Jubel när checkar delades ut till föreningar

Representanter för föreningar i Kinda, Ydre och Linköping är jublande glada efter att tagit emot checkar från Kinda-Ydre Sparbanks utvecklingsfond – Idéfonden. Totalt fördelades 1,8 miljoner kronor till 37 föreningar.

Stämningen var på topp och det jublades och applåderades när checkar delades ut till de 37 lokala föreningar som beviljats bidrag från Kinda-Ydre Sparbanks utvecklingsfond – Idéfonden.

Vilket härligt och glädjefyllt pengaregn för ett stort antal lokala och ideella föreningar. De 37 ”vinnarna” får tillsammans dela på 1,8 miljoner kronor. I Kisa församlingssal samlades representanter för det lokala föreningslivet. Symboliska checkar delades ut med respektive belopp som fördelats för de projekt som ska genomföras framöver.
– Fantastiskt roligt! Det är verkligen något annorlunda att kunna genomföra detta. Men vi är inte som andra banker, vi är en sparbank. För oss är det viktigt att skapa stor allmännytta, vilket vi gör genom att stötta projekt som föreningar vill förverkliga i de orter där vi är verksamma. Det här är femte året i rad som vi delar ut pengar från Idéfonden, säger Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank.

Utveckla ideella verksamheter
De projekt som beviljats pengar handlar till stor del om att utveckla ideella verksamheter och dess anläggningar. Under checkutdelningen berättade var och en av föreningarnas representanter kort om projekten som fondpengarna ska användas till.
– Helt otroligt att ha en sådan stöttning från vår lokala sparbank. Det gör det möjligt för oss att genomföra större projekt. För pengarna ska vi bygga ett förråd/maskingarage. Då verksamheten vuxit har också behovet av större förrådsutrymmen vuxit, säger Gabriel Johansson, ordförande i Torpa AIS, med en check på 150 000 kronor.
En lika stor check har Mats Nilsson, vice ordförande i Kinda Golfklubb, som ska bygga en kombinerad maskinhall/personalutrymme/verkstad.
– De här pengarna är guld värda. Nu kan vi genomföra vårt projekt. Helt suveränt. Det är ovärderligt för oss föreningar att ha en sådan bank i bygden, säger Mats.

Check efter check
Och så fortsätter det, check efter check med varierande belopp delas ut till beviljade projekt.
– Fantastiskt att få så mycket pengar till verksamheten. För oss handlar det om att ge ungdomar en aktiv fritid, säger Moa Hoffstedt med en check på 50 000 till Kisa Scoutkår.
En aktiv fritid är också något som Frilufts-främjandet Kinda värnar om:
– För checken på 40 000 ska vi köpa utrustning så att fler kan idka friluftsliv. Man ska kunna vara ute i naturen även om man inte har egna grejer som sovsäck och annat, säger Karin Gustafsson.
Inga Arnell Lindgren berättar att checken på 100 000 till Västra Ryds Bygdegårds- och sockenförening ska användas till att rusta upp parkeringen framför bygdegården.
– Du vet väl att Sparbanken inte har några aktieägare! Pengarna går i stället tillbaka till bygden. Jättebra! Helt enkelt toppen, säger Inga Arnell Lindgren med ett stort leende.
Lika glad är Simon Spaak, Ydre Kultur-centrum, med en check på 75 000 kronor i handen:
– Fantastiskt! De här pengarna hjälper oss att utveckla verksamheten. Nu kan vi bygga riktiga kulisser så att vi kan utnyttja scenen på ett helt annat sätt, säger Simon och passar på att locka publik till den aktuella uppsättningen av musikalen ”The Producers”.

Utspridda projekt
De beviljade projekten är utspridda över sparbankens verksamhetsområde, som omfattar Kinda, Ydre och även Linköping. Fördelningen har gjorts av fondkommittén, med representanter för den lokala bankens huvudmän, styrelse och medarbetare. Fondpengarna delas ut i samband med att projekten genomförs.
– Det känns fantastiskt att på detta vis kunna tillföra positiv energi och skapa möjlighet för utveckling av bygden. I händerna på idérika och entusiastiska människor kommer de totalt 1,8 miljonerna i Idéfonden leda till att ett betydande antal projekt förverkligas. Det kommer att leda till både förnyelse och förändring på ett mycket positivt sätt, avslutar Johan Widerström.

Text och foto: Stefan Holgersson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *