Färgsprakande och på glatt humör möter egenföretagare Elisabeth Naess från Vånga i Rimforsa upp oss på Innehåll. Regnet gjorde sig påmint, likaså höstvindarna men vad gör väl det när man kan sätta sig i växthuset där tomatplantorna sjunger på sista versen för säsongen och där höst- och vinterväxter börjar visa sig från sin bästa sida.
Text och bild: Gunilla C Johansson
Så här har jag det, utbrister hon när vi slår oss ner i växthuset för att prata om företagande, livet i Kinda och inte minst hottinotter.
Runt omkring oss finns flera alster i stengods, färgstarka och lysande som varvas med röda tomater och vinterväxter i en mycket kuperad trädgård som sluttar ner mot ladugården.
– Flytten hit var väl inte så dramatisk, men anledningen till att vi flyttade var desto mer laddad. Ett blixtnedslag antände vår dåvarande villa som totalförstördes och jakten på ny bostad tog fart. Vi fick se att detta låg ute till försäljning och efter lite budgivning blev detta vårt hem.
Elisabeth och hennes man bokstavligen stormtrivs på den lantligt belägna gården med rötter från mitten av 1800-talet. Det stora bo-stadshuset används som bostad medans den mindre stugan som förr gick under begreppet undantagsstuga används som gårdsbutik och drejstudio.
– Jag hade öppet för första gången denna sommar och det har varit många som hittat hit under pandemiåret. Bestämde mig ju för att starta upp precis före pandemin, när den sedan slog till med full kraft kände jag ändå att jag skulle fortsätta på det spår jag be-stämt mig för, och det har ju ännu så länge slagit väl ut.
Jobba nära naturen
Elisabeth har alltid gillat att skapa och jobba nära naturen, men att dreja och skapa i stengods rör sig om endast enstaka år.
– Jag gick en drejkurs för säkert 35 år sedan och har bara hållit på med detta då och då för skojs skull. Men kunderna verkar tycka om det jag formar och skapar så något rätt verkar jag trots allt göra, säger hon lite försiktigt.
Just nu arbetar Elisabeth säsongsvis på en koloniträdgård i Linköping parallellt med sin keramikverkstad.
– Jag får just nu göra det jag tycker mest om, hålla på med keramik, odling och trädgård. Jag har mångårig erfarenhet av trädgårdsdesign och att hjälpa kunder att skapa en utomhusmiljö som man trivs med.
Nu när det är höst och mörkret faller på och det prunkande gröna är ett minne blott, hur gör man för att få en välkomnande utemiljö?
– Det finns en uppsjö av perenna gräs, exempelvis elefantgräs som står sig långt in på året. Dessa gräs ger en fin silhuett. Satsa gärna på belysning. Det finns ett brett utbud på såväl batteri-, solcells- som eldrivna ljuskällor vilka lyfter utomhusmiljön.
Vill även passa på att påminna om att man inte ska klippa ner eller räfsa bort allt som verkar dött eller ligger på marken. Det lämnar ifrån sig näring och skyddar. Vänta med allt detta arbete till senvåren.
Nu när du ställt om din yrkesbana och breddat den till att omfatta trädgård och skapande i stengods, lever du ditt drömliv nu?
– Ja, det gör jag verkligen. Det kan låta som en klyssja men det är viktigt att prioritera om i livet och göra det man verkligen vill, en dag kan man inte det. Jag gillar att skapa och jag gör det under devisen konst till alla, inte så konstigt.
Men du till sist, Hottinotter vad är det?
– Haha, ja du det ska jag berätta. Du vet många har armeringsjärn i sin trädgård som kan upplevas som vassa. En Hottinott är en liten stengodsfigur i varierande färger imiterade av naturens frökapslar som man kan sätta på dessa vassa uppstickande järn för att få en trevligare trädgård, så var det med den saken.
Vi tackar för kaffet och bullar, bakade av Niklas på Fresons, och går ner till bilen. Där står ett stort stengodsfat med höströda äpplen skapat av Elisabeth, ännu en påminnelse om hennes stora skaparglädje.
Lämna ett svar