Hästar

Förr i tiden, innan bilen och skogsmaskinernas tid fanns det hästar på nästan var mans gård. Då var hästen näst in till en ovärderlig kompis i skogen för att transportera ut timmer till vägen. Hästar användes även som transportmedel då man skulle ta sig till granngården eller in till staden. Då var så kallade brukshästar oerhört viktiga. Allt eftersom hästen ersattes av bilar, tåg och arbetsmaskiner så har även intresset och synen på hästen förändrats.

Anledningarna att äga en häst eller att driva ett företag kopplat till hästar det finns det nog lika många skäl och variationer till som det finns hästar.
En del driver företag kopplat till att man är hovslagare eller en butik med hästartiklar. Andra till att driva ridskola för att lära häst och ryttare att samarbeta och ha roligt ihop. För det stora flertalet handlar det om att äga eller sköta om sin bästa vän hästen. Hästar finns i alla dess olika raser, inte minst här Kinda. Vill du se och lära känna världens största häst, ja då finns det i Kinda, även hästar som är riktigt små finns här. Att ta en tur i skogen på hästryggen tillsammans med arbetskollegor, så går även det att ordna i Kinda.
Vi kommer i en artikelserie beskriva en del av de företag som bedriver verksamhet inom hästnäringen. Allt för att ge dig som läsare en så bred bild av vad det innebär att ha häst.
Många saker kanske är självklara, som att en häst ska vara försäkrad och att hovslagare behöver verka hovarna med jämna mellanrum. Men en del andra saker kan vara mindre självklara.
Vi hoppas att vår artikelserie om hästar ger dig matnyttig information och vem vet, kanske även du skaffar dig häst efter vår artikelserie.
En sak är säker, betande djur håller landskapet öppet, ger arbetstillfällen och med närproducerat foder så hålls de än mer öppet och än fler ges möjlighet till arbete.

Eva Wallin, Hackel, Rimforsa tog sitt intresse från just intresse till eget företag för några år sedan. Företaget är fortfarande i sin linda, men växer sakta men säkert för varje år.
– Jag hade inga föräldrar som hade intresset för hästar, så jag fick verkligen kämpa för att komma i väg till stallet. Det var att åka buss, cykla och ibland gå. Jag såg verkligen inga hinder med detta utan snarare att jag brann än mer för intresset med hästar.

Berätta lite om din företagsidé
– Det handlar om att vara ett bollplank till hästen och hästägaren. Det jag gör är att försöka läsa av hästens kroppsspråk, signaler och anatomi och sedan skapa mig en bild av hur hästen tänker och vad den reagerar på. Med att läsa av detta och hålla en dialog med hästägaren försöker jag hitta redskapen för att häst och ägare ska kunna kommunicera med varandra.
När jag jobbar med hästen använder jag mig ofta av tömkörning och redskapet piska. Det betyder att de långa remmarna används för att leda hästen och piskan som är min förlängda arm för att dirigera hästen. Detta gör jag ute på gården eller stallet där hästen befinner sig, alltså kommunikation på hästens hemmaplan.

Att du haft ett mångårigt intresse för hästar det vet vi, var och när lärde du dig mest?
– Det var nog under den period som jag fick förmånen att vara hos Maggi von Wachenfeldt på Berga gård. Jag var hos henne under två år och lärde mig otroligt mycket. Jag har även arbetat i många olika typer av stall. Allt från trav och dressyr till hoppstall. Denna variation och att fått träffa många hästar och ryttare genom åren gör att jag känner mig trygg i det jag gör. Sedan är denna typ av företagande ett långt lärande. Vi arbetar ju med individer och det gör jobbet desto mer varierande och stimulerande.
Eva har under en period även arbetat på mjölkgårdar runt om i trakten som breddat hennes kunskaper om djurens välbefinnande.
Hon har idag sin verksamhet på Hackel Mellangård där hon arrenderar ett nybyggt stall med betesmark. Ewa och hennes familj bor med gångavstånd till stallet i sin villa där de stormtrivs.
Här finns det mesta och med hjälp av betande hästar runt om i Kinda så blir landskapsbilden lite vackra. Och roligare.

Vi på Innehåll kan inte annat än att hålla med Eva.
Tack för att vi fick hälsa på för det goda kaffet!


Publicerat

i

,

av

Etiketter: