Emigrantmuséet i Kisa som renoverats under ett års tid öppnades upp lagom till Amerikaveckan i år. Ett museum som genomgått en omfattande ansiktslyftning där historiska dokument kommunicerar med besökarna genom dagens teknik.
Text och bild: Gunilla C Johansson
I ett av rummen på muséet finns det fyra fotografier på personer som på olika sätt har kopplingar till den stora utvandringen till Amerika. Fotografierna är förstorade och ser ut som naturtrogna pappfigurer. Framför figurerna finns det ett bord med inbyggda läsplattor och hörlurar. Det är här som ny teknik varvas med historiska vingslag.
Johan Forss från Avite, berätta lite om ljudprojektet som ni installerat.
– Vi träffade Sofia Fält på Kinda Kommun för ett år sedan och fick då information om vad de önskade för ljudlösning på muséet. I ett av rummen skulle besökare kunna se bilder och lyssna på texter samt att man skulle kunna välja olika berättelser på olika språk var uppdraget.
Vi hade en idé om en halvdigital lösning men kände att vi behövde tänka till ännu ett varv.
Att det fanns en lokal aktör som arbetade med digitala lösningar visste vi men inte exakt hur. En första kontakt med Per Hamberg på Code Complete, ett för Kinda anonymt företag, gav svar på våra frågor och det vi önskade kunde man leverera.
Vi träffades, pratade ihop oss om upplägget och lämnade sedan in ett förslag på lösning till kommunen.
Vi fick uppdraget och arbetet påbörjades. Idag ser vi resultatet nu när all ombyggnation är klar. De specialbyggda borden och ”resväskan” du ser längst ner är som är en målad trälåda med teknisk utrustning står nu redo att ta emot besökare. En fantastisk kombination av nytt och gammalt.
Ljuduppspelare
– Appen som används på Emigrantmuseet är en ljuduppspelare för olika språk och har också möjlighet att visa bilder kopplade till detta. Vårt mål på Avite var att kunna använda appen till flera olika lösningar och den är inte enbart framtagen för Emigrantmuseet. Det finns idéer om hur vi ska kunna använda den i utbildning och support på våra installationer av ljud, bild och IT. Vi kan med hjälp av Per och Code Complete fortsätta utvecklingen genom att kundanpassa appen om så krävs.
Vad säger du Per om lösningen som ni tagit fram för Emigrantmuséet?
– Jo det är roligt att göra lite jobb på hemmaplan, det är faktiskt första jobbet vi gör där vi har företagets säte. Vi har ett kontor i Linköping där jag är ett par dagar i veckan, annars utgår jag mest från bostaden där jag har ett kontor, i Västra Eneby cirka 5 km utanför Kisa.
Code Complete verkar vara ett relativt anonymt företag, vi har frågat några företagare om de känner till er men de gick bet.
– Ja och det är ganska naturligt. Idag arbetar vi med flera världsomspännande projekt åt kunder som inte har någon direkt lokal koppling.
Berätta, vad gör ni?
– I grunden är vi ett företag som arbetar med digitala lösningar och applikationer. Det är ofta databasbaserat där vi bygger kundunika system för att underlätta och effektivisera företagens tjänster och produktion. Vi arbetar mycket med att bygga säkra system som ofta hanterar känslig och sekretessbelagd information.
Kan du ge något exempel?
– Vi har byggt ett system som hanterar antidopning där tusentals idrottsmän och kvinnor finns anslutna. Detta system är en hjälp för idrottsorganisationer och dess aktiva för att säkra upp att dopingkontroll utförs. Kännedom om mediciner och platser där aktiva befinner sig för att kunna utföra oanmälda dopingkontroller är exempel på funktioner.
Du berättade tidigare att du och din fru flyttade från Bromma i Stockholm till Kinda för 18 år sedan, hur kom det sig?
– Vi var trötta att bo i storstan och längtade verkligen ut till en helt annan miljö än den vi hade. Vi sökte hus som var till salu och hittade det hus vi bor i idag med våra tre barn.
Det fanns inte direkt någon lysande internetuppkoppling när vi flyttade in. Men 2005 fick vi tillgång till fiber och helt ärligt, en helt ny värld med möjligheter infann sig när detta installerades. Det var då vi drog i gång detta företag som nu har fyra anställda, där en medarbetare bor i Kina.
Bor i Kina frågar vi?
– Ja, det var så att vi fick kontakt under tiden han studerade i Linköping. Efter studier flyttade han tillbaka till Kina men vi fick en så god kontakt att han i dag arbetar i bolaget. Vi andra finns här i Östergötland.
Jag vill verkligen betona att den utbyggnation som kommunen genomfört har varit och är viktig för företagandet och livskvalitén. För oss innebär det ju att vi startade upp vårt företag vilket inte hade varit möjligt utan fiber. Det som förvånar mig är att inte fler tjänsteföretag ser möjligheten att starta upp företag i den miljö som finns här i Kinda. Det har även inneburit att jag kan jobba från Kinda och faktiskt vara hemma när barnen kommer hem från skolan. Vi kan äta middag tillsammans innan alla ska i väg på sina fritidsaktiviteter.
– Ja kanske det. Det som jag tycker är roligt i detta projekt är att man ser att rätt vad det är så hittar lokala företag varandra i konstellationer som man inte tidigare föreställt sig.
Lämna ett svar