Tanken att en dag flytta till platsen där Leif lekte som barn och där han och hans fru tillbringat många somrar med sonen och Leifs föräldrar, släkt och vänner håller på att gå i uppfyllelse.
– Huset här i Kölefors där vi bor nu har vi redan lagt ut till försäljning. Men vi har också sagt att vi inte kan flytta ut förrän vårt drömhus Nedre Toppkulla i Örneström står klart säger Leif.
Det gick inte att ta miste på Maria och Leif Zackrissons entusiasm runt projektet att bygga om en liten fritidsbostad till dubbla boytan för att kunna bo där permanent.
– Jag satt först själv och ritade och skissade på huset men insåg snart att det finns de som gör detta bättre.
Berätta lite om huset
– Min mor och far har tillbringat många somrar på torpet i Toppkulla och jag har själv minnen från det att jag var riktigt liten. När vi träffades, jag och Maria, och vi fick vår son som i dag är 36 år så fortsatte vi att åka ut dit på somrarna.
– Ett riktigt generationsboende kan man säga tillägger Maria. Det har byggts till en liten stuga intill det hus vi nu bygger om så alla har fått plats men vi har bara haft ett kök så där har vi fått samsas.
Men vad är det som gör att ni väljer att sälja huset i Kölefors som redan ligger lite avsides för att flytta ännu längre ut på landet?
– Enkelt, säger Leif. Att ta chansen att bygga om och bygga Toppkulla för att kunna åldras där, den chansen kommer så att säga inte igen. Jag är 62 år och ska vi göra det så är det nu när vi orkar och har möjligheten.
Vad säger dina föräldrar om den stora omvandlingen av torpet?
– De tycker att det är roligt, och som min far säger, han hoppas få vara med och se det när det står klart för inflyttning.
Historieböckerna vittnar om att byggnaden har rötter så långt tillbaka som slutet på 1700 talet.
– Vi vet att platsen varit bebodd sedan 1500-talet av bland annat soldaten vid namn Tuppe. Det vi inte vet är exakt var det huset låg, inte heller om det finns någon koppling till torpet som vi nu bygger om.
Dokumentation
Duon visar en rad bilder där projektet noga dokumenteras.
– Vi har ju turen att ha duktiga hantverkare som ser till att allt blir rätt och riktigt. Det vi tog ansvar för var att riva allt invändigt som skulle bort, detta sammanföll med den enorma värmebölja som vi hade i somras. Det var bara att jobba på, men det blev många turer till sjön och mycket vätska för att orka med fysisk ansträngning. Själva snickeriarbetet står byggföretaget NR-Träteknik från Gusum för, byggmaterial kommer från XL Bygg. Kjell Svensson har hjälpt till med avlopp och grund, Karlssons Elektriska med el och bergvärme, Mats Nilsson med att köra hit singel och Magnus MJT-tjänst fixar måleriarbeten. Sonen Robert har varit behjälplig med elscheman och mycket annat.
Lokförare
Leif arbetar i dag som lokförare och utgår från Linköping. Precis när Leif berättar detta så hör vi tåget passera.
Kommer du inte att sakna att höra tåget?
– Ha ha, nä, jag får höra och känna av tåg genom jobbet så det tror jag inte.
– Men vi tänker inte på tåget, det gör man väl inte när man bott på samma plats en tid säger Maria.
Sedan två år tillbaka arbetar Maria på Kinda kommun på individ- och familjeomsorgen som biståndshandläggare.
– Trivs bra med att bo och arbeta i kommunen. Visserligen får jag lite längre till arbetet från Toppkulla, men 15 minuters pendlings-avstånd är nära det också säger Maria.
Vi frågar vad det bästa är med Kinda?
– Precis som alla andra brukar säga så är det naturen men det handlar ju också om att vi varit här mesta delen av vår fritid i många år och vi känner oss hemma här.
Vi tackar för en trevlig intervju. Det var en härlig känsla vi fick med oss på väg till nästa besök som bestod
av nybyggaranda och viljan att kunna bygga för sin egen och kommande
generationer.
Lämna ett svar