Nybyggaranda i Briteborg

Fyra tomter låg ute till försäljning där fyra familjer som inte kände varandra sedan tidigare numera är grannar och där man funnit varandra och fått vänner för livet. 

Text och bild: Gunilla C Johansson

Så går det att beskriva den nybyggaranda och den gemenskap som råder i Briteborg, beläget nästan så långt norr ut du kan komma i Kinda kommun. 

Vi träffade två av familjerna som flyttade in i sina respektive nybyggda hus våren och sommaren 2018, Jan och Anitha Antonsson samt Johan Wikner. Johans fru Ellinore var på arbetet när vi var och hälsade på. 

Anitha hade bakat en sockerkaka som serverades tillsammans med kaffe, allt på säkert avstånd till var-andra. 

För att ta sig till Briteborg tog vi vägen över Brokind och Bestorp. 

– Bästa vägen hit säger Jan. 

Sista biten, det vill säga ett par kilometer, är det grusväg som för dagen dammade. 

– Då skulle du komma hit på vintern, det är nog den bäst plogade vägen i hela Kinda om du frågar oss säger Johan och Jan samstämmigt med instämmande av Anitha. 

– Det är ordning och reda på lantbrukaren som ansvarar för vägen ska du veta. 

När vi är på besök och termometern visar 27 grader i skuggan så känns snöröjning en aning avlägset. 

Vi frågar hur det kom sig att man tänkte tanken för några år sedan att man skulle bygga hus i Kinda? 

– Jag och min fru Ellinore kände att vi ville hitta något boende som är mer anpassat för oss, då våra barn delvis var utflugna och var på väg att lämna boet. Vi hittade några platser att bygga på men av olika anledningar gick det inte att få till bygglov. Där borta, säger Johan och pekar, bor en av 

mina tidigare arbetskollegor inom räddningstjänsten. Han sa en dag att det fanns tomer till salu där vi är nu. Jag åkte hit mitt i natten för jag var så nyfiken men såg ju inte så mycket. Tidigt på morgonen dagen efter så åkte jag och min fru hit och vi bestämde oss direkt, vi ville få kontakt med Bir-Gitta Lundén som sålde tomterna och meddela vårt intresse. Vi hade turen att få köpa en tomt och inte långt efter så hade ni fått nys om dessa tomter säger Johan och tittar på Jan och Anitha. 

– Ja vi har haft ett sommarhus vid Slätmon under många år och alltid känt oss hemma i Kinda säger Jan. Jag satt vid datorn och rätt vad det är så dyker det upp på nätet att det fanns tomter till salu och vi kontaktade säljaren. Efter att vi träffats så gick allt snabbt. Bra kontakt med Bir-Gitta och inte minst Ann-Sofie Wissmar på Länsförsäkringar Fastighetsbyrå. 

Därefter var det bara att sätta igång med att hitta husleverantörer. 

– Även det gick smidigt för oss alla säger Anitha. Jag vill verkligen poängtera att kontakten med kommunens tjänstemän med bygglov och allt sådant gick så bra. Alla var så tillmötesgående och var det något man funderade på eller om något var oklart så löstes allt till det bästa. 

Hjälps åt 

Stämningen är på topp mellan villaägarna och de berättar om den ena saken efter den andra som man har gemensamt, hjälps åt med eller gör tillsammans. 

– Visst, vi har lite båtar ihop, och Johan röjer undan snön här på planen med sin plog, jag och Jan har en friggebod som används av vänner och familj på besök. Men vi är noga med att alla ska känna att man har sitt. Vi vet var vi har varandra och om det är något som inträffar. 

Anitha berättar att huset stod klart lagom till sommaren 2018. 

– Då byggde vi denna altan och det var ju så fruktansvärt varmt och torrt denna sommar men vi fick det klart. 

– Tänk att vi då ett halvår innan stod på betongplattan och skottade för hand bort 54 kubikmeter blötsnö som hade kommit lagom till att huset skulle byggas. Jag har nog aldrig i hela mitt liv varit så slut i kroppen som då, säger Jan. 

Hur kommer det sig att ni alla väljer att flytta från stan och till landet och lite ensligt frågar vi och svaret kommer raskt? 

– För det första så ser vi inte det som att det är så ensligt. Detta är centralt, vi är i Linköping på 30 minuter, Rimforsa på halva tiden och nära till två matbutiker, säger Anitha. 

JOHAN INFLIKAR 

– Jag och min fru har en dotter som bor hemma som är 17 år. Vi sa det att när vi flyttar ut hit så är vi beredda på att skjutsa när så behövs. Det går ju inte någon buss ut hit precis. En del resor har det blivit men nu har hon moppekort och kör mopedbil så självständigheten är stor säger Johan. 

– Vi som båda är pensionärer säger Anitha och tittar på Jan, vi har bott i såväl Sturefors när barnen var små som en fin lägenhet inne i stan. Men nu kände vi att vi ville ha en större frihet, bo nära naturen och med den livskvalitet som detta ger oss. Nu kan vi enkelt ta en skogspromenad eller åka och bada i sjön Åländern. 

Pendla till jobbet 

Johan du arbetar i dag inom räddningstjänsten och på Linköpings flyg-plats, hur är det att pendla till jobbet? 

– Det är värt varje krona, jag och familjen kan inte bo bättre. 

Vi tar en liten rundtur och ser mycket riktigt bilen med snöplogen monterad fastän termometern nu närmar sig 30 grader. 

– Det gäller att vara förberedd, man vet aldrig när det kan börja snöa säger Johan och skrattar. 

Vi tackar för ett mycket trevligt möte med personer som gillar att bo i Kinda och där grannsämjan är föredömlig. 

– Du glömmer väl inte att skriva att vi och några till grannar håller på med täckodling, säger Anita innan vi startar bilen och åker vidare

 

Hallå där Bir-Gitta Lundén! 

Vad var det som gjorde att du valde att stycka av fyra tomter på fastigheten som du förvärvade i Briteborg? 

– Då jag som ett skogsprojekt investerade i Briteborg, letade jag först efter en intressent till huvudbyggnaden på Briteborg vilket vi lyckades med. Det var skogen, jaktmöjligheten och naturen som var nummer ett. Tanken gick vidare för att delfinansiera fastighetsförvärvet med att upplåta natursköna tomter. Min man kom med förslag för lokalisering av dessa, i gott samarbete med Kinda kommun. 

Har du planer på att stycka av ytterligare mark för att möjliggöra upp-förande av ytterligare bostäder? 

– Inte här i Briteborg. 

Finns det några tankar att flytta till Kinda? 

– Jag och familjen kommer hit för att vara i naturen. Uppleva lugnet och jaga och kanske en tur på sjön. Vi har en mindre jaktstuga med solceller på markerna där vi övernattar. 

Vad är det bästa med Kindabygden enligt dig? 

– Här finns mycket natur-sköna områden att uppleva och få vara i. Kinda kommun var lätta att samarbeta med i detta projekt, och de var positiva till att möjliggöra boende i en naturskönt område. 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *