Närodlat på hemmaplan

Hos Specerihandeln i Kisa hittar du ett stort urval av närproducerat i Kinda med omnejd.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Grilldetaljer från Basunda och Torp Rusthäll, dryck från Found on the ground, sylt från Hargodlarna, nybakat bröd från Simons bageri, färska grönsaker och mjölk från Skattegården varvas med nypotatis och röda och saftiga jordgubbar från Oberga och färska ägg och honung. I en av kylarna finns färsk ost till smörgåsen liksom grillost, såser står uppradade i den mycket smakfullt inredda butiken. Den ger en känsla av en gammaldags specerihandel, förutom att man betalar med kort eller Swish. Ja här hittar du mat från tidig frukost till sena kvällar.

Pernilla Gustafsson medarbetare:
– Det är roligt att så många redan har hittat hit, vi har ju ett bra läge där många passar på att komma till oss, fika, ta en tur till cykel och lek-saksaffären, skoaffären eller till några av alla andra butiker här i Kinda.

Jörgen Nord, hur kommer det sig att du väljer att göra denna satsning i Kinda på lokalproducerat?
– Jag gör detta tillsammans med Charlotte Rydström och vi kläckte idén redan för ett par år sedan. Vi ville göra något rejält och långsiktigt med temat lokal mat i Kinda. Vi vet att det finns ett stort intresse för det närproducerade och vi bygger nu upp ett lokalt matcentrum

Din dialekt avslöjar att du har rötter i Skåne.
– Ha ha, ja det stämmer bra det, men genom studier så flyttade jag till Östergötland för 20 år sedan och har bott i Kinda de senaste tio åren tillsammans med fru och våra barn, så på den vägen blev jag Östgöte.

Ni öppnade upp specerihandeln första juni i år, hur har kunderna mottagit butiken?
– Mycket väl mottagande. Kindaborna börjar hitta hit och turistsäsongen har tagit rejäl fart. Det är roligt att få höra allt positivt från kunder som handlat och kommer tillbaka för att man tyckte det höll bra kvalité och var smakrikt.
Kundkontakter sporrar oss småproducenter att jobba vidare med vår verksamhet. Har vi inte kundernas förtroende så går det inte att driva en verksamhet. För oss producenter är grunden alla Kindabor som finns här året om och som kan köpa med sig råvaror efter säsong. Nypotatisen på sommaren som passar bra till sillen gör sig perfekt som huvudingrediens till kroppkakorna på vintern för att ta ett exempel.
I dag har man ett 20-tal producenter där ett antal levererar mer än en produkt.
– Man ska komma ihåg att det ligger mycket arbete bakom de produkter som säljs i butiken Jag känner en stolthet i det engagemang och driv som alla dessa producenter uppvisar, där slutresultatet är svensk råvara av högsta kvalitet.

Butiken håller öppet alla dagar fram till mitten av augusti.
– Vi har ännu inte spikat vilka dagar i veckan vi har öppet till hösten, men det blir klart inom kort. Jag vill passa på och rikta ett stort tack till alla som redan blivit stamkunder säger en mycket hoppfull och målinriktad Jörgen.
När man vet varifrån maten kommer så smakar den på något vis ännu bättre säger Jörgen, på väg till ett möte med ännu en lokal livsmedelsproducent.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *