Sandströms & Sandströms firar 95 år!

Det var idel glada miner när vi träffade jubilerande företagare under förra veckan i Kisa. Utan att bli allt för historisk så har dessa två företag satt avtryck både i som utanför Kindas gränser. Butiken Skon vid bron har genom åren blivit ett begrepp och besöksmål för turister och de som passerar genom Kinda. Inte minst för att man har ett mycket brett sortiment, från grova vinterstövlar till finskor för högtidliga stunder. Sandströms Modehus som startade i Kisa har tagit klivet och etablerat sig med ett tiotal butiker i Östergötland och Småland, som en egen fristående butikskedja.
Medvinden finns där för företagen och man ser på framtiden med tillförsikt och där grunden till att kunna hålla öppet bygger på att handla på hemmaplan och besöksnäringen.

Johan Isaxon, ansvarig herravdelningen och vice VD
– Vi har under våra 95 år försökt att sondera marknaden och leverera det som efterfrågas, baskollektion toppat med de senaste färg och modetrenderna. Om vi lyckas det får väl kunderna svara på, men eftersom vi fortfarande finns här och det ser ljust ut även i morgon så gör vi väl en del rätt. Att lyssna in trender och kundernas önskemål är ju vårt jobb, annars har vi ju inga butiker där kunderna vill gå in.

Lars Sandström, ägare Sandströms skor
– Det läge vi har med att befinna oss vid bron, det är dessa 95 år som vi firar i år, verksamheten är ju lite äldre än så. Jag instämmer med det Johan säger, det gäller att hänga med och lyssna in vad kunderna efterfrågar.  Besöksnäringen med det stora antalet turister och sommarboende som kommer hit varje år är mycket viktig för oss. De står för hälften av antalet försäljningstillfällen under ett år. Det betyder att vår omsättning ökar rejält när denna säsong börjar vilket betyder att vi måste vara på tå och ha rätt saker hemma. Det är väl också det som är tjusningen med jobbet, att snabbt lyfta luren till en leverantör och säga att, du den där skon med artikelnummer så och så behöver vi ytterligare en sändning av till butiken.

Susanne Pettersson, damavdelningen och ansvarig för inköp damkläder
– Jag tror precis som Lars och Johan att det är viktigt att vi försöker läsa av marknaden och leverera det som förväntas av oss, och lite till. Något som jag tror gör skillnad är våra starka och goda kundkontakter. Vi har under åren ständigt arbetat med att bli bättre på det vi gör. En kund vill inte prova flera storlekar utan hellre olika modeller. Vårt jobb är ju att hjälpa kunden att hitta rätt kläder som man kommer att trivas i. Vi hade ju en mycket välbesökt VIP-kväll och det var ett litet kvitto på att man vill handla på hemmaplan. Men vi precis som många andra butiker i Kinda är beroende av en fortsatt stark besöksnäring med allt fler som vill besöka Kinda.

Vad är det då som gör att ni har så god tillförsikt till framtiden?
– Det måste man väl ha annars går det ju inte. Vi tror på verksamheten, och att vi etablerar oss på allt fler platser är ju för att möta kunden där de befinner sig. Näthandel i all ära, vi ser det som ett komplement till butikerna, inte omvänt. Du kan inte prova kläder och skor på nätet, du kan inte få personlig service och du kan inte få varan direkt när du bestämt dig. Det kan du när du handlar på hemmaplan och när du kliver in i en butik i den stad du befinner dig betonar Johan.
– En annan mycket viktig del i att vi har så många butiker som vi har i Kinda är för att vi rekommenderar varandra säger Lars.
– Kommer det in en kund och frågar efter något som man själv inte har så berättar man ju vart det finns. Det får man tillbaka, för nästa gång är det en annan butik som tipsar om våra butiker.
När någon servar eller lagar sin bil på verkstaden så får man ett par timmar i Kinda. Då faller det sig naturligt att ta en fika, kika in i någon butik. Så nu hoppas vi att alla Kindabor servar sina bilar i Kinda säger trion glatt.
Det är ju så allt fungerar handel föder handel och gör en ett bra jobb så skapar det ringar på vattnet och andra får chansen att göra detsamma. Vi är tacksamma och glada över att många väljer att handla på hemmaplan avslutar trion.

Du som pendlar till kommunen ta dig en sväng på lunchrasten och upptäck Kinda, det finns kanske mer än du tror.

Text och bild : Gunilla C Johansson

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *