Björkfors GoIF i Rimforsa

När Björkfors GoIF startade sin verksamhet för närmare 78 år sedan så var det i Björkfors man hade sin verksamhet. Allt eftersom samhällen förändras och människor flyttar till andra orter så pendlade de flesta från Rimforsa till Björkfors för att utöva sin sport. Detta gjorde man fram till mitten på 70-talet då man flyttade verksamheten hit till där vi är i dag, klubbstugan i Rimforsa, så så var det med den saken, berättar föreningens ordförande Lars Ekholm.

Klubbstugans väggar är fyllda med priser, plaketter, diplom och fotografier som vittnar om idrottsliga framgångar genom åren. Runt de stora furuborden är det fullsatt vid de årliga sammankomsterna av medlemmar.
Klubben har i dag fyra ben att stå på, friidrott, skidor, orientering, och Valö festplats. Den huvudsakliga verksamheten bedrivs i Rimforsa, och här har man ett elljusspår som man hoppas på får bra vinterföre, bara Kung Bore infinner sig. Friidrotten har flyttat in till Åsundahallen då utomhussäsongen är slut för i år.
– Vi har gymnastik för äldre en gång i veckan i Björkfors, som Inger Pettersson håller i och som är en välbesökt och uppskattad aktivitet.
Här i Rimforsa har gänget som orienterar träning varje tisdag, mer eller mindre året om.
– Skidträningen drog vi i gång för cirka tre veckor sedan, och här har vi kan man säga två delar, en ungdomsverksamhet och en elitgrupp. Ungdomarna dyker upp när snön kommer och då brukar det vara runt ett 20-tal som kommer hit och tränar. De som ligger i och tränar i större omfattning, är de som åker något av loppen under Vasaloppsveckan och det är cirka 25 personer

Robert och Martin
–Ja dessa två tillsammans med Jesper Halvarsson och Martin Ekelöv är de som är mest aktiva. Robert och Martin vet vi kommer att ställa upp i Vasaloppet, och vi hoppas även på Jesper och Martin som visserligen sagt att de nog inte kommer att tävla nästa år.
Ungdomsverksamheten är viktig för oss och vi hoppas kunna arrangera en resa till antingen Sya eller Vretakloster där man har spår och backar med konstsnö. Blir det en mildvinter så behöver ungdomarna få känna på hur det är att åka på snö, för att väcka deras intresse.
Under Vasaloppet brukar klubben ordna med buss och där Lars och Torgny Johansson följer med och försöker serva de åkande längs banan så gott de kan .
Orienteringen är på frammarsch i föreningen och vi ser med stor tillförsikt på det ökande intresset för denna idrottsgren och här har vi åldrar från sex år upp till dryga 70, som är ute i skog och mark. Det är nog det bästa med orientering och skidor att det är så stort åldersspann. Säsongsavslutning för orientering som vi hade 8 november var mycket välbesökt.

Inflyttad Kindabo
Lars inflyttad Kindabo har bott här sedan 1979 och har alltid trivts bra.
– Det måste jag verkligen säga, man har alltid känt sig välkommen trots att jag kommer från andra sidan kullen.
Lars har själv, som ung aktiv, hållit sig till lagsporten fotboll och när han lade skorna på hyllan, tog han fram visslan och dömde matcher ända upp till division 3, som motsvarar dagens division 1.
– Det var en rolig tid och det var mycket man fick vara med om under denna tid. När dottern fyllde 13 år, så blev det att jag även blev aktiv i klubben, först var det lite ovant att tänka individsport när man bara hållit på med lagsport. Men det är klart, vi har en bra sammansatt styrelse där vi med olika intressen och bakgrund får en dynamisk styrelse som jag tror driver föreningen framåt.

Valö
– Vi har en viktig verksamhet som hjälper till att dra runt föreningen ekonomiskt och det är Valö och restaurangen där.
(Red.not Valö firar nästa år 60 år, läs mer om detta i kommande nummer av Innehåll).
– Vi har ett publikrekord som ingen lyckats slå genom tiderna och det var den gången Thorleifs spelade på Valö och publiksiffran var hela 3 200.
Föreningen har i dag 490 medlemmar och några nya tillkommer varje år och några väljer att lämna.
– Det är ju precis så det ska vara, inget är ju statiskt, vare sig prestationer eller medlemsantal. Det som dock ska vara statiskt är att det ska vara roligt och man ska känna gemenskap i en förening, och det tycker vi oss känna att vi har.
Lars som tidigare arbetat inom flygindustrin har numera tid över för annat än just arbete.
– Ja den lägger jag i skogen och på bärplockning Det har väl blivit en och annan hink lingon i år. Vi har en så underbar natur in på knutarna här i Kinda och allt man behöver handla finns antingen här eller i Kisa. Har inte butikerna det man behöver så är de inte svåra med att beställa hem det man behöver.

Vi tackar för en trevlig intervju med Lars som med stolthet berättar om Björkfors GoIF. Man både ser och hör hur han och föreningen verkligen vill att ännu fler ska upptäcka allt det positiva med skidåkning orientering eller friidrott.  Vi på Innehåll kan inte annat än att hålla med, för att vara utomhus och då och då i skog och mark, är en lisa för själen.

mms_img-1695699221

Robert och Martin bland de första 150

Robert Eriksson och Martin Damm är två söner från bygden som tog fina placeringar vid årets Vasalopp. Robert 54:a och Martin 148. Det innebär att duon finns med i första startfält Vasaloppet 2016, det vill säga bland de 150 elitåkarna.

– Jag var helt slutkörd och otroligt trött vid målgång och var rejält sliten de sista 3-4 milen. Halvtimmen efter målgång så uppstod dock en skön känsla att jag nått mitt mål, att vara topp 70. Men nu är jag på G igen och tränar 15-20 timmar i veckan. Har därför gått ned i arbetstid till 80%.  Men att få hålla på med det jag älskar, åka skidor så gör jag det mer än gärna. Vet att även Martin gått ner till 80% arbetstid berättar Robert.
Roberts mål inför nästa lopp är att vara i topp 50 men han har inte kunna tränat fullt ut på grund av en misstänkt stressfraktur.
– Då är det bara att se framåt och satsa fullt ut på 2017.

Barndomskamrater i ur och skur

Robert och Martin tränar ofta i hop. De båda har mer eller mindre vuxit upp på samma gata i Rimforsa och haft och har mycket roligt ihop som unga grabbar. Nu är det träning ihop som gäller.
– Martin har gjort stora framsteg i sin träning och jag tror att han kommer att klättra rejält inför nästa års Vasalopp. Han har ju topp 100 som mål. Det är roligt att vänskap håller i sig och det kan ju ha och göra med att vi är uppvuxna på en mindre ort. Det är mycket roligt att vi har så många från vår lilla klubb i Östergötland som åker något av loppen under Vasaloppsveckan. Det är rätt häftigt om man tänker efter.

Vi på Innehåll kan inte annat än att hålla med. Att ha roligt ihop är en av de viktigaste ”måbratipsen” som finns. Vi önskar alla aktiva och medhjälpare stort varmt lycka till i mars 2016!


Publicerat

i

,

av

Etiketter: