Uppskattade promenader med avstånd

Från tidig vår har eldsjälarna Gun-Britt Ahlström och Majken Gustafsson varje tisdag klockan tio mött upp ett gäng pensionärer som alla vill ut och gå. Man samlas vid Kindagård där duon lagt upp rutten man går tillsammans.

PRO i Kisa  
– Vi fortsätter att träffas på detta sätt med att ut och gå men nu med den skillnaden att vi som träffas tillsammans väljer rundan vi går. Dessutom så har vi öppnat upp denna aktivitet så alla oavsett om du är medlem i PRO, ung som äldre så är du välkommen att följa med ut och gå.
Detta menar Anette Nystrand Svensson, vice ordförande för PRO i Kisa.
Hon berättar att man nu är runt åtta som varje tisdag är ute och går tillsammans, och att det är mycket uppskattat av de som deltar.
– Det är ju så att det mesta har ställts in av våra aktiviteter på grund av pandemin, men just denna aktivitet går utmärkt att hålla igång. Dessutom så är det nytta med nöje.
Vi har turligt nog ett par damer som går varje tisdag som är som levande uppslagsverk. Längs de vägar vi går så stannar vi då och då till och får berättat för oss historiska fragment om såväl personer som byggnader. Detta gör att vi som är med berikas på många sätt. Dessutom är det ju så att många sitter ensamma och då är denna aktivitet ett sätt att träffas och prata med andra på ett säkert sätt. Vi har en deltagare som fyllt 90 år som går med i princip varje tisdag, det är beundransvärt.
Anette betonar att den enda regeln man har som man aldrig tullar på så är det att hålla avstånd när man träffas.
– Ingen går två och två, ja förutom de som kommer från samma hushåll förstås. Alla är väl medvetna om förutsättningarna och sköter sig exemplariskt. En annan sak som också är viktigt så vill jag trycka på att vi inte småspringer när vi är ute. Vi är noga med att vi håller den takt så att alla känner att de är en i gänget.

Anette berättar att hon flyttade till Kinda för cirka 2,5 år sedan.
– Min man och jag bodde tidigare i Mjölby och då i ett stort hus och kände att vi ville röra på oss och bo lite mer praktiskt och nära naturen. Efter ett års letande så föll vi för Kindabygden och flyttade hit till Kisa.
Vi blev pensionärer samtidigt och vi båda var inställda på att som pensionär behöver man utmana sig lite, så inte livet stannar av. Att flytta var ett sätt, ett annat var att engagera sig i föreningslivet, detta för att lära känna folk i trakten. Förutom att jag är vice ordförande i PRO här i Kisa så är jag ledamot i Hembygdsgården. En vackrare plats så här centralt får man nog leta efter. Så vi känner att vi redan har knutit värdefulla kontakter med Kindabor.

Har ni någon mer favorit-plats som ni gärna tar er till i Kinda?
– Det har vi och då tänker jag främst på Hisneklint i Västra Eneby. En helt sagolikt fin utsiktspunkt. För att ta sig dit så åker man mot kyrkan i Eneby och vid Hoby gård går det in en liten väg där det är skyltat Hisneklint. Efter några kilometer så är man framme vid en vändplan. Därifrån går det en vacker gångstig som slingrar sig uppåt mot toppen. När vi var där i våras så blommade massor av Liljekonvaljer längs stigen. Efter ungefär en kilometer så ser man hur det öppnar sig i skogspartiet och man möts av en vidunderlig utsikt högt uppe på ett berg. Man kan verkligen njuta av Kindabygden från denna plats. Man har en 180 graders utsikt och man ser flera kyrkor, Åsunden, Rossöbro och Rimforsa. Vi brukar ta med oss lite fika och njuta av utsikten.

I Kinda finns tre PRO-föreningar.
– Ja vi är lyckligt lottade med ett aktivt, stort och varierat föreningsliv i Kinda och här finns det dessutom tre PRO-föreningar, viktigt och bra för oss pensionärer.
Så du som är dagledig och vill hänga på även om du är 25, välkommen hälsar Anette.
Det enda kravet vi har är att alla håller avstånd.

PRO i Rimforsa har tryckt på pausknappen
Birgitta Kjällstrand, ordförande i PRO Rimforsa berättar att här har föreningen pausat alla aktiviteter men att man uppmuntrar till fysisk aktivitet.
– Just nu har vi i stort sett inga som helst aktiviteter genom föreningen men fram till slutet av november så hade vi såväl boule, gemensamma promenader och två cirklar som var i full gång. Vi hade även gemensamma träningspass men som sagt nu är allt satt på paus.
Vi brukar även ha gemensamma aktiviteter alla tre PRO-föreningarna som resor och annat men det precis som annat får avvakta.
Hoppas dock att alla fortsätter att röra på dig även om det inte är organiserat, som det var tidigare. Men tänk på att du som är ute och går ska hålla avstånd, och använda reflexer.

Hur känns det annars som läget är nu?
– Ja du vad ska man vara svara på det. Såklart att det är förskräckligt tråkigt att man inte kan träffa nära till jul, men så länge vi håller och skapligt friska så har vi egentligen inte mycket att klaga på. Man får mitt i allt detta trots allt vara tacksam. Men visst hade vi ett roligare liv före pandemin.

Vad gör du för att hålla humöret uppe och tänka positivt?
– För egen del så blir det en hel del promenader för att ha lite rutiner på saker och ting. Sedan blir det att ringa till nära och bekanta för att hålla kontakten, det är ju mycket positivt att man kan göra det. Har använt videosamtal någon gång men jag föredrar vanliga samtal även om det är bra med teknisk utveckling. Som jag sa tidigare så kan eller vill ju inte alla ge sig ut och gå. Då finns det ett mycket bra alternativ till detta och det är programmet på TV som heter Träna med Sofia. Hon gör lite rörelser som jag tror nästan alla han hänga med på.

Birgitta berättar att hon bott i Rimforsa i tretton år då hon flyttade hit från Linköping.
– Ja jag köpte mig ett litet hus och jag trivs så bra här. Saknar jag Linköping så är det bara att sätta sig på bussen så är man där på trettio minuter. Men jag ska säga dig en sak, ibland får man frågan vad det är som är så bra med Kinda och det är att det är så lätt att lära känna andra. Jag hade aldrig lärt känna så många som jag gjort om jag bort kvar i stan.
Birgitta arbetspendlade under sex år till sitt arbete på Länsstyrelsen som administratör.
– Har alltid gillat mitt arbete men nu trivs jag bra med livet som pensionär.

Har du någon favoritplats i Kinda som du gärna delar med dig av som du vill att andra ska uppleva?
– Då jag inte är bilburen så finns det i min närhet. Här finns det mycket vackert, som Rimforsa Strand och en strandpromenad som har många fördelar. Dels är den vacker, men framför allt har den hög tillgänglighet för den som behöver rullator, rullstol eller barnvagn för den delen. Många andra rundor som man går är mycket uppför och nedför vilket visserligen är bra för pulsen, men passar inte alla.
Nu hoppas vi att det blir lite lättnader på restriktionerna inom några månader så vår mycket duktiga friskvårdsansvarige Jan Panzar som är en riktig idéspruta får dra igång aktiviteter där vi rör på oss på ett naturligt sätt.

Birgitta är ordförande för fjärde året.
– Jag är glad och tacksam för förtroendet och det är viktigt att vi alla engagerar oss i föreningslivet, för om vi inte hade föreningar, hur skulle det då se ut.

PRO i Horn
Anne-Marie Zetterström sekreterare för Södra Kinda PRO, Horn.
– Vi har flera som brukar hålla i aktiviteter men vi har haft det lite tufft med sjukdom och annat som gör att vi inte haft några aktiviteter under året. Men när vi väl har haft aktiviteter så har de varit mycket uppskatta. Däremot så håller jag Anette och Birgitta att håll i och håll ut så hoppas jag att våra aktiviteter kommer igång på ett eller annat sätt under 2021

Text: Gunilla C Johansson

Foto: Anna Anton


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *