Flyttat hem på riktigt

Kajsa Lundahl, företagare och tvåbarnsmamma, har tillsammans med sin man Johan och deras barn precis flyttat in i sitt drömhus, ett stenkast från Rimforsa Strand. Ett hus som är så beläget att utsikten över odlingslandskap och Åsunden är i blickfånget.

Text och bild:Gunilla C Johansson

– Ja nu har vi äntligen flyttat in och det känns så bra. Att vi överhuvudtaget kan sitta här vid köksbordet, i ett hus som har blivit precis så som vi ville ha det, är vi evigt tacksamma min far Lars och hans snickarkompis Ola. Vi har tillsammans ritat och skissat fram vårt drömhus där sedan Lars och Ola har stått för snickrandet. Min mamma Boel har varit en klippa när det gäller matlagning och att få vardagspusslet som heltidsarbetande småbarnsföräldrar att gå i lås.
Vi tar en kik runt i huset där den öppna, ljusa planlösningen och de stora altandörrarna känns hemtrevligt. Köket ligger i husets hjärta och i samma öppna planlösning som matrum och allrum.
– Vi hade turen att kunna köpa en tomt här i området runt Rimforsa Strand där många visat intresse. Min bror bor där borta säger Kajsa och pekar bort mot ett enplanshus. Vi har också flera vänner som bor mycket nära oss.
Det går inte att ta miste på hur bra Kajsa trivs i det nybyggda huset och hur stolt hon är över att hennes pappa tagit en stor del och ansvar i byggnationen.
– Ja så är det, och jag tror man får en helt annan känsla när man vet hur mycket jobb det har varit med byggnationen då vi på nära håll har sett hur det vuxit fram steg för steg. Detta är ett lösvirkeshus, alltså inget nyckelfärdigt så vi har verkligen fått detta precis som vi vill.
Barnen som var hemma när vi var och hälsade på var lite nyfikna på vad mamma gjorde och vem hon pratade med. Efter ett litet tag så frågar dottern om hon kan springa till grannhuset och leka med en kompis. Visst kan du det säger Kajsa
– Tänk så härligt det är när barnen kan göra precis det där, bara öppna dörren springa till en kompis och känna tryggheten, för den finns verkligen här säger Kajsa med eftertryck.

Vad var det som gjorde att ni valde att köpa tomt, bygga hus och slå ner era pålar i Kinda?
– Jag har alltid känt mig hemma här och jag fick en trygg uppväxt här. Jag och min man som är från Hälsingland har bott på lite olika platser och det har väl fungerat bra, men nu de senaste fyra åren har vi bott på Västerberget här i Rim-forsa, och då har känslan att bo här vuxit sig stark även för min man.

Flyttar sin verksamhet till Kinda
Kajsa är utbildad legitimerad sjukgymnast sedan tio år och har arbetat med detta i Norrköping. Nu flyttar hon verksamheten till Kinda och Rimforsa.
– Det faller sig naturligt att driva verksamheten här i Kinda och Rimforsa. Det är ett stort upptagningsområde och jag hoppas att tidigare och nya kunder hittar till mig i lokalerna snett mitt emot ICA i Rimforsa.
Vi håller just nu på med att iordningställa lokalerna där planen är att öppna upp mottagningen i mitten av september.

När och hur kommer man in kontakt med en sjukgymnast?
– Enkelt kan man väl säga att det gör man om man har ont någonstans i kroppen. Känner du att du har ont i ett knä när du går i trappan eller svårt att lyfta en arm eller liknade, då är det i första hand en sjukgymnast som du ska kontakta. Tidigare, för flera år sedan, skulle man alltid kontakta hälsocentralen först innan man kunde få en tid till oss sjukgymnaster, så är det inte i dag. Det jag gör förutom undersökning av patient är att jag även utför ultraljudsdiagnostik. Det vill säga jag använder mig av ultraljud för att se eventuella blödningar eller bristningar, allt för att kunna ställa en så tydlig och bra diagnos som möjligt. Ska patienten vidare till sjukvård och träffa läkare så under-lättar denna undersökning vid vidare behandling.
Om du har ont så kan du ringa till sjukgymnasten direkt och själv boka en tid. Är sjukgymnasten ansluten till Landstinget som jag är så går besöket in under högkostnadsskyddet. Så har man inte frikort är det samma kostnad att komma till mig som ett vanligt läkarbesök.
Kom ihåg att om det är en akut skada, om du ramlat eller skadat dig ska du alltid kontakta sjukvården först.

Då är det mycket som firas i år, du fyller 40 år, 10 år som företagare och jar precis flyttat in i drömhuset.
– Ha ha ja, det har jag inte riktigt tänkt på men det är ju så det är, då får vi fira detta på något sätt.

Men du Kajsa, för många är du ju FotbollsKajsa som spelat fotboll i hela ditt liv, men där du i våras la skorna på hyllan, hur tänkte du där?
– Ja, det kan man fråga sig. Det var väl ganska många som blev förvånade, men jag kände att jag spelat i så många år och att det på något sätt var dags att släppa bollen. Men det har varit en idrott med en fantastisk gemenskap som har varit värdefull. Det är svårt att sätta ord på alla känslor när det kommer till fotboll men man kommer varandra så nära då man kämpar i både över- och underläge. Jag önskar verkligen alla lycka till med sina sportsliga aktiviteter.

Bästa med Kinda
– Jag höll på att säga allt och det är faktiskt nära sanningen. Här har vi en fin natur, bra grannar, till stan tar det bara 30 minuter. Jag vet ingen bättre plats att bo och driva företag på.

• Ta med en kompis och gå ut och gå.
• Försök att vara aktiv 30 minuter om dagen, går bra att dela upp det i 3×10 min.
• Tänk på att bemöta andra med respekt. Det är hur du agerar mot andra som andra reagerar och mår.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *