För många avgångselever som tar studenten till sommaren är framtiden oviss och osäker. Vi har träffat tre av dessa där det inte finns ett spår av osäkerhet, snarare lyser det om denna trio 19-åringar att de minsann vet hur deras framtid ska se ut. Vad sägs om Emil Fahlstöm elektriker, Victoria Johansson lastbilschaufför och Eleonore Näslund kärnfysiker.
– Det låter bra säger de samstämmigt.
Vi träffades tidigt en morgon och hade en timma på oss för intervju och fotografering innan praktikplats och distansstudier skulle igång.
Alla tre ungdomarna är uppvuxna i Kinda och följdes åt på högstadiet i Kisa.
– Vi två har ju varit vänner sedan vi var riktigt små, mycket tack vare att våra föräldrar känner varandra väl säger Eleonore och tittar på Victoria. Du och jag Emil träffas mycket genom kyrkan.
Trion pratar varmt och positivt om sin tid på högstadiet och det finns speciellt en lärare som framträder när vi pratar om tiden på högstadiet.
– Ja, Jenny Johansson, hon ville framåt, att vi skulle lyssna och lära och tog till flera knep. Hon var alltid positiv och rolig samtidigt som hon var sträng på ett bra sätt. Men såklart att det fanns fler bra lärare, men hon var något extra säger Emil med medhåll av de andra.
Vilka linjer har ni valt efter grundskolan frågar vi och tittar på Emil.
– Jag valde El- och energi på Praktiska Gymnasiet i Linköping. Lite för att jag ville kombinera möjligheten att få en yrkesutbildning och samtidigt plugga så jag får behörighet att läsa vidare. Man blir inte fullfjädrad elektriker efter dessa tre år för det behövs ett antal lärlingstimmar innan man får sin licens. Det bästa här är att man varvar teori med praktik och det betyder omväxling vilket är bra.
Känns det som att du har en bra plan nu när du tar studenten till sommaren?
– Ja det tycker jag, det finns flera vägar framåt och det tycker jag är jättepositivt.
Du då Victoria, vilken linje går du?
– Jag går Fordons- och transportprogrammet på Vreta Utbildningscentrum i Vreta Kloster och utbildar mig till yrkesförare. Mycket för att jag alltid gillat detta yrke och jag har fått vara med sedan jag var liten med min farbror och min far som kört en del lastbil.
Har alltid haft ett starkt motorintresse, inte minst genom att jag kört allt från traktorer, lastmaskiner och annat när jag var yngre.
Men just detta med lastbil?
– Lite är det att jag gillar att köra, och kör man stora fordon måste man vara snäll i trafiken, att i tanken ligga före alla andra och visa respekt mot andra trafikanter. Att välja detta yrke ställer krav på att man måste klara ett antal moment i utbildningen. Sedan finns det stor variation på vilken typ av bil man kör, allt från att köra timmer och massaved till styckegods.
Det jag gillar är att man får ta ansvar för det man gör. Är det så att jag inte kommer fram till dit jag ska till klockan 16, ja då är det ju bara att ta det och komma fram när det är möjligt. Får man punktering så finns det ju ingen annan som kan göra det åt en, då är det ju bara att fixa det. Så för mig som vill jobba självständigt och kunna ta eget ansvar har jag hamnat 100 procent rätt. För den som vill följa mig och mitt yrkesval finns jag på Instagram där jag genom TYA, transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd är en av deras sju ambassadörer för branschen, detta fram till sommaren.
Eleonore hur ser ditt val ut?
– Jag går naturvetenskaplig linje på S:t Lars Gymnasium i Linköping. En teoretisk linje där jag läser mycket av det jag tycker är intressant, fysik, och kemi för att ta några exempel. Jag gillar att plugga och har alltid haft lätt för dessa ämnen. Det har varit mycket studerande både kvällar som helger så nu hinner man inte med mycket annat än detta. Men när jag får lite ledigt blir det gärna något kopplat till kyrkan.
Då planerar du för att läsa vidare efter dina tre år på gymnasiet?
– Det vet jag att jag kommer att göra. Det jag ännu inte har bestämt mig för är om jag vill inrikta mig på IT-säkerhet eller kärnfysik. Jag har fått lite inblick inom IT-säkerhet genom min pappa. Samtidigt känns det lockade att studera vidare inom kärnfysik för jag tycker att det är ett intressant ämne och jag har lätt att lära inom detta område. Inom kärnfysik studerar man ju de allra minsta partiklarna som finns och, ja det är ett spännande område.
Trion har siktet inställt, man vet var man är och man vet vart man ska.
Vad tror ni att ni gör om tio år?
– Jag hoppas att jag har eget företag och har anställda och är verksam inom transportsektorn säger Victoria.
– Jag tror att det blir den bana jag påbörjat och att jag efter gymnasiet läst vidare till automationsingenjör säger Emil.
Helt ärligt hur är det att studera på distans?
– För oss två så fungerar det bra, vi har ju delvis våra praktikplatser.
– Visst kan det kännas lite ensamt, och många tycker att ensamheten är jobbig men det fungerar förhållandevis bra säger Eleonore. Vi i vår klass får ju åka in till skolan och utföra bland annat laboratorieövningar.
Så nu börjar ni se fram emot studenten frågar vi och de tittar på varandra.
– Ja det lär ju inte bli den där studenten man såg fram emot, med studentflak och allt. Men man får göra det bästa man kan av situationen säger Eleonore.
Vad har ni för tips till elever som går i skolan och är trötta på att studera, kanske så pass mycket att man funderar på att hoppa av sin gymnasieutbildning.
– Det går inte att hoppa av! Då har du ju inget, utbrister Victoria och fortsätter. Alla har väl känt någon gång att man är trött besviken eller tycker att det är jobbigt att plugga. Men att hoppa av, då är ju chanserna att få jobb minimala. Det är bara att ta tag i det igen, ta hjälp och klara sig igenom hur tufft det än är.
– Ett annat tips är att försöka att intala sig att ämnet är intressant och att man vill lära sig menar Emil. Jag kan lova att det är värt hur mycket som helst att gå ut gymnasiet och ha sin examen för då ligger framtiden framför dig.
Text och bild: Gunilla C Johansson
Lämna ett svar