Innehåll Kinda december 2022

Medmänsklighet!

Det är något kring högtider som också blir mer och mer påtagligt ju äldre man blir. En högtid som julen är också förknippad med sorg för många av oss. Sorg över dem som lämnat oss, kanske sorg över förlorad och svunnen kärlek eller att livet tog en annan väg än den man drömde om som ung. Det är vid högtider som julen man också tänker på hur alla andra har det i den värld vi har fått äran av att förvalta, tillsammans. Det är där en stunds reflektion över december månads tema, medmänsklighet, är på sin plats!

Minns ni julen 2020 när någon i varje familj befann sig i en riskgrupp och allt jul-firande skedde utomhus eller över facetime? Tomten kunde smittas till och med och ingen vågade riskera något. Människor kom att förlora familjemedlemmar och vänner i pandemin och offren blev bara fler och fler. Inkomst försvann, företag fick läggas ned och folk fick lämna både hus och hem. Men framför allt, så många älskade släktingar fick fira sin sista jul i livet ensamma utan oss nära och kära. Då, 2020, handlade allt om att hålla i, hålla ut och hålla avstånd. Tillsammans skulle vi besegra pandemimonstret.

I de flesta av kriser följer så mycket omtanke, så mycket kärlek och så mycket generositet. Tillsammans skapade vi under, vi skapade värme och vi byggde medmänsklighet. Vi handlade åt grannen, vi rastade hunden åt den äldre farbrodern i kvarteret och vi sprang ärenden åt alla dem som då behövde oss. I allt detta kämpade länders fantastiska vårdpersonal dag som natt för att förhindra att fler skulle drabbas, vilka fantastiska människor vi alla var.

Nu är det dags för julen 2022 och vi befinner oss återigen i kris, av ett helt annat slag denna gång med galna världsledare som har fått totalt frispel. Vår värld skapar definitivt lika mycket oro denna jul, framför allt bland våra barn och unga. Det är då vi måste stanna upp, lyssna och ta en paus i julstressen. Kanske återigen tänka på grannen vi hjälpte förr och farbrodern med hunden i kvarteret. Dem vi kanske inte längre ens säger hej till för att pandemin har lagt sig och vår roll som medmänniska har avtagit, de kanske inte längre behöver vår kärlek och medmänsklighet? Kanske har vi alla återigen krupit tillbaka till vår innersta krets med skygglapparna på…

Med dessa tänkvärda meningar vill vi på Innehåll önska alla våra läsare en riktig God Jul och ett Gott Nytt År! Medmänsklighet kommer göra den här julen god, det känner vi i själen. Hjälp oss sprida den så gott ni kan. En vackrare julklapp än det kan vi inte ha önskat oss.

//

Mathias

Läs Innehåll Kinda nr 7 december 2022 här: https://issuu.com/wahlins/docs/2022-07deckindainnehall