Oas för stor som liten

Ann-Charlotte intill magnoliaträdet.

Hur ser din trädgård eller balkong ut, är den spartansk utformad? Det vill säga, kanske med en liten rabatt och gräsmatta eller en blomma på bordet på din balkong? Eller har du spikraka rader av odlingslådor, inte ett ogräs så lång ögat kan nå eller låter du allt som växer frodas fritt?

Hemma hos ordförande för Västra Kinda Hemträdgårds-förening, Ann-Charlotte Nilsson i Kisa och i hennes trädgård samsas allt från maskrosor, krusbärsbuskar till vattenspeglar, humlor, trädgårdsdekorationer och utemöbler. Hela trädgården runt bostadshuset är bokstavligen fyllt från topp till tå med flera hundra sorters växter, träd och buskar. När vi frågar om namnet på växter så dyker inte bara namnet upp utan även benämningen på latin.
När vi var på besök så var det mellan regnskurarna så allt växande hade fått sig en välbehövlig dos av regnvatten.
Magnolian blommar för fullt och vårblommorna börjar bytas mot sommarväxter. Krusbärsbuskar har satt fart, likaså klängrosor och den blommande häcken.

Sittmöbler i alla väderstreck
När vi går runt i trädgården så noterar vi att det finns flera sittmöbler utplacerade i alla väderstreck.
– För mig har det alltid varit viktigt att kunna njuta av allt den fina, oavsett var man befinner sig. Är man ute så ska det finnas olika gröna rum, lite inramat av såväl spaljéer, växter och rabatter tillsammans med möjlighet att kunna slå sig ner. Står jag inne i köket och tittar ut så vill jag gärna se grönt och inte bara kala trädstammar. Ann-Charlotte Nilsson berättar om sitt intresse, eller snarare livsstil, med sitt trädgårdsprojekt och om hur mycket det ger tillbaka.
– För mig är trädgården, att gå och pyssla om och låta det som växer ta plats och gå försiktigt fram, en riktig lisa för själen där jag känner att jag får ro och kan koppla av och känna glädje. Att gå ut en morgon och sätta sig och njuta av morgonsolen eller koppla av med lite att äta ute i trädgården en kväll är så fint.

Vattenspeglar
De flertalet vattenspeglar och det stora tidsspannet då det blommar i trädgården gör att såväl flugsnappare, bin och annat verkar stormtrivas.
– Ja och även myggen, men de håller flugsnapparen bra ordning på.
Åt vilket håll vi än vänder blicken så nog står det en blommande växt eller bärbuske och ett och annat ogräs.
– En del kanske tänker att jag borde rensa bort ogräs som maskrosor och annat, men tänk så viktiga de är för humlor och bin för att de ska få fatt på mat på våren. Så jag tar inte bort blommande ogräs, för de gör nytta.

Bearbeta sorgen
Ann-Charlotte berättar att hennes man gick bort tidigare i år efter en längre tids sjukdom och att trädgårdsarbete på många sätt har hjälpt henne att bearbeta sorgen och saknaden.
– Det är klart att livet för mig som för många andra då och då kan kännas tungt och ensamt. Att då kunna gå ut hit, utan att känna vare sig krav eller några måsten gör att man på något sätt landar och får energin tillbaka. Att vara här ute, se när små växter tar sig och växer sig allt större och större, det känns bra när livet kan vara tungt.

Men hur hinner du med allt frågar vi?
– Mycket sköter sig själv, och det jag inte hinner med idag finns ju kvar i morgon.

Har du några praktiska tips du vill dela med dig av?
– Första och viktigaste rådet är nog att man inte ska ha allt för bråttom att ändra om när man köpt ett hus. Flytta in i huset, låt våren och sommaren komma så du ser vad det finns för växter och buskar och bestäm dig därefter för vad du vill ha i din trädgård. Har du barn som gillar studsmatta eller att sparka boll är såklart att en stor gräsmatta toppen. Själv har jag inte det behovet utan här är det mer att jag kombinerar trädgården med lite pyssel för barnbarnen när de kommer. Ann-Charlotte Nilsson pekar på tusenskönorna och berättar att hon sagt till barnbarnen att dessa är goda att ha i sallad och det har barnbarnen minsann berättat för sina fröknar och kompisar på förskolan. Jag har även en liten lekstuga på tomten och utanför den växer lite smultron och annat. Men som sagt det finns inga rätt eller fel.
Ett annat tips är att man inte måste rensa undan allt ogräs, låt de komma upp och blomma över, våra nyttoinsekter behöver dem väl, annars får vi varken jordgubbar, tomater eller äpplen. Lägg gräsklipp och löv under dina bärbuskar och häckar så får de välbehövlig näring.

Behåll träden
– Om du har träd på tomten och funderar på att ta ner några eller alla, behåll dem istället och tänk att de ska ha ett hängmatteavstånd. Det vill säga du ska kunna fästa en hängmatta mellan träden om du skulle önska.
Förgätmigej, ginko, bok, orgegano, tomater, katsura, ja som sagt kan listan över allt som frodas på en villatomt mitt i Kinda vara lång och imponerande.
– Det har tagit några år, har ju bott här i 40 år så det gäller att inte ha allt för bråttom.
Mitt viktigaste tips är att det inte behöver se perfekt ut, även om det är fint. Hinner du inte eller har inte intresse för trädgård, satsa på bärbuskar.
Men du ett till tips, du som vill veta mer om odling och trädgård, gå gärna med i en trädgårdsförening, den jag är med i är Västra Kinda Hemträdgårdsförening dit man är välkommen som medlem. Vi har haft många roliga projektet där vi lärt oss allt om att bygga spaljéer, fläta pil, göra betongkonst och annat. Pandemin påverkar vår verksamhet precis som andra föreningar men vi har börjat ses i små grupper i trädgårdar utomhus vilket vi alla har sett fram emot.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *