Drömmarnas mål – gemensamt café

Sofia Forsberg och dottern Petronella Eng, båda med stor erfarenhet av café och restaurangverksamhet men tidigare alltid på var sitt håll. Nu ska de äntligen få jobba tillsammans i en egen verksamhet på Café Columbia i Kisa.

Länge har de sökt efter någon gemensam verksamhet. Nu äntligen är de framme, sedan början av april har de nått sina drömmars mål, ett gemensamt café. Konceptet blir hembakat bröd och lättare
luncher. Catering med smörgåstårtor, kallskuret eller varför inte exotiska plankor. Öppet alla dagar i veckan utom måndagar är vad som gäller och mackor med hemgjorda köttbullar kommer vara ett givet inslag.
– Besökarna kan hitta lokala varor att köpa från Östergötland, te, sylt och marmelad är bara några exempel på vad som kommer att finnas på hyllorna. Ja, just det. Jag gillar faktiskt inte ens lakrits i vanliga fall men den isländska är av himmelskt slag så den kommer också att finnas på våra hyllor. Såklart kommer vi ha kulglass sommartid, berättar Petronella.

Mycket annat än att bara stå bakom kassan
För att hinna med allt vad det innebär att driva café så har en timanställd med 15 års erfarenhet från branschen anställts för att förstärka personalstyrkan som också kommer att ha sysslor som städning, flagghissning samt ogräsrensning på agendan. För att få allt i ordning har också en hel del inhandlats för att få till det där lilla extra.
– Bord och stolar ingår i hyran men allt annat har vi köpt in. Kuddar, dynor och filtar är bara några exempel för att öka trivseln. Men också en ny ugn och en ställning till densamma står också på listan över gjorda inköp. Vår vision är att alla ska ha råd att fika på Café Columbia och vi inför också seniorrabatt på tisdagar. Det kan bli temakvällar med tacos samt musikevent när vi kikar lite längre fram i kalendern. Nu ser vi extra fram mot slutet av juli, då blir det Amerika-dagarnas Kulturfestival i Kinda-Ydre på Vråkenområdet. Det kommer att sätta lite extra krydda på bygden avslutar de båda förväntansfullt.

Kisa Emigrantmuseum och Café Columbia är inrymt i en äldre byggnad i Kisa. Till en början var det ett apotek men 1846 grundade apotekaren Sveriges första emigrantbyrå. Detta blev senare till emigrantmuseum. 1921 öppnades caféet i byggnaden.

Text: Mathias Sabel

Foto: Per Svensson Borrud


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *