Malin ny ordförande för Kinda-Ydre Sparbank

Ordförandeskifte på sparbanksstämman. Malin Hamlin valdes som ny styrelseordförande för Kinda-Ydre Sparbank efter avgående Royne Persson.

Kinda-Ydre Sparbanks huvudmän, som representerar kunderna i den 157-åriga fristående lokala Sparbanken, har valt en ny kvinnlig ordförande. Dessutom har ”Idéfonden 2023” fyllts med 1,8 miljoner kronor som ska fördelas till allmännyttiga projekt i regionen.

Sparbanksstämman genomfördes fredagen den 21 april på Nääs Gårdsbryggeri, Ydre. Efter sex år som styrelseordförande avtackades Royne Persson. 66-åringen har passerat den åldersgräns som gäller för val till styrelsen. Efter ett grundligt förarbete av huvudmännens valberedning, ledd av Ydrebon Tomas Johansson, nominerades 46-åriga Vimmerbybon Malin Hamlin som ny ordförande för Kinda-Ydre Sparbank. Hon fick enhälligt huvudmännens förtroende att ta över ordförandeklubban.

– Det ska bli en väldigt spännande resa att komma tillbaka till sparbanksvärlden. En resa som kommer att fortsätta vara digital där det personliga mötet är fortsatt viktigt. Sparbanken är viktig för det lokala näringslivet och utvecklingen lokalt. Kinda-Ydre Sparbank kommer vara en spänstig utmanare mot storbankerna. Idéfonden är också ett utmärkt sätt att bidra till det lokala samhället, säger Malin Hamlin.

Malin Hamlin har en magisterexamen i nationalekonomi och bland annat bankerfarenhet från Swedbank och Tjustbygdens Sparbank. Hon har också jobbat på Finansinspektionen och sitter som ordförande i egna familjeföretaget Lansen Omsorg. Styrelsen för Kinda-Ydre Sparbank fick ytterligare ett nytillskott då Ydrebon Peter Sterne valdes in som ordinarie ledamot, efter avgående Rimforsabon Pernilla Kågesjö.

Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank, redogjorde för ett händelserikt år 2022:

– Vi har gått i mål med två jättesatsningar, med målet att stärka förutsättningarna för fortsatt framgång på marknaden. Dels Rimforsa-satsningen som med totalrenovering av lokalkontoret till moderna mötesplatser är vår största investering i modern tid. Och dels SparTjänsters flytt till mer än dubbelt så stora lokaler, vilket samtidigt ger oss nya fina möjligheter till kundmöten i Linköping. Vi har redan sett en positiv effekt med fler nya kunder i Rimforsa och Linköpingsområdet, vilket gynnar bankens tillväxt i sin helhet med fortsatt lokal närvaro i alla våra kommuner.

Kinda-Ydre Sparbanks rörelseresultat för 2022 är 23,5 miljoner kronor, vilket är ett bra resultat med tanke på den tid av oro och kriser vi har i världen samt en väldigt volatil finansmarknad. Vad gäller affärsvolymen, d v s summan av kundernas in- och utlåning och fondsparande, har den minskat med 79 miljoner till 11,3 miljarder kronor. Orsaken är börsnedgångar för fondsparandet.

2022 i siffror för Kinda-Ydre Sparbank:

  • Totalt sparande i banken, inklusive fondsparande, har minskat med 4,7 procent till 6,44 miljarder.
  • Total utlåning har ökat med 3,7 procent till 4,89 miljarder kronor.
  • Den totala affärsvolymen minskade med 0,7 procent till 11,34 miljarder kronor.
  • Rörelseresultatet är 23,5 miljoner kronor efter kreditförluster.
  • Bankens totala egna kapital uppgår till 876 miljoner kronor.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *