Halvår som företagare

Vi stämde träff med Mikael Österling, Österlings Fastighetsbyrå, egenföretagare sedan ett halvt år tillbaka vid den minst sagt natursköna platsen vid hamnen i Horn.

Innehåll var här för ganska exakt fyra veckor sedan och då träffade vi Westerling, aktiv i båtklubben. Nu handlade inte reportaget om vatten men däremot om byggnader och hus som Mikael arbetar med i sin roll som mäklare.

Hur har livet som företagare varit hittills
– Det är precis samma känsla nu som när jag började arbeta som mäklare för cirka tre år sedan. Man är ute och sonderar marknaden och försöker att bygga upp ett nätverk av kunder inom sitt arbetsområde. Tidigare var jag styrd av geografiska avgränsningar, nu som egen är det kundernas behov, önskemål och förutsättningar som jag har som mitt arbetsområde inom som utanför kommun och länsgränser, berättar Mikael Österling.
Flera objekt är på väg in till Mikael som förbereds till försäljning och ska ut på marknaden.
– Första tiden är det för mig som för alla andra nystartade företagare fullt fokus på att bygga upp en marknad och berätta om de tjänster som företaget erbjuder.
Mikael berättar att han mottagits väl av kunder i rollen som fastighetsmäklare och att objekten börjat trilla in. Allt från fritidshus, villor till mindre gårdar.

Hur kan en dag som mäklare se ut?
– Det är mycket telefonsamtal och mail. Då jag är ensam egenföretagare så gör jag i princip allt själv från att ta in objekt, ta fram objektbeskrivningar, hålla i visningar till kontraktskrivande. Det gör att jag får mycket personlig kundkontakt.
Det finns en hel del företag som erbjuder fastighetsmäkleri.  Det som jag tror avgör vem man väljer är nog den personliga kontakten. Men även prissättning och tjänster påverkar en hel del. Därför försöker jag arbeta efter en basprislista med det mest grundläggande inbakat i priset. För den som vill utöka exempelvis marknadsföringen av sitt objekt där bokar vi in en proffsfotograf, men då betalar man extra för det. Det är kunden som bestämmer hur man vill ha det. För oss är det viktigt att synliggöra för kunden vad som faktiskt ingår i arvodet.
Mikael gick klar sin utbildning som fastighetsmäklare för tre år sedan och har gått i skolan här i kommunen samt Vimmerby, och nu senast i Gävle.
– Ja det är lite roligt att man varit runt på så många olika platser och nu när jag och min sambo bosatt oss här i Horn så känner vi oss hemma här.
Mikael beskriver med tydlig äkthet hur mycket han och hans sambo trivs i Horn. Hur bra det är här och att de verkligen gillar livet utanför storstäderna.
– Det är inte svårt att tycka om Kinda med allt som finns här och nu med mitt jobb, så får jag se Kinda på mycket nära håll. Min sambo Stella driver en frisörsalong här i Horn och jag är uppvuxen på gården Fågelsrum så visst känner vi oss rotade här.

Vad gör du då när du inte säljer fastigheter?
– Just nu tar mäkleriet mycket av min tid, men jag har även en del politiska uppdrag. Annars när jag är lite ledig, så blir det mest att umgås med vänner och familj. Svårt att hinna med så mycket annat just nu. Får jag någon lucka så blir det att ta tag i hemmafixartagen, det finns alltid mycket att göra när man äger ett hus.

Vi tackar för att du tog dig tid att prata med oss på Innehåll –  Österlings Fastighetsbyrå en av många småföretagare i Kinda.
Gunillla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av