Gratis sommarlov! och Figurspel

Tack vare snabba puckar och fantastisk respons av föreningsliv och verksamheter kan en rad sommarlovsaktiviteter erbjudas gratis för barn från förskoleålder upp till första året på gymnasiet.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Det har varit ett intensivt och roligt arbete att pussla ihop aktiviteter för sommarlovslediga barn och ungdomar. Den bredd som föreningslivet uppvisar i Kinda är utöver det vanliga.
Detta säger Axel Karlsson, fritidshandläggare på Kinda kommun, som vi stämde möte med vid skateparken vid Värgårdskolan.
Till denna plats är det många som tar sig till med såväl skateboards som kickbikes. Banan är så utformad att den passar nybörjare och den som har åkt ett tag.

Skateboard
– Jag gillar själv att åka skateboard och har väl alltid gillat att hålla på med sport. Denna bana är mycket fin och som sagt välbesökt. 7-8 augusti finns det coacher på plats här för att lära ut lite tips och knep till alla barn och ungdomar som kommer hit. På plats dessa dagar finns även utrustning att låna för att alla ska ges chansen att prova på.
Fritidsgården har ett antal aktiviteter, med HAJK och sommarchill för att nämna några. Kinda Ridklubb vid ridhuset i Pinnarp arrangerar sommarkul i stallet.
Flera av aktiviteterna är årligen återkommande, en av dessa är cirkusläger med Camp Circus i Åsundahallen. Ett tredagars dagläger där man får lära sig mycket om olika cirkuskonster, samarbetsövningar och annat.
Det är viktigt att det finns aktiviteter som inte innebär kostnader för barn och ungdomar. Att detta är möjligt bygger på att vi ansökt om bidrag från socialstyrelsen och fått beviljat en pengapåse, visserligen mindre i år jämfört med föregående år. Detta för att täcka föreningarnas kostnader.

Nära till det mesta
– Det som är så bra med Kinda är ju att det är relativt nära till badplatser och att det finns en hel del att göra även när det inte finns några direkta aktiviteter att gå på.
Axel tillträdde sin tjänst vid årsskiftet och stormtrivs med sina arbetsuppgifter.
– Jag jobbar nära föreningslivet och jag som är uppvuxen bland hockeyklubbor och fotbollar vet vad idrotten har gett mig när det gäller gemenskap och vänner för livet.
Som jag nämnde tidigare så är bredden på föreningslivet i Kinda imponerande. Det finns nästan en förening för varje intresse, från biodlarföreningar till fotbollsklubbar. Denna bredd är ju en grund att stå på där chanserna ökar att man trivs här i Kinda, då man kan odla sitt intresse och träffa likasinnade.

 

———————————————————————————————————————————————-

Figurspel i Rimforsa

Johan Henrixon från Rimforsa och Emil Thuresson från Kisa är två riktiga
entusiaster när det kommer till figurspel.

De är båda aktiva i Kinda Figurspelsförening som arrangerar aktiviteter för skollediga barn, där man ges möjlighet att prova på den starkt växande speltrenden med handmålande plastfigurer.
Föreningen håller till i samma lokaler som PRO på Skolvägen Rimforsa, vars lokal snabbt fylls upp med spelare från 7 års ålder och uppåt.

Så här beskriver Emil hur figurspel går till:
– Detta är en oerhört kort summering av världen som Warhammer 40 000 utspelar sig i. I grund och botten är det ett konfliktspel där du samlar och målar en armé som du spelar med mot andra. Du väljer själv i vilken armé du vill spela, inklusive de som betraktar människor som fiender. Alla figurer har olika värden som gör att de har styrkor och svagheter, och oftast vinner du matcher genom att förinta din motståndares armé. Det vanligaste sättet du spelar på är med en spelplan på 120×180 cm, där du och din motståndare placerar ut era respektive arméer. Det uppmuntras att man skapar en spelplan som passar in med framtidsmiljön och höjer stämningen. Fantasin är den enda gränsen när det kommer till utformningen.
Man spelar i turordning med tydliga regler för vad du får och inte får göra. Din tur delas in i att du förflyttar dina figurer, sedan kastar du magier, skjuter med de figurer som kan skjuta, slåss i närstrid med de som har närstridsvapen och avslutar sedan med en summering, innan det är motståndarens tur. Du förflyttar dina figurer med en mätsticka (alla figurer kan gå olika långt), allt övrigt görs mestadels med tärningar. Beroende på hur stora arméer man spelar med och uppdrag kan en match ta mellan 2 och 5 timmar. Oftast brukar spelare ägna en heldag åt ändamålet, kanske spelar man 2 matcher på en dag, eller så spelar man avslappnat med många bensträckare.

Små detaljer
Vi hälsar på hemma hos Johan i Rimforsa där han har skrivbordet fyllt med figurer, färgburkar, färgspray och mängder av målade och omålade figurer.
Vissa delar är så små att det krävs pincett och förstoringsglas för att kunna måla de små detaljerna.

Om man vill komma på en av era aktiviteter under gratis sommarlov vad får man göra då?
– Alla barn som kommer får vara med och se hur spelet går till. Man får en egen figur och färg att måla med. Sedan är man igång och kan vara med och spela och lära sig allt om figurspel.

Denna hobby låter som en dyr affär?
– Nja allt blir vad man gör det till, vi två är väl riktiga nördar om man säger så, och har valt att lägga en del på figurspelen. Men man kommer långt och kan ha riktigt roligt med få figurer säger Johan.
– Dataspelen som finns i dag har hämtat mycket av inspirationen från figurspel och så att säga digitaliserat dessa. När man spelar dator så spelar man ofta själv på sitt rum. Vi träffas och är många och spelar tillsammans i olika åldrar och det är väl en bidragande orsak till att intresset har ökat kraftigt. Alla kan vara med oavsett ålder. Man lär ju även känna lite nya människor som man kanske inte annars hade träffat och pratat med säger Emil.
Nu hoppas vi på att så många som möjligt av sommarlovslediga unga från Kinda dyker upp hos oss.

Läs mer om gratis sommarlov på kinda.se

Kort introduktion till Warhammer 40 000 (scifispelet som Emil i huvudsakligen sysslar med):
I 40 000 år har människan varit ett rymdfarande folk. Det har rönt många framgångar, men också varit förenat med många faror, då människan inte är ensam i galaxen. För varje framsteg har ett nytt hot kommit. Mänskligheten är dock den vanligast förekommande rasen, men tusentals år av inbördes konflikter, förräderi, strider mot sina egna uppfinningar (AI) och frestelser från Kaos (en gudavärld som hämtar sin styrka ur människors känslor) gör att mänskligheten ständigt balanserar på gränsen till undergång. Utifrån kommer alver, orker, demoner… och utanför Vintergatan kommer det in en insektsliknande ras som saknar all form av vilja förutom att förtära planeter…


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *