Intresset är stort bland villaägare och lantbrukare i Kinda för att installera solceller, i alla fall om du frågar Marcus Karlsson och Kristofer Torlamb vid Kinda Solenergi.
Text och bild: Gunilla C Johansson
Ett nystartat företag med en duo som lägger stor energi på att åka runt till intresserade fastighetsägare som vill veta mer om möjligheten att installera solceller.
Vad beror det stora intresset för solenergi tror ni?
– Det varierar kraftigt. För en del handlar det om att ta ett ytterligare ansvar för vår miljö och ta till vara på de energiresurser som finns menar Kristofer.
Rubrikerna och nyhetssändningarna kopplat till miljö är många, där problem och problemlösningar presenteras om vartannat.
För andra kan det vara ekonomiska anledningar, man har helt enkelt sett att elräkningen skjuter i höjden och man vill kunna påverka sin situation.
Eller så är det en kombination av olika anledningar.
Hur fungerar själva systemet med solceller och elproduktion?
– Enkelt beskrivet så installerar man solceller på hustaket och ansluter det direkt till fastighetens elsystem. När solens strålar når solcellerna som består av kiselceller alstras el tack vare en växelriktare, det vill säga en form av omvandlare. När du sedan använder el så används först el från ditt egna system och därefter från elnätet. Den el som du producerar och inte använder, levereras ut i elnätet och kommer någon annan till nytta säger Marcus.
Men får man betalt för den el man producerar?
– Ja det får man, och där sätts priset genom så kallade spottpriser/pris per timma.
Det är många som funderar på om det verkligen är lönsamt med solceller?
– Vi menar att det är lönsamt, och ser vi till prisutvecklingen på el så talar även det för att detta är en investering som lönar sig menar Kristofer.
Man brukar räkna hem själva investeringen av anläggningen på cirka tio år för en normalstor villa. Då ska man komma ihåg att
livslängden på de solceller som vi valt att leverera till kunder har en livslängd på cirka 35-40 år.
Vi erbjuder två olika lösningar när det gäller solceller som bygger på svenskdesignade celler från Väderstad anpassade för våra geografiska förutsättningar. En standardlösning och en med solceller som är självrengörande med högre verkningsgrad.
Jag vill verkligen betona att när man jämför olika prisförslag, att vara noga med att man tittar på saker som garantitider och verkningsgrad. Det finns stor variation på detta och därmed även stora prisskillnader.
Från torp till lantbruk
– Vi har redan lämnat priser på anläggningar som spänner från små torp där det idag inte finns någon el, till stora lantbruk där man anlägger solceller på marken genom markmontage.
Det lilla torpet som i dag inte har någon el finns det helt fristående lösningar till, där solenergin genom omvandlare lagras till ett batteri, perfekt för den som vill hålla i gång ett kylskåp, ladda mobilen eller annat praktiskt. Antalet lantbrukare som har stora elkostnader, där väljer allt fler att se över möjligheten att installera solceller.
Parallellt
Duon har startat upp företaget parallellt med sina andra arbeten, Marcus på Kinda Betong och Kristofer på JK Byggteknik.
– Vi är tacksamma över den förståelse och bra samtal vi har med våra arbetsgivare om att möjliggöra att starta upp företag i Kinda säger duon.
– Jag har tagit deltidstjänstledigt från mitt jobb på Kinda Betong där jag kör betongpump ute på byggarbetsplatser säger Marcus. Har ju arbetat här i tolv år och då känner man lojalitet att det ska fungera bra på de båda olika jobben.
– Jag jobbar än så länge heltid på JK:s men som det ser ut nu så ökar timmarna på solcellssidan så vi får se hur länge det går att jobba på som vi gör säger Kristofer.
Men ni har fler bolag än Kinda Solenergi?
– Jag har bolaget Alltjänst, där jag utför olika typer av uppdrag, de flesta inom byggsidan säger Marcus.
– Till hösten kommer jag att starta upp ytterligare ett företag även detta i byggbranschen och då inom konsultation säger Kristofer.
Trivs ni bra i Kinda?
– Ja, det gör vi verkligen. Det är mycket som spelar in men i huvudsak handlar det nog om helheten. Man känner många, man vet vem man ska ringa om det är någo. Att bo som vi gör nära naturen gör att det känns hur naturligt som helst att bo och jobba här.
Napp på företagande
– Det är faktiskt så att vårat gemensamma intresse för fiske var det som gjorde att vi startade upp detta företag.
Vi pratade båda om att installera solceller på våra hus och vi började ta reda på information och jämföra olika alternativ. Allt detta arbete renderade i att vi kände att vi kunde ta steget att gå från egna erfarenheter och kunskaper till att starta ett företag inom solenergi.
Så man kan säga att genom att åka och fiska så får man inte bara napp på kroken utan även företagande på kroken.
Ha ha, ja så kan man säga, och det är verkligen sant.
Lämna ett svar