Upptäcka Kinda

Jerker Carlsson Kisa Scoutkår, kläckte idén till att i samverkan med Polstjärnan ge nyanlända ungdomar en chans att upptäcka Kinda. En idé som gått från ord till handling. Ett 20-tal unga har hittills träffats vid fem tillfällen och lärt sig en hel del om livet i Kinda.

– Vi precis som alla andra föreningar har såväl behov som intresse av att knyta unga till verksamheten för att vi ska ha ett berättigande. När Kisa Scoutkår fick vetskap om jubileumsfonden så satte vi oss ner och skrev ihop fem olika ansökningar, varav fyra är beviljade. Samverkan med Polstjärnan var en av dessa.
Jerker berättar vidare att Kisa scoutkår varit aktiva sedan 1921 och att närheten till naturen och kunskapen om dess förutsättningar ständigt är aktuellt. Naturen betyder mycket för många och man har ett ansvar när man vistas i naturen.
– Vi är helt övertygade om att föreningslivet är en mycket viktig in-gång för alla unga och ett sätt att skaffa sig nya vänner och inte minst en vettig sysselsättning.
Just i detta projekt försöker vi visa några av Kindas alla dimensioner, vi är så mycket mer än bara centrum i Kisa eller Rimforsa. Med hjälp av svenska, teckenspråk och ibland engelska samt att åka runt i trakten, berättar och visar vi några av guldkornen som finns här. Vi har studerat växter, lagat mat i skogen, testat på orientering för att nämna några saker. Vi står i startgroparna och öppnar upp för att liknande aktiviteter kan arrangeras framöver.
Vad tycker då deltagarna, vad säger du Hassan?
– Vi är många som tycker att detta har varit viktigt och roligt. Man har sett saker i naturen som man inte trodde fanns. För mig har det givit mycket och jag hoppas att få träffa fler svenska ungdomar så att jag kan lära mig språket snabbare. Jag gillar att laga mat och spelar mer än gärna volleyboll och fotboll. Gillar även att snickra.

Vad hoppas du på i framtiden?
– Att  jag har en egen verkstad och arbetar som mekaniker.
Dimi Almazidou, Polstjärnan inflikar.
– Jag har alltid arbetat med unga och det bästa med att få göra det är att se när deras drömmar går i uppfyllelse. Det är så många unga som vill göra saker och ting bara de får chansen. Att då få vara med och lära sig om den svenska naturen, det är ett sätt att känna sig som hemma.
– En sak vill jag säga, det är många som denna sommar lärt sig att simma, det är extra roligt att berätta säger Hassan.
– Att ni alla upplever idén och genomförandet som något meningsfullt och ser en fortsättning ser vi mycket positivt på menar Martina Isaxon Kinda Ydre Sparbank och fortsätter. Att få direkt återkoppling av inte minst deltagare som dig Hassan visar att iden var en god idé som givit utdelning.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: