Eneby Rock 2017

Till vardags föder lantbrukaren Håkan Skärby, upp kvigkalvar som efter ett antal månader säljs vidare som dräktiga kvigor som så småningom ser till att det finns mjölk i kyldiskarna.

En gång om året, de senaste sex åren så växlar Håkan om till sångare i bandet Kinda Gospelkör, detta under den mycket välbesökta endagsfestivalen Eneby Rock i mitten av augusti. En festival som Håkan är initiativtagare till. Den stora ekonomibyggnaden strax intill Eneby kyrka städas ur, och förvandlas från att ha varit ett magasin för lantbruksverksamhet till att bli en festivallokal med två scener, mängder av spotlights, långbord och kaffetermosar.

– Det blir kanske lite mer än en gång om året som jag sjunger men just här blir det ju en gång. Det har varit roliga år och vi hoppas på att det blir fler festivaler framöver.

Håkan berättar att det är ett stort intresse från publik och artister runt Eneby Rock.

– Det är många i publiken som återkommer år efter år som ser festivalen som en återvändarhelg. Vi har en otrolig bredd på de som kommer. Det är allt från riktigt små barn som har på sig hörselkåpor i barnvagn till 90-åringar som kommer hit. Det borgar för att arrangemanget blir en riktig folkfest.

 Artister

Håkan berättar att man genomgående och från starten jobbat intensivt för att det ska så långt det bara går, ska vara artister som har någon form av lokal anknytning som kommer med på line-upen.

– För oss som arrangörer så var det på något sätt grundläggande och en av anledningarna till att vi drog i gång festivalen, att lyfta fram lokala talanger. Vi har många, fantastiskt duktiga musiker som spelar och sjunger som har kopplingar till Kinda som vi ville att fler skulle få chansen att höra och se på hemmaplan.

 Måste man då bo i Kinda för att få stå på scen?

– Nej men vi vill att man har en koppling hit så långt det bara går, det kan vara att man vuxit upp här, att man har en kusin i trakten, men kopplingen är viktig för oss. Det är det som gör att vi kan kalla oss för en lokal, festlig folkfest med det bästa från trakten.

Gäller det lokala även serveringen?

– Ja i allra högsta grad. Vi säljer grillat under kvällen där råvarorna kommer från Basunda Gård. Den goda ostkakan tillverkas på granngården intill, så här går vi nästan ”all in” för att få det lokala. Serveringens utbud varvas med besökarnas egna picknickkorgar.

Årets lineup

I skrivande stund är det klart med hela nio band som står på scenen under kvällen.

– Vi jobbar med ett tionde band men det är ännu inte helt klart men vi är så glada över att vi återigen lyckats knyta till oss bra band för sjätte året i rad.

Eneby Rock arrangeras genom föreningen Klockaregården, Västra Eneby och det är många som ser till att saker och ting faller på plats en dag som denna.

– Det är förberedelser flera månader innan själva festivalen och mycket fysiskt arbete och planering veckorna innan festivalen. Någon vi vill rikta ett speciellt tack och eloge till som ser till att ljud och ljus fungerar utmärkt år efter år är Nocko på Avite.

 

 • Kakkmaddafakka

 • Kjell Gustavsson and the rythm n blues orchestra

 • Micke Fall

 • Jenny Wall

 • Seven Souls

 • Edgar

 • Göta

• Kinda Gospelkör

Läs mer om Eneby Rock på facebook.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *