Kyrkkaffet– samlingspunkt

Rimforsa församlings kyrkoherde Jyrki Myöhänen är inne på sitt sextonde år som prästvigd, varav tre år i Rimforsa. Han känner att han har hamnat rätt i livet, men valet att prästviga sig var långt ifrån självklart berättar Jyrki.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Jag började arbeta redan när jag var 16 år och har jobbat inom alla möjliga branscher, allt från tryckeri till hemtjänst. Efter ett antal år som yrkesarbetare så bestämde jag mig för att studera för att få behörighet till vidare studier. När jag började studera teologiska ämnen så kände jag en dag att, jag ska studera vidare och prästviga mig. Jag berättade om mitt beslut för nära vänner och inte minst för mina föräldrar, då sa min mor att detta är vi många som har känt på oss under en lång tid. Men för mig så växte vägvalet fram under en lång tid och föll sig naturligt på något sätt. Jag växte upp med att vi bad kvällsbön men i övrigt inte någon direkt kyrklig uppväxt. Utan det var jag själv som valde att gå på gudstjänst och ta nattvard under flera år innan jag fann svaret att välja denna väg jag nu går.

Sorlet från människor
Jyrki bor med sin fru i Rimforsa och trivs bra i pastoratet, om än de sista 1,5 åren varit minst sagt annorlunda för verksamheten.
– Här inne i församlingshemmet där vi sitter nu, brukar sorlet från människor vara högt, nästan så man inte kan göra sig hörd. Men över en natt så blev denna lokal tom och tyst när pandemin drog fram. Det var nästan surrealistiskt och overkligt, men sant. Att nu efter så här lång nedstängning av verksamheten kunna öppna upp och mer eller mindre återgå till vad som var före pandemin, är något som många av oss längtat efter.

När vi var på besök hördes barnstämmor komma från ett av rummen.
– Det är barnen som är med i vår barnverksamhet som du hör sjunga. Detta är ett tydligt inslag på något som man saknat. Just denna verksamhet har pågått under hela pandemin men mycket har bedrivits utomhus.

Hur ser du på hösten och 2022 års verksamhet?
– Nu öppnar vi upp och firar gudstjänst med efterföljande kyrkkaffe. Jag brukar säga att det finns tre saker som är viktiga inom kyrkan och det är dopet, nattvarden och kyrkkaffet säger Jyrki, skrattar och tillägger.
– Jag menar verkligen detta. Dessa tre visar på behovet av att känna gemenskap och tillhörighet. Under pandemin är det många som har känt ensamhet och saknat just gemenskapen. Då är det ganska naturligt att det är just dessa tre som står många nära.
Vi ser redan nu att vi säkerligen kommer att fortsätta med utomhusträffar och digitala sändningar för att nå fler personer.
Jyrki berättar om alla de olika aktiviteter som bedrivs inom kyrkan. Allt från körverksamheten, träffar för daglediga till skrivargrupper och barnverksamhet.
– Vi har ett mål och det är att det ska finnas något för alla. Detta har blivit extra tydligt senaste året. Nu när vi tryckt på nystartsknappen så ser vi fram emot att åter-uppta verksamheter, men även få i gång exempelvis pilgrimsvandringar. Just detta har jag gjort under många år och siktar på att göra det igen, så fort jag bara får i ordning på mitt ena knä som krånglar lite just nu.

Kyrkovalet
– Det har precis ägt rum och arbetet med olika val tar vid. En av flera positiva saker med valet var det höga valdeltagande som passerade 20 procent. Jag ser med tillförsikt på framtiden och de beslut som fattas för att bedriva verksamheten där inkluderande och delaktighet är viktiga ledord.

Goda råd
Jyrki pratar under intervjun om flera olika saker som gör att man känner sig trygg.
– Det är många faktorer som påverkar hur man mår. Det är viktigt att man tar hand om insidan, inte bara det yttre. Att man tar tillvara på relationer till andra oavsett om det är en eller 100 personer. En tredje och minst lika viktig sak är att våga erkänna för dig själv att det är helt okej att känna sig svag och att våga ta hjälp.

Välkommen, men stanna hemma vid symptom
– Jag vill verkligen betona att vi ska fortsätta att vara rädda om varandra, pandemin är inte över ännu. För egen del, för att skydda andra och mig själv, så har jag dubbelvaccinerat mig. Jag undviker ännu en tid att exempelvis handhälsa eller ha annan fysisk kontakt. Vi hälsar alla välkomna till oss men stanna hemma vid minsta förkylningssymptom.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *