Skärande bearbetning ett vinnande koncept

 

Lottendahls Industriservice (LIS-AB) några kilometer väster om Kisa, såg tidigt möjligheter att ligga steget före kollegor i branschen och investerade i en då helt unik maskin för skärande bearbetning.

Man kallar processen för P.V.S. precisionsvattenskärning. Med hjälp av vatten, sandkorn, ett munstycke som är 0,8 mm och högt tryck så tar man sig an arbeten som innebär att skära ut detaljer, oftast i metall. Sanden har 2 mach när den träffar materialet (2 gånger ljudets hastighet).

– Det unika för oss är att de detaljer vi skär fram inte får några vassa kanter utan när maskinen har gjort sitt är detaljerna klara för användning. Vi skär ut detaljer med hjälp av en vattenstråle som ligger på 4000 Bar. Vi pressar alltså ut fem liter vatten i minuten genom ett munstycke som endast är 0,8 millimeter i diameter. För att jämföra och förstå det höga vattentryck som vi får fram och som behövs för att skära igenom metall så är trycket i vattenkranen i ditt kök på 2-3 bar, i en traditionell högtryckstvätt runat 130-150 bar. Den maskin som vi nu pratar om OMAX 60120 köpte jag in för tio år sedan och det är den bästa investering vi gjort. I dag är vi inte unika med att ha denna i maskinparken, men eftersom vi var först och mycket tidigt ute så har vi skaffat oss ett rejält försprång till våra kollegor i branschen berättar Robert Andersson, Lottendahls industriservice.

Startades 1987

Lottendahls Industriservice startades av Robert Andersson då han var 19 år gammal. Affärsidén är att leverera detaljer till kunder i alla tänkbara material. Allt från den renaste stål till laminat och kompositmaterial. Alla detaljer framställs genom vattenskärning.

– Vi jobbar med skärning under vatten. Dels får vi en bra arbetsmiljö med lägre ljudnivåer, men även renare miljö då det inte stänker på samma sätt. Idag är vi två delägare, jag och Andreas Watsfeldt. Tillsammans med vår medarbetare Magnus Edgar ser vi till att leverera det våra kunder beställer.

Ökat antal kunder

– Idag arbetar vi mycket med utveckling och framställning av prototyper åt våra kunder. Vi jobbar nära och tillsammans med utvecklingsavdelningar och inkubationsföretag. Detta är vi så stolta och glada över att få förtroendet att göra. Ett bevis på att man tycker att vi är en bra samarbetspartner.

2007 hade vi flera anställda och hade LEGO-tillverkning. Men dessa uppdrag försvann bokstavligen över en natt. Tur i oturen beslutade vi oss året innan för att köpa in OMAX:en som nu är hjärtat i verksamheten, det tillsammans med problemlösning.

Senast var vi behjälpliga åt en av våra kunder, Scania i Oskarshamn, där vi tillsammans fick fram en fixtur som skulle användas under ett moment av montering av detalj till hytt-tillverkning.

Något som vi ser som en fjäder i hatten och som redan nu gett ringar på vattnet med fler uppdrag, är att vi förra året blev godkända som leverantör till GKN och Siemens.

Större materiallager och förbättrad logistik

Robert berättar att man investerat i mark och bygger om för att få bättre logistik när det gäller material.

– Vi har ett stort lager av en rad olika material som vi framställer detaljer ur. Detta lager har växt genom åren och nu jobbar vi fram ett nytt arbetsätt och nya ytor för att kunna hantera vårt materiallager. Det är ett brett spann på material, vissa är standard och vissa är kundspecifika. Som exempel finns det idag ett 20-tal olika kvalitéer stål, rostfritt, syrafast, aluminium i tjocklek från 1-200 mm och upp emot tio olika plaster i samma tjocklekar.

Detta gör att materialhanteringen är oerhört viktig, det får ju inte bli fel. När kunden beställer en detalj i ett visst material så har man ju sedan tidigare testat materialets egenskaper i den miljö där det ska befinna sig och som då följaktligen måste användas av oss.

Sekretess

Under vårt samtal så berättar Robert oftast övergripande och inte exakt vad det är man tillverkar.

– Ja så är det, vi jobbar ofta under sekretess och med detaljer som är prototyper och som ska vidare och testas fram till slutlig produkt. Då omgärdas detta av flera säkerhetsrutiner av oss. Detta är en av anledningarna till att området TV-övervakas, yttre som inre miljö.

Grannarna

När vi åkte hit på morgonen så såg vi ett par skyltar intill ett hus som ligger nära vägen och vattnet som lyder Se upp för hundar och pensionärer.

– Ha ha, ja så är det!

Robert frågade om vi såg några flaggor vid huset, men det gjorde vi inte.

– Just där vid det huset som man passerar när man ska upp till oss så ligger huset mycket nära vägen. För att alla ska trivas här och för att visa extra hänsyn när det stora tunga lastbilarna passerar huset, har vi kommit överens om att de hänger upp en flagga när man är där. Då vet chaufförerna att det är extra låg hastighet som gäller när man passerar för att inte kaffekopparna ska skaka eller att det dammar allt för mycket.

Vi tackar för ett mycket trevligt besök och lämnar ett företag som har vind i seglen bakom oss. När vi passerar huset vid sjön och ser att snön ligger vit på marken så kommer det garanterat inte att damma.

Text och foto: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *