Säkerhetsstig – för alla

Inom kort står den nya Hitta Vilsestigen klar i Kisa, belägen i skogen intill Bäckskolan i Kisa. En stig som ska ge barn i lågstadieåldern handfasta råd och tips som i grunden är en överlevnadsutbildning för barn.

Vi träffade Pär Kronström och Lars-Göran Svensson, Civil-försvarsförbundet Kinda-Ydre och Helén Fasth rektor vid Bäckskolan, som var ute och rekognoserade inför uppsättningen av informationsstolpar.
– Blir det bra här säger Lars-Göran och tittar på Pär och Helén.
– Ja det blir toppen.
Med spett och yxa får man ner första stolpen och så säger Lars-Göran, – då är det bara resten kvar och skrattar.
Stämningen är god och projektet med en Hitta Vilsestig är initierat från Civilförsvarsförbundet där Kinda Ydre Sparbank finansierar projektet.

Tennisboll för tystare miljö
Vi går in och sätter oss i den stora matsalen på skolan där samtliga stolsben är försedda med varsin utrangerad tennisboll.
– Ett bra sätt att låta saker och ting återanvändas och samtidigt skapa en bättre och tystare miljö i matsalen säger Helén.

Utbildningsstigar
Pär och Lars-Göran båda trotjänare inom såväl räddningstjänsten som civilförsvarsförbundet vurmar för projektet och är glada att man lyckats ro det hela land med att skapa utbildningsstigar här i Kisa, Horn och Rimforsa samt i Ydre kommun, Österbymo, Rydsnäs och Hestra, samtliga intill där det bedrivs skolverksamhet.
– Att på ett lekfullt och spännande sätt lära ut kunskaper om vad man ska göra om man går vilse ligger verkligen i tiden. Vi har väl aldrig tidigare varit utomhus så mycket som de senaste två åren och att då få till dessa stigar där man får värdefull kunskap känns helrätt säger Lars-Göran.
Allt bygger på att vi genom denna utbildning vill att alla som någon gång går vilse inte ska gripas av panik, utan ingjuta trygghet.
Praktiskt går det till så att man genom att gå slingan, titta och läsa på skyltar och använda sig av ett häfte försöker skapa trygghet i skogen. Ett sätt är att man sjunger en sång med texter på vad man ska tänka på att stanna, krama ett träd, och visa var jag är och att bygga en koja för att ta några exempel. Ett annat när man kommer tillbaka till klassrummet är att man ritar och färglägger och pratar om 112. När man sedan är klart med utbildningen får man ett diplom som bevis på att man lärt sig krama ett träd, hålla värmen
och signalera berättar Pär.

Hur känns detta Helén?
– Vi är givetvis glada över detta initiativ och att det faller väl samman med kursplanen och inte minst ämnet idrott, då tänker jag på allemansrätten och orientering. Men även andra ämnen går att koppla till matematik och svenska. Vi har turen att vi redan har en liten slinga som skol- och fritidsbarnen redan är väl bekanta med. Dessa informationsskyltar berikar verkligen denna naturslinga och hoppas att barnen tar med sig föräldrar och andra för att gå slingan på sin fritid, så vem som känner sig manad är välkommen att gå utbildningsstigen.
Jag gillar hela denna idé, lite extra mycket inte minst som gammal Mullefröken. Jag har sett och upplevt genom åren hur viktigt det är med kunskap och hur glada barnen är när de kan berätta för andra vad de har lärt sig betonar Helén.

Vad hoppas ni på nu?
– Först och främst att ingen ska gå vilse, men om man gör det så hoppas vi att man har gått denna slinga, tagit till sig viktig information och känner trygghet att ge sig ut i skog och mark summerar Pär.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *