Skon vid bron

Det är nästintill omöjligt att inte gå ut med en kasse innehållande antingen skor eller väskor när man varit inne i affären Skon vid bron eller som den formellt heter Sandströms Skor i Kisa AB. Det går inte heller att missa att det ligger just en skobutik vid bron mitt i Kisa. För det har det alltid gjort, känns så i alla fall.

– Det var min farfar och farmor som tog över verksamheten
efter att deras svåger Garvare Andersson avlidit 1906. Skoaffären drevs då tillsammans med skomakeri och garveri. 1923 flyttades verksamheten till nuvarande huset vid järnvägsbron.
Då var det ett riktigt skomakeri och även garveri fanns med i bilden. Det var även de som la grunden och byggde detta hus 1923. Det betyder att vi snart fyller 100 år vid storgatan.
Att Lasse hamnade i skobranschen, det var inte riktigt meningen. Han studerade i Linköping men det blev butiken i stället.
Lasse har alltsedan mitten på 70-talet bedrivit butiksverksamhet och i år har man byggt ut butiken med ett säljtorg. En investering strax under miljonen.
– Man måste våga bygga och satsa, annars går det bakåt. Man har byggt i alla tider och då måste man hänga med för att inte komma i bakvattnet. Lasse är mer än tredje generationen företagare och tillsammans med sina medarbetare ser man till att det finns skor till alla oavsett väder och storlek.
– Det är väl det som är vår affärsidé, vi ska ha ett så brett sortiment som möjligt hemma i alla storlekar och till bra priser så att man inte ska behöva åka någon annanstans för att handla.
Företaget omsätter mer än 10 000 par skor per år. Det vill säga mer än 10 000 par skor har ägare som finns runt om i landet och i närområdet. Turistsäsongen är avgörande för verksamheten. Det är den som ligger till grund att man kan driva butiken vidare.

Men du Lasse, varför ligger butiken så lågt i förhållande till bron?
– Från början låg den faktiskt tre trappsteg över gatan/bron. Men när järnvägen skulle elektrifieras, vilket inte blev av, så fick man höja bron 1-1,5 meter. Det var då som huskroppen och entrén hamnade strax under gatunivå.
Detta kan man se om man tittar på gamla bilder från tiden innan ombyggnationen.

Trafiken på vägen då, är det bra eller mindre bra för verksamheten?
– Ja det är nog en vattendelare i Kinda. Visst är det ibland jobbigt med  all genomfartstrafik samtidigt som den enligt mig är helt avgörande för att vi ska få in förbipasserande in i våra butiker. Kör man förbi, så kör man förbi och kör man igenom så kör man igenom. Enkel fråga att ställa men lika svår att hitta en bra lösning på.
Butiken håller öppet året om och även att butikens öppettider på lördagar är till 14,00 så står butiksdörren ibland öppen längre än så.
– Under sommaren så försöker vi att hålla öppet så länge det finns kunder och det är extra roligt i de fall man kan hjälpa en kund i nöd efter stängningsdags.Vi försöker även att samarbeta mellan butiker och verksamheter. Det är ofta vi får höra att de som är och servar eller lagar bilen på  verkstaden kommer till oss och handlar skor och fikar på något av caféerna utifrån tips från verkstaden. Viktigt att vi är ambassadörer för varandras verksamheter.
Butiksytan fördelar sig på tre varuplan där det innebär en hel del motion. Man har ingen hiss, så det blir en del spring i trapporna, men det fungerar bra.
– När det kommer kunder som har svårt att gå i trappor så är vi så klart behjälpliga.

Vad är det så som driver dig att hålla på med det du gör?
– Jag har alltid gillat variation och med denna bransch ser man till att hålla sig ajour med modet, allt från det klassiska till dagsländor. Det finns även en spännande utmaning i att se om vi tar hem rätt skor, det vill säga storsäljare eller om man missbedömt marknaden. Oftast prickar vi rätt och det är en av de faktorer som gör att våra kunder kommer tillbaka.

Framtiden då
– Så länge det kommer in kunder genom dörren så finns det en marknad.
Så länge man hittar hit och gillar det man ser, så har vi en plats här  vid bron. Svårt att säga något om framtiden, men en sak är säker, skor har man alltid behov av, i ur som skur och vi hoppas att ännu fler tittar in till oss.
Du som funderat på att starta företag, har du en idé, ta tag i den och våga satsa, behöver du ett bollplank, finns Nyföretagarcentrum och Växtkraft Kinda till hjälp, vi behöver fler företagare i Kinda.

Stort grattis till Skon vid bron till den fina tillbyggnaden och säljtorget. Vi hoppas att många köper skor i sommar och ibland tar av sig dessa och njuter av sanden mellan tårna på stranden eller av det svalkande gröna fina gräset. En bra sko är a och o för en bra dag
– Tänk på det!

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: