Nu är den här, sommaren

Magnus Johansson är en av flera företagare i kommunen som hyr ut utrustning för att kunna vara aktiv lediga dagar. Hur ser det ut med möjligheter att röra sig i naturen i Kinda?

– Den är vill jag säga utomordentligt bra. Här finns hur mycket som helst att upptäcka antingen genom att vandra, paddla eller cykla.
Vi kommer snabbt in på sjöar och sjösystemen som finns i Kinda.
– Att uppleva Kindabygden från sjön är ett fantastiskt bra sätt och det finns platser som tar höjd för den som är nybörjare till den som har många års erfarenhet. Men oavsett erfarenhet så är det trots allt säkerhet före allt som gäller. Tar vi Stångån så är den ju perfekt för den som paddlat lite tidigare då det är betydligt lugnare vatten jämfört med att ge sig ut på sjöar. Även en spegelblank sjö där det är vindstilla på morgonen kan vinden tillta och bli besvärligt att komma i land med kanoten.
Den som är van paddlare brukar oftast ge sig ut med kajak och då kommer sjöarna verkligen till sin rätt.

Rinner åt två håll
Magnus berättar att Stångån är en av de få sjösystem i Sverige som rinner åt två håll.
– Först går den från Ydrefors mot Storebro för att sedan vända och gå norrut. Stångån går ju i hela sjösystemet som innefattar även bland annat Åsunden. En annan fördel med Stångån är att man kan slå läger på flera platser där det är öppet och fint, exempelvis vid badplatser. Tänk vilken tillgång det är att ha kanalsystem som förbinder sjöarna Dessutom så firar Kinda Kanal 150 år.
Vill man ge sig ut på lite dagsturer så varför inte ta sig till Svalsjö där det är fin omgivning.
Ett annat tips är att när du är på Åsunden, ta gärna en avstickare längs nyrestaurerade Schedevi Kanal
Nu har vi haft två somrar med låga vattennivåer, vilket bidrar till att efter midsommar kan det vara svårt att padda utan ofrivilliga stopp just på grund av låga vattennivåer, det ser dock bättre ut med nivåerna hittills i år.

Du nämnde detta med säkerhet tidigare berätta mer.
– Ja och den är inte förhandlingsbar. Ska man ut på sjön oavsett om man är van eller inte så är vissa saker grundläggande, exempelvis rätt utrustning anpassad till varje person. Flytväst är ett måste, även om det är sol och 28 grader, du vet inte när olyckan kan vara framme.
Att packa i ryggsäckar och vattentäta säckar är en annan viktig del, inte minst för att skydda mobil från fukt och att se till att man har torra kläder vid ombyte. Något annat som är bra att tänka på är att det alltid finns någon som vet var du är när du ger dig ut på tur och att ha med dig en karta. Är det så att man kanske glömt viktig medicin, eller får problem med hälsan så kan det vara avgörande att snabbt få fram var den nödställde befinner sig.
Kom ihåg att meddela att du är åter på land och tillbaka från din tur, allt för att undvika onödig oro över att något har hänt.

Hur ser det ut 2021
– Förra året var ett riktigt hemesterår, men vi hade trots det ett lugnt år när det gäller uthyrning beroende på att vi brukar ha många utländska kunder. Det fanns även viss återhållsamhet att träffa andra med anledning av pandemin. Nu ser det ljusare ut och vi ser positivt på denna säsong. Det är ju lättare att träffas och göra saker i år och inte minst för att många fått vaccin och att gränserna öppnats upp tack vare det så kallade gröna kortet.
I Kinda kommun är vandringslederna och sjösystemet helt fantastiska här kan man verkligen bada, vandra paddla och bo. Det finns fina platser att slå läger på eller för den som vill bokar boende på hotell eller vandrarhem för att sova gott och få frukost serverad.

Text: Gunilla C Johansson. Bild: Privat


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *