Ödehus får nytt liv

Tiden hemma får många av oss att längta efter ett hem som är närmare våra släktingar och våra rötter. En resa som Alexander och hans fru påbörjade för många år sedan. 

Text och bild: Klara Huzell 

2015 köpte Alexander och hans fru fastigheten Karlby utanför Rimforsa. Alexander har spenderat många somrar på släktgården Eriksholm så Kindabygden var långt ifrån okänd för honom. 

– Vi köpte Karlby för att marken som tillhör fastigheten ansluter till Eriksholms ägor på ett strategiskt bra sätt. 

På fastigheten står även ett hus men 2015 var det i mycket dåligt skick. Ändå fanns det redan från början förhoppningar om att man skulle lyckas rädda byggnaden. 

– Vi hade inte varit inne i huset innan vi köpte fastigheten och när vi väl kom in så blev vi ganska förvånade, förklara Alexander. 

Huset hade nämligen stått med trasigt tak under många års tid och mycket fukt hade trängt sig in. Framför allt på bottenvåningen där fukten hade satt sig i väggarna. Möbler som stod kvar i huset rasade samman när man försökte flytta på dem på grund av långtida insektsangrepp och fukt. 

–Golvet hade ramlat ner i källaren i flera rum på grund av fukten och det växte mycket svamp på husets golvbjälkar. 

Då de flesta andra kanske hade valt att riva huset bestämde sig istället Alexander och hans fru för att ge det en chans. De började med att byta taket för att hindra mer fukt från att komma in i byggnaden. När huset sakta började torka så följde mycket positivt, svampen som de oroat sig för torkade ut och försvann. Att renovera huset kändes då inte längre som ett frågetecken och de började sakta men säkert processen med renoveringen. 

–Vi bestämde oss då för att det var värt att renovera huset. Mycket var även i gott skick och vi ville ju ha någonstans att bo nära släktgården. 

Det finns mycket historia och sentimentalitet kring Karlby för paret och de stockar som är husets stomme är till och med återanvända från en byggnad som tidigare stått på Eriksholms mark. Historien om Karlby och gården vet både Alexander och hans fru mycket om och de intresserar sig för att veta hur det var förr. Deras släkts historia börjar på bygden redan under 1800-talet och vilka som levt och brukat jorden på deras mark har paret stenkoll på. 

SONEN FÖDS 

2017 föds parets son och re-noveringen blev lagd lite på is. 

– Även fast det går lite långsammare att renovera när man har ett småbarn så var det ju han som gjorde att vi bestämde oss för att flytta hit. Och det innan han blev för gammal för att flytta, berättar Alexander. 

Därav blev paret tvungna att skaffa sig en tidsplan och i augusti 2020 smäller det. Då börjar sonen på förskola och Alexander och hans fru byter jobb. Alexander flyttar sin advokatbyrå från Falköping till Rimforsa. Advokatbyrån får då ett kontor på Karlby till en början. 

–Jag praktiserar för det mesta humanjuridik och ser fram emot att jobba med fall här i Östergötland, säger Alexander. 

Vid besöket för intervjun är huset ännu inte färdigställt men Alexander och hans fru förklarar alla sina idéer och tillvägagångssätt med inlevelse och det är inte svårt att få en tjuvkik in i den snara framtiden då huset är ett välplanerat familjehem där det finns plats för många nära och kära.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *