Vid största skogsbranden under juli 2022 var Julia med och släckte under flera dagar.
Räddningsfordon, rökskydd, slangdragning och rullbandstest. Allt kommer finnas tillgängligt när det nalkas tjejkväll hos räddningstjänsten.
Torsdagen den 10 november, med start klockan 18.00, står trion Julia Karlsson, Emma Köhler och Jeanette Gustafsson redo för en tjejkväll som riktar sig till alla intresserade kvinnor i Kinda som vill lära sig mera om brandmannayrket.
De tre tjejerna har varit anställda mellan två och tre år inom Kinda räddningstjänst. Under kvällen får besökarna bland annat kolla igenom räddningsfordonen, testa på rökskydd, dra slang och prova rullbandstestet. Ett skarpt test som är ett krav för anställning och innebär att du ska ha 20–25 kg utrustning och vara på ett löpband under 8 minuter i lutning/uppförsbacke. Tjejer och killar har samma test, men bandet går lite saktare när man blir äldre.
– Det ska bli en bra och en kul kväll säger Julia. Många tjejer tror inte att de har det som krävs. Vi ska visa att det går och de kommer få ställa frågor de funderar på, menar Julia.
Utvecklingsmöjligheterna kan vara en morot för vissa att söka
Efter gymnasiet började Julia att arbeta på gruppbostaden i Kisa innan hon började hos räddningstjänsten i januari 2020. Nu pluggar hon dessutom heltid till ett nytt yrke under 2,5 år. Hon läser på distans för att kunna fortsätta som brandman under tiden. Under sommaren jobbade hon också som bemannings-planerare på Bemanningscentrum och hoppar nu in så ofta hon kan på både gruppbostaden och Bemanningscentrum.
– Den stora anledningen till att jag ville börja jobba inom räddningstjänsten var för att kunna hjälpa människor så klart. Att lära sig nya saker, utvecklas som person, få erfarenhet inför kommande yrke och möjligheterna att utvecklas inom räddningstjänsten. Jag har fått förtroendet att både bli övningsledare, HLR-instruktör och även som utbildare i HLR och brandkundskap, både externt och inom kommunen.
Adrenalinkick skapar rätt fokus
– Det är klart man får en adrenalinkick när larmet går och man inte vet vad som väntar. Vid första larmet så kunde jag knappt trycka ned kopplingen på bilen, för foten skakade så mycket.
– En kvinnlig brandman kan tillföra väldigt mycket inom kåren. Vissa människor känner sig tryggare med en tjej, bland annat. Vi kan bidra med annat tankesätt och andra idéer, förklarar Julia. Tillsammans kompletterar vi varandra helt enkelt, säger hon med ett skratt.
Det har varit stor bredd på olika insatser Julia varit med om hittills. Djurräddningar, där både höns och kor haft huvudrollen till skogsbränder och trafikolyckor bland annat. Sjukvårdslarm kan vara jobbiga, framför allt när de har dödlig utgång. Bland alla utryckningar minns hon speciellt när hon fick rycka ut när larm om pågående dödligt våld inkom från Kisa 2020 där en knivbeväpnad man löpte amok.
Saknades brandmän
Jeanette Gustavsson kom med i Horns räddningstjänst i januari 2021.
– Jag hade varit intresserad väldigt länge kring att hjälpa människor och då var räddningstjänsten ett bra gäng att vara med i. Jag är nu reserv under jourveckorna och det passar mig mycket bra då jag både bor och arbetar i Horn. Vi jobbar både män och kvinnor och jag tror det är en bra mix för att få bra kamratskap och gemenskap. Nu ser jag fram emot tjejkvällen i Kisa och hoppas att det dyker upp en hel hög med nyfikna till kvällen.
Emma Köhler började också hon på stationen i Horn men lite tidigare än Jeanette, i november 2020.
– Jag hade inte funderat på brandmannayrket innan. Jag blev uppringd av Thomas som är räddningschef här hos oss, tackade ja till hans erbjudande och hoppade sedan med i Horngänget. Det bästa med räddningstjänsten tycker jag är att kunna hjälpa människor. Jag ville också bidra till att räddningstjänsten skulle kunna finnas kvar i Horn. Numera har jag beredskap var tredje vecka och det passar livet bra i övrigt eftersom jag arbetar i Kisa och bor i Horn. Jag ser liksom Julia och Jeanette fram mot kvällen som jag tror kommer bli riktigt lyckad.
Text och foto: Per Svensson Borrud
Lämna ett svar