Torghandeln

Året om i ur och skur står de där, fredagar på torget i Kisa, våra torghandlare och erbjuder allt från närodlat till textilier.
När vi var och hälsade på hade morgonruschen lagt sig och handlarna väntade in ökat antal kunder när klockan så småningom närmar sig lunchdags.

Biodlaren Åke Karlsson från Rimforsa:
– Jag har nästan sålt slut på all min honung som jag tog med mig. Det är roligt att man uppskattar det lokala säger biodlaren Åke Karlsson från Rimforsa. Han har idag åtta bisamhällen som levererar honung där tre är placerade på hans villatomt och de övriga intill en hästgård strax utanför Rimforsa.
– Där vid Tävelstad trivs bina bra bland vitklöver och maskrosor, blir så god honung. Nu ser jag fram emot slutet av februari och lite vårvärme i solen, för att se så bisamhällena klarat övervintringen med att ett och annat bi vågar sig ut. De har ju övervintrat och levt på sockerlösningen de fick i höstas.
Åke har haft biodling som sin hobby sedan mitten av 80-talet och vurmar för branschen.
Det är ju gott, nyttigt och roligt att fler väljer äkta vara. Ser även att lokalproducerad honung går att köpa i flera matbutiker här i Kinda och det känns såklart roligt för en före detta ordförande i Rimforsa biodlarförening.
Vi pratar med flera torghandlare, allt från de som säljer ägg, fisk, kött och ost till honung, där man samstämmigt menar att torghandeln är viktig, men framför allt ett trevligt sätt att sälja produkter och träffa kunder.

Tord Johansson, säljer ägg från Östergötland:
– Jag har ett gäng morgonpigga stamkunder. Jag brukar dyka upp här på fredagarna runt klockan sex och det dröjer inte många minuter förrän de första kunderna har handlat sina ägg. Därefter är det full fart fram tills det att jag åker hem. Äggen som jag säljer är i princip nästan dagsfärska och kommer från frigående höns i Östergötland. Under sommarmånaderna kompletterar jag äggförsäljningen med färska grönsaker från närområdet.

Upplever du att lokalproducerat blir allt viktigare för kunderna?
– Ja det vill jag nog påstå. Man vill veta varifrån råvaran kommer och man vill veta att det är ett bra val.

Charlotta, en av torgbesökarna stoppar oss på tidningen Innehåll när hon ser att vi intervjuar handlarna:
– Du måste skriva att det är toppen med torghandel och det vore roligare om ännu fler sålde varor och produkter här och även på torget i Rimforsa där jag bor. Torghandel gör att man handlar lite mer här i Kinda.

Vi tackar för mycket härlig energi från handlare och kunder som alla verkar trivas i Kinda.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *