Magnus Samuelsson – den store

Foto: Per Svensson Borrud

Tidersrum är en naturskön skogsbygd nära beläget sjön Sommens klara vatten och det var i denna idyll Magnus Samuelsson växte upp. Magnus barndomsdröm var lika tydlig som självklar, han och lillebror Torbjörn skulle en dag ta över föräldrarnas gård och fortsätta bedriva köttproduktion.

– Mor och far var mina stora förebilder och jag hade ingen annan målbild än att ta över familjeverksamheten, säger Magnus. Men så önskade brorsan sig en skivstång av mormor i 13-årspresent…
Magnus och hans bror hade redan tidigt märkt att de tycktes ha en fallenhet för vilken fysisk utmaning de än tog sig för och det visade sig genast att skrotlyftning inte var ett undantag. Första gången Magnus provade bänkpress tog han 100 kg och snart upptog träningen stor del av hans tid men även drömmar. Sysslorna på gården var relativt monotona och i tankarna förberedde och planerade Magnus konstant gymmets nästa träningspass för att ständigt utvecklas och bli bättre.
– Det var det enda vi tänkte på, förklarar Magnus. Vi växte upp i en tid då det inte ansågs särskilt coolt att gymma men det blev vår grej. Vi tränade för att det var roligt, inte nödvändigtvis för resultaten, och vi satsade verkligen helhjärtat. Brinner du så intensivt för något vill du också lära dig och veta precis allt om ämnet, det är då du har förutsättningarna att bli riktigt bra. Allt måste börja med kompetens.

Stark, starkare, starkast
År 1995 befann sig Magnus i Skara för en bänkpresstävling utan att veta att Sveriges starkaste man för första gången skulle utses dagen efter på Skara Sommarland.
– Min flickvän anmälde mig, berättar Magnus. Mest för att vi i gänget skulle få gratis inträde till vattenparken.
Trots den minimala framförhållningen vann Magnus beundransvärt nog hela tävlingen och kunde trots att han var orutinerad i liknande sammanhang därefter titulera sig som Sveriges starkaste man. Tävlingen bevakades av agenter och kort därefter kom telefonsamtalet med inbjudan att delta i Världens Starkaste Man på Bahamas.
– Efter den upplevelsen visste jag precis vad jag ville med mitt liv och vad jag behövde träna mer på för att komma ännu längre, minns Magnus. Jag hade kunnat klappa mig själv på axeln och vila tryggt i min prestation men jag valde att jämföra mig med dem på världsnivå och då blir man ganska ödmjuk. Jag lärde mig att lyssna och lära av dem som är bättre än mig och jag tänkte aldrig att jag på något sätt var bäst, jag fokuserade på det jag kunde göra bättre.
Förmågan att inse sina styrkor men även potentiella områden för förbättring bidrog med all säkerhet till att Magnus efter tävlingen på Bahamas vann Sveriges Starkaste Man hela nio gånger och att han år 1998 axlade den otroliga titeln som Världens Starkaste Man.

Dansade in i filmens värld
Eftersom det inte finns någon tävling som heter Universums Starkaste Man skulle det vara lätt att tro att Magnus i och med den åtråvärda världstiteln nått den absolut högsta toppen på sin karriärstege, men vem har sagt att gränsen måste sättas på höjden. Magnus popularitet ledde till att han fick förfrågningar att medverka i olika TV- samt filmproduktioner och han deltog bland annat i Fångarna på fortet och filmatiseringar av Arne Dahls kriminalromaner.
– När jag tackade ja till medverkan i Let’s Dance befann jag mig vid ett vägskäl i livet. Jag var färdig med det gamla och mogen nog att prova någonting långt utanför min comfort zone, säger Magnus.
Magnus och hans danspartner dansade taktfast rakt in i våra hjärtan och stod som de slutliga segrarna i Let’s Dance 2009. Den stora frågan hemma i TV-sofforna var om det fanns något som denna dansante, charmiga jätte inte klarade av?
– Att lära sig dansa var tufft för mig men jag märkte efter ett tag att det var skönt att komma bort från supermachostämpeln som jag upplevde att folk hade satt på mig. Danstävlingen blev startskottet för alla de övriga filmerna jag deltagit i eftersom man måste vara trygg i sig själv för att spela en
filmroll. Det är kittlande och lite likt idrott, du måste vara avslappnad under press, menar Magnus.
Magnus har numer en imponerade lista över olika filmroller i filmatiseringar som Gåsmamman, The Last Kingdom och Medieval. De två sistnämnda filmerna har spelats in i Ungern och Tjeckien vilket innebär att Magnus fortfarande har världen som sin arbetsplats.

Träning, hälsa och kost
Det nalkas fler filminspelningar i Magnus omedelbara framtid men just nu fokuserar han på sitt företag True Performance som arbetar med friskvård och erbjuder helhetslösningar för företag och organisationer.
– Vi har tagit fram ett proteinpulver som ska hjälpa våra kunder att må bättre och nå sina träningsmål, förklarar Magnus. True Perfomance växlar just nu upp vad gäller tjänster, gruppverksamhet och events och det ska bli spännande att rulla ut våra nya produkter i samhället.

“Halv-semester”
Även om Magnus just nu har lite lagom “halv-semester” medger han att han blir mer stressad av en tom kalender än av en full.
– Min familj och mina vänner hävdar att mitt standarduttryck är: “Det bli lugnt snart” och det kanske stämmer ganska bra, skrockar Magnus som har svårt för att bara sitta stilla.
Magnus har jobbat och/eller tävlat i sammanlagt 59 länder och under en period av 14 år reste han i genomsnitt någonstans i världen var tredje vecka. Han har sett och upplevt många vackra platser på vår jord men bor fortfarande kvar på familjegården i vackra Tidersrum.
– Jag vet att man inte behöver åka 18 timmars flyg för att upptäcka något nytt. Jag skulle gärna resa till fler ställen i Centraleuropa där det finns fantastiskt mycket fint att se, men vill jag vistas i vacker natur och avslappnande miljö behöver jag bara besöka de vackra sjöarna och markerna i min fina hemmiljö, avslutar Magnus Samuelsson.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *