Företagarna laddar om

Katla Kindestam-Nilsson, Linda Kajelm, Tomas Janzén, Anders Gustavsson och Niklas Nilsson framför den anrika byggnaden Dalkulla.

– Pandemin må till stora delar ha satt Företagarna Kinda Ydres aktiviteter på pausknappen men har centralt gett desto större stöttning från Företagarna till företagare runt om i landet. Så vi har gjort allt vi kan för att företagare ska känna att man inte är ensam när det har varit brant uppförsbacke för flera av våra medlemsföretag.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Detta menar Tomas Janzén, Niklas Nilsson, Anders Gustavsson, Katla Kindestam-Nilsson och Linda Kajelm, samtliga från Företagarna Kinda Ydre. Vi träffades vid Dalkulla i Kisa där företagarna har sina lokaler, men denna gång utomhus, för att ta pulsen på Företagarna och näringslivet i Kinda.
Ett gäng som flera gånger under intervjun verkligen vill lyfta och driva bygdens alla företag framåt där gemenskap och långsiktighet dyker upp som ledord.

100 år
– 2020 firade vi 100 år som organisation och vi siktar på många år framöver. För att jobba framåt och för att få fler företag att våga och vilja satsa på just företagande måste förutsättningarna för det finnas. Allt från kontakt med kommun, myndigheter och andra företagare behöver vara lättillgängliga.
Nocko sammanfattar det senaste 1,5 åren som oerhört tuffa och utmattande för flera medlemsföretag, inte minst inom besöksnäringen, medan exempelvis tillverkningsindustrin kanske till och med har ökat i omsättning. Pandemin har verkligen slagit olika beroende på vilken bransch man tillhör. För Företagarna lokalt är det lokala näringslivet, lokala frågorna och det lokala nätverket det viktigaste. Vi har precis som andra tvingats ställa in och ställa om och inte haft några fysiska träffar vilket är grunden i vår verksamhet. Den stöttning som kompenserat detta bortfall är det som kommit centralt och våra medlemmar till del. Man har fått råd, tips och anvisningar om hur olika stöd har kunnat vara möjliga att söka, även till enskild juridisk rådgivning. Detta har varit viktigt.
– Vi kan även konstatera rent allmänt att näthandeln ökade kraftigt under pandemin men ser även att nu, allt eftersom restriktioner minskar så börjar kunderna hitta tillbaka till de fysiska butikerna.
– Vi ser även att lokala servicetjänster och annat ökar och att man under pandemin hellre anlitade lokalt, framför att man satte sig i bilen och åker in till stan berättar Thomas Janzén.

Om ni skulle formulera en önskelista för att stärka företagande i Kinda, hur skulle den se ut?
– Viktigt är en bättre dialog mellan kommunen, tjänstemän samt politiker och företagen för att öka förståelsen, men även för att undvika missförstånd. Här är det
även viktigt att vi alla oavsett vilken stol man sitter på, vågar ta beslut som är långsiktiga och hållbara för att utveckla bygden. Vet inte hur man ska formulera detta på bästa sätt, men mår företagen bra så mår även kommunen bra, man sitter på något sätt i samma båt. Patriotism är nog viktigt för att lyfta Kindas styrkor och våga stå för dem. ”Stolt Kindabo” Vi ser fram emot att en fungerande näringslivsorganisation kommer på plats i kommunen. Det är viktigt för att våga satsa vidare på företaget. Vi är Kinda, inte bara en granne till Vimmerby eller Linköping.

Vilka är de största framgångsfaktorerna för att lyfta företagandet i Kinda enligt er?
– Det finns mycket goda förutsättningar här i bygden inom många områden. Vi har ett starkt föreningsliv, många som vill framåt, vi har en lokal bank som verkligen ligger i framkant, ett stort försäkringsbolag med lokalkontor och ja, listan kan göras lång. Allt blir vad man gör det till och ser alla till att vi hittar samsyn i näringslivsfrågor och utvecklingsområden så följer det andra med betonar Tomas.

Radiofredag sänder från Kisa
Nu laddar ni om för att lyfta företagande och gör det genom ett samarbete med webradion Radiofredag och Mathias Lindholm, berätta!
– På förmiddagen den 23 juli finns vi på torget mellan kl 10-12 där vi är tillgängliga för frågor om och kring företagande. Med oss finns Mathias som spelar in intervjuer till eftermiddagen och svarar på frågor kring allt och ingenting.
På eftermiddagen kommer Radiofredag att utgå från Grahns bilar, med att livesända härifrån Kinda. Det blir evenemang där vi digitalt skapar ett After Work med musik varvat med intervjuer med personer under fredagen, vi hoppas detta lockar många lyssnare. Vi kände att vi ville göra något, kalla det startskott inför hösten då vi hoppas kunna återgå till något mer normalläge.
Vi kommer även att dela ut priset årets Företagare 2021 den 23 juli.
Det betyder att man kan ta sig till något fik, restaurang eller liknade runt om i Kinda för att ta sig något att äta och samtidigt passa på att lyssna på livesändningen. Det gör att man samtidigt får matnyttig information och underhållning tillsammans med något gott i magen säger Niklas.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *