Författare sätter Kinda kommun på kartan

Nyligen tilldelades Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare. I tre publiceringar berättar de båda hur Sverige gick från 200 år av alliansfrihet till ett ja till Nato.

Torbjörn är uppvuxen i Kisa, har en sommarstuga i Kinda där han tillbringar mycket av sin tid och har tidigare arbetat tillsammans med Corren och Expressen. Nu är han politikreporter på Svenska Dagbladet, har tidigare utsetts till Årets stilist av tidningen Journalisten och två gånger till Årets journalist av Sveriges Tidskrifter.

Motiveringen till Stora Journalistpriset löd:
”Torbjörn Nilsson är en av förnyarna av det politiska reportaget i Sverige. Med dramaturgin i strama tyglar målar han en bild av det samtida inrikespolitiska landskapet med plats för dess renässansfurstar, hovnarrar, uppkomlingar, dolkbärare och änglakörer. Även i politiken bor djävulen i detaljerna, och Torbjörn Nilsson har örnblick för detaljer. Om den förhandenvarande intrigen saknar betydelsebärande detaljer skapar han dem själv, av pedagogiska skäl.”
För Kisa blev det en dubbelseger då Martin Schibbye, som är bördig från orten, fick mottaga Stora journalistpriset som Årets förnyare. Martin vann priset tillsammans med kollegorna Patrik Arnesson och Brit Stakston för deras arbete kring VM-byggets dödsoffer i Qatar.

Text och foto: Per Svensson Borrud


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *