Ungdomsrådet 1 år

Vi stämde träff med Maja Alvin, ordförande för ungdomsrådet i Kinda. Ett råd som mer än gärna ger råd och säger vad man tycker i olika frågor som kommer upp på politikernas bord.

– Vi är delvis fortfarande i uppstartsläge men vi har redan engagerat oss i några frågor. Bland annat frågan om att kunna åka buss utanför skoltid med busskortet för att kunna ta sig till fritidsgården.
Maja berättar att det är mycket att sätta sig in i och det är mycket som är nytt.
– Den kommunala världen är ju styrd av olika nämnder och ibland stannar en fråga i en nämnd och ibland går det hela vägen till kommunfullmäktige. Det som vi inte tycker är så bra, är att vi ibland får veta saker när det redan är på väg till beslut. Vi hoppas och tror att man nu med ungdomsrådet tar de ungas perspektiv på allvar och att vi får komma in tidigare i processen. Vi vill ju vara med när idén eller förslaget kommer upp på dagordningen i planeringsstadiet. Men det tror vi kommer att lösa sig. Rådet är ju nytt för alla.
Förutom Maja, kassör Estefani Sanchez Rueda och sekreterare Märta Svensson består idag Ungdomsrådet av cirka tio ungdomar.
– Man behöver inte gå in i styrelsearbetet eller engagera sig i alla frågor som kommer upp. Det går utmärkt att engagera sig i sin hjärtefråga. Det är det som är så bra med ungdomsrådet.

Förslag via sociala medier
Maja berättar att man får in frågor, tankar och idéer från unga via Facebook, och andra sociala media, eller via sms eller mail. Frågor som de tar upp med kommunledningen och som de försöker att driva.
– Viktigast är inte alltid att man får som man vill, men att man blir lyssnad på och att man får ett svar på det man frågar om.

Vem
Ungdomsrådet vänder sig till unga mellan 13-26 år och som är från Kinda. Nu hoppas Maja på att fler vågar att engagera sig och att man blir ännu fler.
– Vi hoppas verkligen att fler unga engagerar sig i sin egen framtid. Många av de beslut som fattas idag påverkar oss när vi är äldre. Då är det ju bra att vi är fler som bryr oss och tycker till. Vi ser oss som en länk mellan unga och politiker. Den länken är mycket viktig.
Maja som är 19 år har studerat Samhälle – hållbar utveckling och jobbar just nu inom barnomsorgen i Kinda. Hon har tankar på att åka iväg och plugga engelska några månader. Hon trivs dock bra i Kinda men det finns utvecklingspotential att det ska blir bättre för unga.
– Nu finns det kulturskola vilket jag saknade när jag var yngre, så det är bra. Alla behöver sin plattform att utvecklas på ung som äldre.

På frågan vad hon gör om tio år svarar Maja så här;
– Svårt att veta. Det är ju förhoppningsivs tio händelserika år som jag har framför mig. Men jag har säkerligen studerat klart, Kanske bor i Kinda. Jag vill nog i alla fall bo här när jag blir äldre. Jag hoppas att ungdomsrådet kunnat vara en del i utvecklingen i Kinda. Att kunna påverka är ju en del i att känna delaktighet och samhörighet.
På frågan om Tomten finns så säger hon att hon inte riktigt tror på Tomten men tillägger sedan – Det är en bra sak, att tro på något. Om han nu skulle finnas så skulle han troligen bo på Nordpolen.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *