Livet tog en oväntad kullerbytta

Red. anm:

I den tryckta papperstidningen har artistnamnet blivit felstavat. Rätt stavning är Cicci Moon och inget annat.  Vi ber om ursäkt för detta.

Strax utanför Horn, närmare bestämt i före detta Falla skola och småskolefrökens bostad, bor just nu en mycket stark, levnadsglad och mångfacetterad 48-årig kvinna. Utsedd till DJ-drottning över Drum and Bass där sång, musik, dans, och storstadspuls varvat med svampplockning och kolonilott i Skarpnäck har varit hennes signum.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Cicci Moon är artist-namnet, Cecilia Wallin står det på brevlådan i Kinda.
– Ja, så är det. Jag är en återvändare och hela mitt hjärta slår extraslag för Kinda.

Vi träffade Cecilia en gråmulen dag i förra veckan. Regnet hängde i luften när hon tog emot oss så säger hon att, vi kan väl ta en liten tur innan vi går in och sätter oss. Vi går ner till Hemsjön där bryggan har tagits upp för vintern. Den lilla grillplatsen intill sjön ramas vackert in av höstens färgglada löv. Det är precis vindstilla där den intilliggande skogen speglar sig i sjön.
– Jag sa ju till dig att jag ville vi skulle gå till en plats som betyder mycket för mig, och det är denna plats. Här var jag mycket när jag var liten. Mina föräldrar köpte Falla skola när jag var 13 år, då flyttade vi hit från ett centralt beläget hus i Kisa. Huset såldes efter några år och fick nya ägare. När jag planerade för att flytta söderöver, dök möjlighet upp att hyra en lägenhet i detta hus, under tiden jag letar efter annat boende. Jag tog chansen och kan inte bo bättre just nu.

Lugn och stillhet
– Känner du lugnet frågar hon mig, och ja, det gör man svarar jag och känner att det nästan går att ta på stillheten.
– Detta är en av anledningarna till att jag be-stämde mig för att vända på mitt liv. Att utgå från Kinda och ta uppdrag i Stockholm. Inte bo i stor-staden och stressa ut till svampskogen i Gnesta eller för att odla grönsaker tillsammans med min kompis i Skarpnäck.

Vi går tillbaka till huset där Cecilia bjuder på en energiboost bestående av ett glas med råsaft, ingefära, gurk-meja och kaffe.
Jag frågar henne vad det var som gjorde att hon ville flytta tillbaka till Kinda och bygga upp ett nytt nätverk i Östergötland, att pendla till Stockholm för olika uppdrag som DJ eller personal shopper?
– Ja, det är många faktorer men en var att jag för inte alls för lång tid sedan, knappt tre år, insåg att jag började få ont i en höft och fick snabbt diagnosen aggressiv artros. Förloppet gick snabbt där smärtorna tog över mitt liv dag som natt och där operation och höftledsbyte var enda lösningen. I samband med detta fick jag även besked om att jag behövde göra en annan större invärtes operation. Allt detta kom så att säga samtidigt. Det är väl där och då som livet ställs på sin spets. Vad är viktigast i livet, vad ska man göra och var ska man vara.
Jag landande ganska snabbt i att jag ville förändra mitt liv. Efter att ha levt ett storstadsliv och fått uppleva så fantastiskt mycket positivt, och härliga människor inom musik- och dansbranschen så har den delen av mig som gillat naturen fått stå tillbaka. Nu vänder jag på mitt liv. Nu är livskvaliteten här i Kinda och när jag får uppdrag så utgår jag härifrån.

Musikalisk resa
Du har tidigare berättat om din musikaliska resa tack vare din musik- och sångbegåvning. Allt från att vara musiklärare, vidare till att få provsjunga för Vito Ingrosso, spela in en skiva till att arbete som sångerska och dansare på Wallmans salonger. För att därefter jobba dig vidare in i musikens värld och ta dig an discjockey-yrket och krönas till drottning inom genren Drum and Bass.

Vad betyder denna bransch för dig?
– Det betyder givetvis mycket. Jag har fått så många vänner och ett stort nätverk inom branschen. Som DJ har jag anlitats mycket genom åren med allt från spelningar på klubbar som exempelvis Spy Bar och Sturecompagniet till att vara en del i en Sverigeturné där jag uppträdde med artister som Leila K och Pandora.
1990-talet var en viktig period i mitt liv där jag byggde upp mitt varumärke. Jag signade ett skivkontrakt med Peter Swartling på BMG, känd som en av domarna i Idol. Detta samtidigt som Petter, Robin och Jennifer Brown signade skivkontrakt. Jag var även en hel del i TV-rutan genom MTV och ZTV. Men jag insåg att jag ville bygga min sångkarriär parallellt med yrket som DJ, vilket var en klok idé då det blev det spåret som blev viktigast för mig.
Här fastnade jag för Drum and Bass, instrumental dansmusik på klubbar. Något som jag fortfarande jobbar med och har gjort senaste 22 åren. Jag ska upp till Stockholm på spelning till Under Bron slutet av november. En klubb som under sommaren byter namn till Trädgården. Jag var på Sardinien i mitten av september på en Drum and Bass-festival där DJ’s från hela världen var på plats, allt för att få inspiration till att jobba vidare i branschen.

Om vi återvänder till Kinda och ditt nya liv med att utgå från Kinda som är ”hemmahemma” berätta lite hur du tänker.
– Som jag sa tidigare så utgår jag härifrån och hoppas bygga upp något nytt här i Östergötland. Vem vet, kanske kan starta upp en utbildning inom DJ, dra i gång körverksamhet eller annat. En sak vet jag när det gäller min fritid och det som finns här i Kinda, det är det lokalproducerade och äkta. Att jag under lediga stunder åkte till kolonilotten var ju min längtan efter att odla eget. Att äta äkta mat, utan tillsatser. I Stockholm finns ju många butiker som erbjuder lokalproducerat men här nere fick man leta efter det. Därför blev jag så glad när Landets Goda, specerihandeln som finns mitt i Kisa öppnade upp tidigt i somras. Hela butiken är ju fylld av livets goda odlat på nära håll. Nu har jag handlat där så mycket att jag hoppar in och jobbar lite extra när det behövs. Jag önskar att man besöker denna butik och handlar gåbortpresenter och basvaror. Det finns ju potatis, kött, grönsaker, ägg och mjöl, det som man alltid vill ha hemma. Jag har blivit allt mer medveten genom kolonilotten att man får lära sig att prioritera säsongsvaror. Jordgubbar på sommaren och potatissoppa på vintern.
Så nu rotar du dig i Kinda?
– Ja, och nu mitt i denna kullerbytta med operationer och allt, så har jag landat på fötterna igen och träffat en fantastisk man där jag känner att jag hittat hem. Tänk så livet kan snurra till sig, från operationsbordet i mars till att kunna ta promenader i skog och mark med hjärtevännen några månader senare.

Cicci är en av 108 ikoniska personer
Duon Stefan Holm Mardo, fotograf och Mikael Bohman ger i dagarna ut en bok där man nu drygt tjugo år senare sökt upp 108 av det tidiga 90-talets klubbprofiler, intervjuat samtliga och fotograferat dem på nytt. Cissi Moon är en av dessa 108 profiler. En bok som speglar inneklubbarnas 90-tal av de som var där.

Tack för din energiboost och en liten inblick i ditt livs resa där kärleken till musiken varit din reskamrat. Lycka till med livet som Kindabo, med hela världen framför dig.

Foto Gunilla C Johansson  Foto KNOTAN


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *