Gör inte det möjliga omöjligt, gör det roligt!

Enligt mig bär media ansvar för att ha skapat den ohälsosamma och ouppnåeliga bild av träning som idag existerar. En bild som i mångt och mycket hämmar gemene man från att komma igång med sin träning. Man ska tänka på att ha “rätt” kläder, äta den “rätta” maten eller gå på det “bästa” gymmet, gör man inte detta så är det kört. Så är dock inte fallet! Det viktigaste av allt är att man har roligt och börjar utifrån sina förutsättningar.

Ta t.ex. löpning. Du vill komma igång med den men vet inte riktigt hur. Låt mig då ge dig några enkla knep.

  • Hitta en löparkompis som ligger på samma nivå som dig själv. Det är alltid lättare att komma igång när man är fler.
  • Tävla aldrig mot någon annan, enbart mot dig själv eller sträckan. Det sämsta man kan göra är att jämföra sig med andra.
  • Sätt upp realistiska mål. I början räcker det med att ta sig runt den där 2 km slingan för att sedan öka istället för att försöka klara av milspåret med en gång.
  • Har du inte de senaste löparskorna så gör inte det något. Ta vad du har hemma men tänk på att det alltid är bra med någon form av dämpning för att förebygga t.ex. knäskador eller problem med benhinnorna.
  • Börja med att gå ut och gå i rask takt, när du känner att det inte ger mer lägg då till en enkel fartlek för att öka motståndet. T.ex. spring varannan lyckstolpe, vartannat trä eller till den där stubben 100 meter framför dig.
  • Använd dig av musik eller ljudböcker. Tycker du tystnaden är öronbedövande sätt då på lite musik i öronen för att få hjärnan att tänka på något annat. Försök dock att ha ett BPM (Beats Per Minutes) som är anpassad till din fart. T.ex. 7 min/km är cirka 160bpm.
  • Var inte missnöjd om du behöver stanna för att hämta andan, det viktigaste är att du genomför passet. Till slut kommer du kunna springa hela sträckan, låt det ta tid!
  • Känner du att du vill ha professionell hjälp med att lära dig löpteknik, ta kontakt med de lokala löparföreningarna eller ta hjälp av en personlig tränare. Det är inget fel att söka kunskapen där den finns, tvärtom, det kan vara precis det du behöver för att få fart på dig själv.

Har du dessa knep i åtanke lovar jag dig att du kommer finna det enklare att komma igång med din löpning. Till och med att jag vågar säga att du kommer klara av Titans 5ive den 9 juli!

Med vänlig hälsning
Johan Henriksson


Publicerat

i

av

Etiketter: