REKO-ring i Kisa och Rimforsa

– 2015 drog vår ekologiska grönsaksodling i gång på allvar och från 2016 säljer vi merparten av grönsakerna genom REKO-ring. Så säger Per Johansson, Skattegården Lantbruk i Rimforsa.

Per och Susanne Johansson driver gården som är belägen öster om Rimforsa, de har i dag ett 70-tal mjölkkor, fårbesättning och grönsaksodling. – Vi fick ett tips av Britt-Marie Fredriksson på Fresons, för ett par år sedan att vara med på Bondens Torg i Linköping för att på lördagar under hösten sälja grönsaker. Genom detta så kom vi i kontakt med REKO-ring och nu är vi en av flera livsmedelsproducenter från Kinda som är med i detta koncept.

Vad är REKO-ring

– REKO finns i Kisa och Rimforsa och som konsument får man kontakt med oss genom våra Facebook-grupper. När man anslutit sig till gruppen på Facebook så ser man vilka lokala producenter som finns, vilka varor som man kan beställa. När man lagt sin beställning på Facebook så tar man sig till utlämningsplatsen där man betalar och hämtar sina varor. När vi står på en marknad eller på Bondens Torg så får man uppskatta hur mycket man kommer att sälja. Genom att ta upp förbeställningar innan man åker ut så betyder det att man har med sig exakt det som efterfrågats, bra för alla. Här i Kinda är vi ett tiotal mindre livsmedelsproducenter som är anslutna till REKO och genom oss så kan man köpa bland annat köttlådor, ägg, honung och grönsaker.

Det bästa med REKO enligt dig?

– Det är direktkontakten med konsumenten. Att kunna leverera, som vi ser det, äkta närproducerad mat direkt till kund, det är så roligt. Kunderna säger till oss och andra som säljer direkt till konsument att de uppskattar kontakten med oss producenter så detta är ömsesidigt. Vi har även en enkel försäljningsbod här på gården som vi fyller med dagsfärska grönsaker. Den är välbesökt på sommrarna då sommargästerna har hittat hit. Gården ligger lite avsides vilket gör att vi inte satsar på en traditionell gårdsbutik. Då passar Bondens Torg och REKO oss och våra kunder alldeles utmärkt. Gården har idag ett 70-tal mjölkkor där mjölken levereras till Arla, något som man ämnar forsätta med i fram-tiden. – Ja, så är det, men vi har alltid drömt om att sälja mjölk på flaska, direkt från gården. Men som sagt, gården ligger lite för avsides för att detta ska vara möjligt. Idén är fortfarande i sin linda, men vi har köpt en mindre pastör och tagit hem glasflaskor och provar oss nu fram till att kunna erbjuda färsk mjölk genom REKO.

Ekologiskt

– Alla grönsaker drivs upp på friland och är ekologiska och har en stor efterfrågan bland konsumenterna. För att hålla beteshagar öppna har vi får som betar, de tar sig ju fram i hagar där det inte är möjligt för maskiner att göra jobbet. Dess-utom så blir det ju naturlig gödsel från djuren. Djurhållningen är konventionell och inte ekogiskt då vi behöver gödsla vallarna med konstgödsel för att kunna få fram foder till vintern till alla djur. För oss och andra lantbrukare så är hjorten en utmaning. När de kommer i större flockar så kan de äta mycket foder över en natt.

Torkan

– Torkan i fjol var kämpig för alla bönder, detta känner vi fortfarande av, bland annat dyrare grovfoder. Till och med spån som används som strö har blivit en bristvara. Långt ifrån alla grönsaker gillade den enorma värmböljan som höll i sig, vilket genererade till betydligt mindre skördar och mångdubbelt arbete. Men nu ser vi framåt och hoppas på nederbörd så att grundvattennivåerna återställs och att fler producenter och konsumenter upptäcker fördelarna med att handla lokalt.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *