Det traditionella Blodomloppet där man kan gå, lunka eller löpa gick av stapeln i Kinda, på distans även i år, i likhet med förra året.
Text och bild: Gunilla C Johansson
– Jag, min syster Annelie Hjelte och kompisen Carina Andersson, vi tre sa att vi måste arrangerar något trots pandemin. Det är viktigt att uppmärksamma vikten av att fler väljer att bli Blodgivare. Vi gjorde slag i saken och mätte upp bansträckning, fick till rätt distanser, sträckanvisningar, banderoller och allt som hör till ett riktigt lopp.
Vi hade kontakt med de som brukar arrangera loppen i Linköping och fick råd och tips av dem. Vi fick även fram tröjor, medaljer, nummerlappar och priser till de som deltog så det gick utmärkt att hålla ett Blodomlopp lokalt här i Kinda, menar Marie Hjelte.
Är glad att vi blev så många som deltog trots värmen, studenttider och pandemi.
Men trots allt som rör sig runt oss är det viktigt att hålla fokus på vad som är livsviktigt och att jobba för att fler väljer att bli blodgivare. Jag vet att alla inte har möjlighet att bli detta, men alla kan bidra med att sprida kunskap och uppmuntra till att lämna blod.
Marie berättar att hon varit blodgivare sedan hon var 18 år.
– För mig är detta lopp personligt viktigt på många sätt. Kan man hjälpa andra genom att ge blod så gör man det. Rätt vad det där så är det jag som behöver blod.
Jag har värvat många blodgivare, mycket tack vare de årliga loppen. Vi i Kinda kallar oss för Kindablot, ett namn som hängt med under elva år.
Under årets Blodomlopp som ägde rum mitten av juni, deltog närmare 30 personer vilket var positivt menar Marie.
– Ja det visar på att vi är många som vill sprida kunskap och öka intresset för att bli givare. Kom ihåg att trots det enorma fokus som finns runt Covid-19 så sker det olyckor och livsviktiga operationer som kräver blod och det året om.
Tack
– Vi vill rikta ett stort och hjärtligt tack till alla sponsorer som bidragit med allt från frukt, dryck, mat och energibars. Det som inte gick åt under loppet lottades ut bland deltagarna.
Vi hade en fin dag där vi kände gemenskap och glädje även om vi var noga med att hålla distans. Att röra på sig för en god sak gör att man får lite extra energi.
Marie har arbetat som ambulanssjukvårdare i snart 30 år, är bosatt i Kisa och arbetar just nu i Region Kalmar län.
– Mitt yrkesval och detta lopp hänger ihop. Jag har alltid arbetat inom vård och omsorg och tycker att det är viktigt att vi alla gör det vi kan. Jag träffar människor som är ensamma men där ensamhet ska brytas. Likaså jobbar jag för att fler väljer att bli blodgivare. Personligen tog jag beslutet att anmäla mig till donatorregistret MOD, mera organdonation. Är det så att något händer mig och att mitt liv inte går att rädda så kanske jag kan rädda andras liv.
SMS
– När man som jag träffar människor i olika trauman och livsöden så har det givetvis påverkat mig och mina aktiva val och vilja att hjälpa andra. Men alla tycker inte lika och det får man respektera. Det jag märker på mina kompisar som är blodgivare, är den stolthet och tacksamhet de känner när de får ett sms att det blod man lämnat kanske en vecka innan har kommit något annan till nytta. Det känns stort!
För egen del har jag kommit till det stadiet att jag verkligen insett att livet kan vara skört, och att jag har blivit bättre på att ta till vara på det som händer här och nu. Tillåta mig att stanna upp i det lilla och nära och njuta av tillvaron.
Ta hand om er – Tips från Marie
• Var rädda om er att tänk på att ta till vara på vardagen
• Gör det du kan för att hjälpa andra om möjlighet finns
• Stressa inte i trafiken, ta god tid på dig. Det du inte hinner idag kan du göra i morgon.
• När vintern kommer, försök att undvik värsta halkan eller rusningstrafiken.
Vi tackar Marie för intervjun. Nu ska hon vidare på nya utryckningar i tjänsten som kan handla om allt från att någon skurit sig i fingret till att ta hand om ett barn som har krupp.
– Det är det bästa med mitt arbete, att man får träffa så många människor och att kunna göra allt för att det ska går så bra som det bara kan. Så du som inte vet vad du ska arbeta med, satsa på vårdyrket, man får så mycket tillbaka.
Lämna ett svar