Jimmy fortsätter satsa i Horn

1998 när Jimmy Melkersson från Horn blev ICA-handlare var han yngsta handlaren i Sverige. I dag, 22 år senare, är han inte den yngste men brinner minst lika mycket för sin butik nu som när han startade.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Den mycket välsorterade matbutiken har ett magnifikt läge i Horn och bjuder kunder på såväl sjöutsikt och åutsikt, vilket torde vara smått unikt.
– Butiken ligger ju där den ligger men visst är läget naturskönt, även om det kanske inte är något man tänker så mycket på, eftersom man är så van vid det säger Jimmy.
Själva byggnaden har, när det gäller livsmedelshandel, historiska rötter som sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet. Jimmys historia är något kortare än så men affärsidén att tillhandahålla livsmedel håller, om än med ett annat sortiment och en rad kompletterande kringtjänster.
– Precis som många andra så hade jag ett sommarjobb och för mig var det här på Vahlströms. Efter gymnasiet fortsatte jag jobba här, fick en god insyn i driften av en butik. När jag var 21 kom möjligheten att ta över verksamheten och så blev det. Insåg ganska snart att butiken behövdes byggas ut för att öka förutsättningarna för långsiktighet. 2002 byggde vi ut hela den del där själva butiksytan är i dag.
Den gamla butiken inrymmer i dag lager, personalutrymme, kallskänk och kontor. Över nya butiken bor jag med min fru och våra två barn.

Då innehar du rekordet när det gäller att ha närmast till butiken.
– Haha, ja det har jag nog. Men tidigare ägare Sven Vahlström som startade upp butiken 1932 bodde även han över butiken.

Var det helt självklart att du skulle köpa verksamheten 1998?
– Jag ville att butiken skulle leva vidare och det föll sig naturligt. Men visst, de första åren tänkte man nog på vad man hade gett sig in på. Nu är det på något sätt mer självklart, man trivs bra med personalen och kunderna. Det kan låta klyschigt, men att driva verksamhet och att få bo här i Horn, det är något alldeles speciellt.

22 miljoner
I dag har du sex anställda och under högsäsongen har du runt 12 personer på lönelistan och omsätter runt 22 miljoner.

Hur är det ens möjligt att göra detta med ett så begränsat kundunderlag?
– Ja du, det är flera faktorer som spelar in. Den viktigaste och avgörande är givetvis att en så stor andel av alla som bor i Horn med omnejd väljer att veckohandla här. Hade vi inte haft den basen så hade det garanterat sett annorlunda ut. En annan viktig del är campingen som drivs av riktiga eldsjälar. Denna välskötta verksamhet lockar ett stort antal gäster varje sommar som såklart bidrar till butikens omsättning. Sedan har vi ju den fina gästhamnen där båtar lägger till och stannar i Horn för kortare eller längre stopp.
En annan grundläggande faktor är att vi har vår skola. Den gör att barnfamiljer väljer att bo här och, ja, allt hänger på något sätt ihop. En annan bidragande orsak till att butiken har medvind är att vi ändrade våra öppettider för att de som pendlar till arbetet ska hinna hem och handla innan vi stänger för dagen.

Men du Jimmy, din senaste stora investering var utbyggnationen 2002, nu står du inför ytterligare en stor investering, i storleksordningen två miljoner, berätta?
– Det är butikens alla kyl- och frysanläggningar som vi inom ett par veckor kommer att byta ut helt. De nya anläggningarna är mycket energisnåla och har ett miljövänligare kylmedel än tidigare. Samtidigt som vi byter ut alla dessa anordningar så kommer vi att bygga om, och faktiskt bygga ut frukt- och grönsaksavdelningen. Vi ser att det är den avdelning som växer mest. Likaså ser vi att volymerna med färska färdigrätter ökar, vilket även de påverkar hur vi inreder butiken för att förvara varor på rätt sätt för att möta upp volymer.
Vi ser även en kraftig ökning på smörgåstårtor, smörgåsar, grillat och nybakat bröd, alltså sådant som vi tillagar här i butiken.

Vad är det som gör att du vågar bygga och satsa vidare på butiken?
– Det är som jag sagt tidigare, det är helheten. Vi har ökat omsättningen nu under flera år och vi behöver satsa för att ta verksamheten ett steg vidare. Vi kommer säkerligen att utveckla den ytterligare. Vi har lite tankar och idéer, så vi får väl se var vi landar. Butiken är ju inte bara något man går till för att köpa en liter mjölk, utan även för att det är här man träffas och byter ett par ord med varandra.

Slutet kassasystem
En rad butiker har under senaste tiden utsatts för rån och rånförsök, hur tänker ni kring detta?
– Vi har sedan flera år tillbaka ett slutet kontantsystem så här kommer man inte åt några kontanter, det känns tryggt för alla som jobbar här.

Då kan man hoppas på någon form av nyinvigning av butiken?
– Absolut kan man det, man får hålla utkik på anslag här i butiken och på sociala medier när det kan bli dags.

Hur ser det ut här i butiken om tio år?
– Ja det kan man fundera på, men livsmedel kommer alltid att behövas, men kanske att vi tagit kallskänken ett steg vidare och utvecklat så att man kan komma hit och äta en varm dagens lunch.

Tänk att 15-åriga Jimmys första riktiga sommarjobb kunde leda till Sveriges då yngste ICA-handlare och fram till idag en del av grundbulten i Horn för ett livskraftigt samhälle.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *