Pristagare öppnar upp glasscafé till pingst

Kerstin Naidu Sjöswärd, utsedd till årets Eldsjäl och glassmakerska, ser positivt på livet som företagare i Kinda. Hon ska fylla 82 år och ser endast åldern som en bisak och något som hon inte alls tänker på när hon är i full färd med att göra glass på gården Övra Drättinge mellan Hägerstad och Boda.

Text och bild: Gunilla C Johansson

För många Kindabor är Kerstin känd för att vara en energisk och entusiasmerande personlighet som brinner för det lokala och mat utan tillsatser. Hon och hennes man Pär har under flera år haft ett musteri på gården, något man upphörde med för ett par år sedan.
– Jag tänkte att jag behöver ju sysselsätta mig med något som är roligt, för det måste man ha, roligt alltså. Jag kom då på att jag ska nog göra egen glass och sälja här på gården tillverkad av lokala råvaror och då inte vilken glass som helst, det ska vara sorbét men med grädde, det vill säga sherbet.
Sagt och gjort! Handlingskraftig som Kerstin är så kom hon snabbt över ett antal maskiner som krävs för att kunna tillverka sherbet med grädde, det vill säga på Kerstins vis.
Hon tog hjälp av en vän som har drivit en glassbar och tillsammans fick man fatt på all utrustning ett godkännande av kommunens livsmedelsinspektör och så var man igång.

Öppnar till Pingst
– Det är denna sommar som jag tänker att jag kommer igång på riktigt. Har sålt en del via Landets goda och nu alltså genom att öppna upp ett glasscafé här på gården. Detta lagom till pingstafton, därefter torsdag till lördag under hela sommaren.
Se dig omkring säger Kerstin och lyfter armarna mot skyn, här finns det gott om plats att sitta.
Den stora trädgårdens gräsytor är precis nyklippta doftar nyklippt gräs. De omgärdar mangårdsbyggnaden från 1696, målat i falurött.
– Det är ett härligt hus vi bor i jag och min man, detta har varit vårat hem sedan 2003.
Vi får en liten rundtur i den mycket vackra herrgårdsliknande byggnaden där gamla väggmålningar och tapeter vittnar om en storhetstid.
– Här har det bott allt från adelssläkt till vanliga familjer som vi, tror att alla har trivts lika bra som oss.

Men du Kerstin, du har ett förflutet som narkosläkare, både utomlands och i Oskarshamn. Varit med och startat upp Kammarmusik-föreningen i Oskarshamn, du jagar älg, har dragit igång musteri, och nu senast ett glasscafé.

Vi blir inte lite nyfikna på vad ditt nästa projekt är?
– Haha, ja du nu blir det nog bara glass!

Men om du får drömma, vad vore drömmen?
– Eftersom båda döttrarna är musikaliska och valt den världen, så vore det väl helt fantastiskt om man kunde bygga om den stora maskinhallen till en konserthall med scen och allt.

Under besöket hos Kerstin fick jag smaka på havtorns-sherbet tillsammans med grädde och kladdkaka, det
var riktigt gott. Sherbet finns även i smakerna granskott och rönnbär.

När jag sätter mig i bilen och tänker tillbaka på mitt möte med Kerstin så kan jag nästan höra tonerna från ett klassiskt stycke. Ja, om det är någon som skulle lyckas med en konserthall med världsstjärnor mitt ute på landet så är det Kerstin.

På frågan hur hon kände när hon fick ta emot priset årets Eldsjäl av Växtkraft Kinda, Kinda kommun och Företagarna svarar Kerstin
– Helt oväntat men hedrande och glädjande, tack för en fin utmärkelse!


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *