrån något för alla.
När banken startade så var syftet och strategin tydlig. För att motverka och förhindra fattigdom så behövde folk hjälp med sin ekonomi. Man ville visa att genom att spara pengar på banken så var det en väg ut ur fattigdomen.

– Det var tuffa tider då och var det något som gick snett och man inte hade några sparade medel, ja då var man illa ute. Principen är ju densamma i dag. Att skaffa sig någon form av sparande är lika viktigt nu som då.
Banken är i dag, rent geografiskt, verksam i Kinda, Ydre och södra Linköping, med kontor i Kisa, Rimforsa, Horn och Österbymo så har man en heltäckande service.

Kontanter
Hur ser ni på kontantsamhället eller det kontantlösa samhället, som kanske är mer korrekt beskrivet?
– Vi vill vara tydliga på denna punkt. För styrelsen och för oss så är det viktigt för att inte säga grundläggande att se till kundnyttan. Som det ser ut nu och på överskådlig tid framöver så kommer vi fortsätta att hantera kontanter på alla våra kontor. Våra kunder använder kontanter som ett betalningsmedel, kort och betal-appar på mobilen som andra metoder. Vi har som jag tidigare  poängterat satt våra kunders behov som värdemätare på vårt arbetssätt. Eftersom banken är till för sina kunder så är det vårt jobb att tillgodose dessa. Lika naturligt som det är att hantera kontanter är det att prata digitala lösningar för våra kunder.

Framgångsfaktorer
Vad är det då som gör att banken faktiskt lyckats vara verksam i 150 år?
– Det är nog att vi hela tiden anpassat oss efter förutsättningarna. Det gäller att hänga med i samhällets förändringar. Någon klok människa sa en gång, ” Let the trend be your friend ”,  fritt översatt ”låt trenden/ förändringarna vara din vän”.
Vi har att förhålla oss till dagens förutsättningar och morgondagens utmaningar. Då är kontanter lika naturligt som betalapplikation till mobilen.

Lokalkontor
Vi går tillbaka till samtalsämnet lokalkontor och lokal förankring, hur viktigt är det för er?
– Det är ju vår verksamhets grundpelare. Vi ska verka lokalt och vi ska ha den bästa lokala kännedomen så att våra kunder inte ska tveka om vem man ska kontakta för att få rådgivning.
Våra medarbetare bor dessutom i Kinda kommun eller i kranskommunerna, det borgar för en god lokal kännedom. I Kisa och Rimforsa har vi även jurist- och fastighetsbyrå i banklokalen, allt för att kunna ge våra kunder en så god service och helhetslösning som möjligt.
Dessutom har vi som alla andra banker krav på oss, via bland annat EU-direktiv, att vi ska ha god kännedom om våra kunder. Globaliseringen som vi alla står inför innebär att alla banker har regelverk att förhålla sig till, bland annat för att förhindra penningtvätt och illegala penningtransaktioner.

Fem miljoner
Stämman beslutade under förra året att banken under 2016, då man firar 150 år, ska avsätta fem miljoner Detta för att utveckla, stärka och göra bygden attraktiv. Vem som helst kan söka medel ur fonden, men tre kriterier ska uppfyllas i ansökan;
• Ansökan ska vara till ett specifikt ändamål
• Projektet ska vara till allmännytta
• Den eller de som ansöker måste ha förmågan att genomföra projektet själva.
Vilka projekt som tilldelas medel ur jubileumsfonden beslutas månadsvis under året av Kinda-Ydre Sparbanks styrelse. Första gången detta sker är på styrelsemötet januari.
– Det ser riktigt spännande ut och vi har fått in många ansökningar för styrelsen att ta ställning till. Vi kommer att pröva ansökningar allt eftersom de kommer in och vi hoppas att de 5 miljonerna som är avsatta gör skillnad. En bank är ingen fristående verksamhet utan i allra högsta grad en del i en bygds utveckling.
Ett konkret exempel på detta är det nya dagis som är beläget precis bakom bankens lokaler här i Kisa.
– Vi blev kontaktade av kommunen strax före jul med frågan om det var möjligt för oss att hyra ut byggnaden tillfälligt för dagisverksamhet. Efter några samtal och formalia så är barnstugan i full gång sedan i förra veckan. Ett bra exempel på hur vi och i detta fall kommunen gemensamt hittar kreativa lösningar som är bra för bygden.

Framgångsfaktorer för en bygd
Hur ser du på Kinda kommuns möjlighet till fortsatt positiv utveckling.
– Svår fråga som kräver ett långt svar, men två viktiga faktorer är trots allt bostäder och kommunikation. Jag tror på människans förmåga att skapa. Finns det attraktiva boenden så gör det att människor vill flytta hit, en del för att starta företag, andra för att arbeta eller arbetspendla. Att kommunikationer som tåg finns kvar och utvecklas, det tror jag är viktigt för Kinda med omnejd.
Utmaningar som urbanisering, att allt fler flyttar till större städer, och globalisering som gör att världen krymper. Allt tillsammans med teknologiskt utveckling gör att vi behöver se möjligheter i det vi gör och förenkla möjligheten att bo och verka utanför de större orterna.
I dag har vi vårt upptagningsområde i Kinda, Ydre och södra Linköping. Det finns all anledning att tro att denna cirkel kommer att utvidgas. Vi kommer att ha fler kunder än vad vi har i dag som inte bor i vårt kärnområde. Viktigt att möta upp kunder som både bor och verkar här men även som flyttat eller besöker oss som turister.
Det finns en tredje viktig faktor och det är det natursköna läget som finns här i trakten. Närheten till sjöar, Kinda kanal har nog ett underskattat högt värde.

Värme
Ett ord som vi inte skrivit något om under hela intervjun men som ofta återkommer är ordet varm, berätta varför du tycker att ordet varm passar så bra i hop med Kinda- Ydre Sparbank:
– Det är den genuint äkta värmen som finns genom bankens historia. Värmen och omtanken att bry sig om sina kunder. Att grunden i hela bankens historia bygger på att vanliga människor skulle ges chansen till en bättre och tryggare vardag, att undkomma fattigdom och ekonomiskt otrygghet det är lika aktuellt då, som nu. Äkta värme.

Vem är Johan
51 år, trebarnspappa, dotter 14, och sönerna 17 och 20 år.
Fritidssysselsättning – Lagledare för LHC J18 2 som innebär många timmar i veckan utanför och runt hockeysargen.
Favoritlag – I hockey blir det LHC och HV och i fotboll givet Leeds  United och IFK Norrköping.
Favoritfärg – Vit.
Favoriträtt – Revbensspjäll, gärna tillagade hemma i mitt eget kök.
Musik – Hårdrock, Thin Lizzy och Scorpions.
Gör mig mest arg  – Orättvisor.
Gör mig mest glad – När laget har lyckats, allt från arbetslaget till hockeylaget. Kraften man skapar tillsammans, den är oslagbar.
Detta visste du inte om Johan – Har sprungit Lidingöloppet, varit en riktig fena på vattenskidor och fällt fyra älgar.

När vi på Innehåll tackade för oss och gick ut genom entrédörren på banken så kunde vi inte släppa ordet varm, inte heller rockbandet Scorpions låt ”Wind Of Change”. En låt som man lyssnat på mer än en gång. Det är nog som bandet sjunger, att det är där man känner sig hemma  man kan känna värme och att det är här som förändringar, nya möjligheter och ljus framtid hör hemma.
Värme, gemenskap och kraften i att vilja kunna verkställa är positiva och bra värdeord för en bank som fyller 150 år.
Vi tackar för kaffet!

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: