Från vänster Johannes, Daniel och Maja-Lena.
I naturskön miljö erbjuds såväl elever som tillfälliga gäster sjöutsikt under sin vistelse på Liljeholmens Folkhögskola. En plats som uppskattas av många som andas gemenskap lugn och kreativitet. Detta menar trion Maja Lena Staff, lärare, Johannes Stenberg, administratör och Daniel Bjurhamn, rektor samtliga arbetskollegor på Folkhögskolan.
När vi var på besök så var det precis vid övergången då skolan går från att just vara en skola med internat till en semesteranläggning som erbjuder boende, mat och aktiviteter.
Folkhögskolan fyller 70 år nästa år och om det blir firande återstår att se.
– Klart att vi kommer att uppmärksamma detta på något sätt, ett större firande tänker vi oss när skolan fyller 75 år säger Daniel Bjurman.
Närmare 350 deltagare
Trion berättar om verksamheten och de nu närmare 350 deltagarna som på ett eller annat sätt studerar via Liljeholmens Folkhögskola.
– Ett 70-tal deltagare bor på internat medan de studerar, andra pendlar. Ett stort antal studerar via distans och olika studietakt, allt från 25 upp till 100 procent. Det alla har gemensamt är att man genom olika vägar vill stärka sin position på arbetsmarknaden. Det kan handla om att man vill skaffa sig behörighet att läsa vidare till högskola eller yrkesutbildning det vi kallar för allmän behörighet. Det går även bra att studera konst, design, diakoni, musik eller andra kurser vilket många väljer att göra menar Daniel.
Maja-Lena, vad är det för skillnad med att studera på folkhögskola jämfört med exempelvis Komvux, när man ska skaffa sig yrkes- eller högskolebehörighet?
– Om vi tar likheter först så får man samma kunskap här som om man studerar på annat sätt. När man väljer folkhögskola så har vi samma krav och regelverk som andra utbildningscenter där det formellt står att vi ska erbjuda utbildning motsvarande gymnasieutbildning.
Det man får som deltagare här när man avslutat och klarat sina studier är ett omdöme som styrker att man har behörighet eller kunskapsnivå.
Om vi lyfter den stora skillnaden så är det själva arbetssättet som vi arbetar utifrån. Vi jobbar mycket via grupparbeten och då oftast i mindre grupper där vi lärare är en deltagare i gruppen precis som de som studerar. Här är det målet man satt upp som deltagare som är i fokus. Ibland behöver man lite extra tid för att klara ett ämne, ibland går det fortare än man tänkt. Denna flexibilitet bidrar till ökad förståelse och bättre förutsättningar för deltagarna.
Det gör att studietiden är individanpassad.
Varför folkhögskola
När vi sitter på uteplatsen så kommer det några elever som sätter sig ett par bord längre bort. Vi går och pratar med dem för att få veta varför just de valt att studera via folkhögskola och svaren kom snabbt
– Dels så kände jag att jag ville studera vidare nu ett par år efter gymnasiet. Det jag saknat mest från skoltiden var just grupparbeten och att känna gemenskapen, den får jag här. Känner mig även trygg med sättet att studera och nu vet jag att jag kommer att studera vidare inom mitt område och då på annan ort. Men absolut att denna studieform passar mig perfekt säger Saga Castor och får medhåll av Alexandra Andersson och Freija Öhman.
Hur känns det att höra detta, säger vi och tittar på Daniel?
– Ja det är väl det bästa omdöme man kan få. Elever som trivs och söker sig hit för att man hört bra om skolan från tidigare elever är helt fantastiskt.
Maja-Lena, Johannes och Daniel pratar mycket om skolan, förutsättningarna och en stärkt position på arbetsmarknaden för deltagare.
– Det är väl det som räknas att man känner att man blir stärkt av att klara sina studier och öka chansen att få ett arbete eller vidareutbilda sig i sitt arbete genom att studera här betonar trion.
Johannes, ansökningstiden för vissa kurser har passerat när tidningen kommer ut hur ser söktrycket ut?
– Det har varit högre än tidigare och intresset för att komplettera sina studier har ökat och det är givetvis positivt. Med anledning av pandemin och den osäkerhet som råder på arbetsmarknaden brukar även den till viss del spegla sig i antalet sökande. Vill man studera hos oss så hittar man hela utbudet på vår hemsida.
Semester
I dag är det soligt och varmt och påminner om att stundande semesterperiod är i antågande, likaså att elever antingen slutar eller har sommaruppehåll. Då förvandlas hela anläggningen till att erbjuda boende för den som vill upptäcka Kindabygden med omnejd.
– Totalt sett har vi hela 85 rum fördelat på ett 10-tal olika byggnader med vandrarhemsstandard. Det finns även möjlighet till självhushåll när man bokar boende, alternativt beställer man och äter frukost i restaurangen. En del väljer att boka boende då man ska hälsa på vänner och släkt i trakten. Det verkar bli ännu ett år då vi hemestrar och upptäcker Sverige. Här finns fina vatten för fiske eller paddling och fin natur att uppleva till fots. En del av Östgötaleden går precis utanför husknuten och närheten till Trollegater lockar årligen många. Eller varför inte bara slå sig ner här på uteplatsen och njuta av utsikten över Åsunden summerar Johannes.
Text och bild: Gunilla C Johansson
Lämna ett svar